• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SOLUȚIA SPANIOLĂ pentru ca SUBVENȚIILE FERMIERILOR să nu se prăbușească!

    Andreea Elefterie -

    ASAJA (Asaja Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores) reprezintă principala organizație a fermierilor și crescătorilor de animale din Spania. José Manuel Cebollada Sebastián, vicepreședinte al asociației, a participat la Congresul PRO AGRO, eveniment ce a avut loc în perioada 8-9 mai, la Poiana Brașov.

    Liderul spaniol José Manuel Cebollada Sebastián a vorbit desprea o strategie care ar putea face posbilă menținerea nivelului plăților directe, fără scăderi semnificative după 2020.

    ASAJA este o asociație de agricultori și crescători de animale, majoritari în țara mea, care este reprezentată pe tot teritoriul național, în toate provinciile și regiunile autonome prin intermediul celor peste 1.000 de birouri și peste 20.000 de asociații. Aș dori în primul rând să mulțumesc PRO AGRO (Federația Națională PRO AGRO – n.r.) pentru invitația la acest Congres, pentru că mi-au dat posibilitatea de a participa la un eveniment de asemenea importanță în agricultură, aici în Poiana Brașov, unde pot să exprim părerea organizației agrare din care fac parte asupra importanței PAC în Europa, despre prezentul și viitorul ei”, și-a început discursul vicepreședintele ASAJA.

    Din perspectiva spaniolă se consideră că PAC trebuie să continue să fie o politică puternică în cadrul UE, pentru că este un instrument important și de coeziune și fundamental pentru a obține o producție de alimente suficientă ca volum, calitate, siguranță alimentară și cu prețuri accesbile consumatorilor. Contrar celor întâmplate anii trecuți, Spania își dorește o politică ce oferă mai mult sprijin pentru îmbunătățirea comportamentului pieței, precum și măsuri mai rapide pentru gestionare crizelor, unde din cauza lentorii în aplicare, primii prejudiciați sunt producătorii. Spania dorește clarificarea posibilităților organizațiilor în ceea ce privește comercializarea produselor agrare în fața barierelor impuse de concurență. Sectorul agrar înțelege că dacă PAC a jucat până azi un rol pozitiv fundamental în sectorul agrar, există însă multe lacune care trebuie rezolvate, precum gestionarea crizelor și regularizarea piețelor de desfacere, modernizarea sectorului îmbunătățirea rentelor, încorporarea tinerilor în sector sau evitarea depopulării”, a mai spus vicepreședintele ASAJA.

    Vicepreședintele ASAJA s-a arătat nemulțumit de propunerile de finanțare a agriculturii după 2020

    Scăderea vechiculată pentru viitorul buget alocat agriculturii, inclusiv reducerea de 4% propusă de Comisia Europeană pentru banii alocați subvențiilor agricole, ar putea fi evitate dacă statele membre ar înțelege importanța finanțării agriculturii UE. Mai exact, fermierii din Spania susțin că dacă fiecare stat membru și-ar crește contribuția, s-ar reduce riscurile, mai ales cele legate de o susținere ulterioară direct din bugetele naționale.

    ASAJA cere să se mărească contribuția statelor membre la bugetul comunitar până la 1,3% din PIB, în conformitate cu cerințele întregului sector și a Parlamentului European. Dacă statele membre consideră că o creștere doar cu 1,114% ar fi suficientă pentru dotarea bugetară a politicilor clasice PAC și coeziune și că în plus ar exista fonduri pentru cele noi, migrație, controlul frontierelor, apărare, se înșală. Cu această mărire nesemnificativă ar fi imposibil să facă față tuturor provocărilor cu care se confruntă cele 27 de state membre”, a arătat reprezentantul din Spania.

    Un mare pericol vizează și sumele ce vor fi disponibile pentru proiectele co-finanțate din fonduri europene: ”În ceea ce privește reducerea pe care ar suferi-o cel de-al doilea Pilon al PAC, dezvoltarea rurală, estimările care se vehiculează e că ar putea ajunge la cifra imposibil de justificat de 15% al unui buget care servește pentru a dinamiza zonele rurale și reflectă specificul regional. În plus, Comisia Europeană mai propune și creșterea cofinanțării zonelor rurale defavorizate de până la 75%, înainte era de 50%. Dacă este deja complicat ca regiunile să finațeze jumătate din acest buget, această mărire ar putea însemna dispariția acestor programe”.

    Trebuie să ne încurajăm ministerele pentru Agricultură din țările noastre pentru a-și intensifica relațiile și reacțiile cu și în fața Comisiei Europene și la rândul lor să caute aliați în alte țări europene pentru a apăra împreună un buget demn și adecvat pentru a face față provocărilor cu care se confruntă agricultura europeană. (…) Pentru a încheia intervenția mea în acest eveniment atât de important pentru agricultura europeană, aș insista în ideea discursului meu asupra importanței de a avea o PAC puternică, durabilă și justă pentru agricultorii noștri ar fi în beneficiul tuturor cetățenilor europeni și ne-ar face să fim și mai mândri că aparținem de această UE”, a încheiat José Manuel Cebollada Sebastián.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului