• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOSAR PENAL PENTRU UN CIOBAN! Motivul? A intrat cu OILE PE TERENUL UNUI FERMIER!

    Roxana Dobre -

    Pășunatul abuziv pe terenurile agricole sau fânețele fermierilor a devenit deja o practică la ordinea zilei pentur unii crescători de animale. Aceștia preferă să bage subvenția în buzunar decât să cumpere nutreț pentru oile, caprele sau vacile din exploatație.

    ”Combinația” a prins avânt în defavoarea proprietarilor de terenuri care în lipsa unei legi clare care să îi apare cad victime ciobanilor sau altor crescători. Există situații însă iar autoritățile își fac treaba!

    Un bărbat din Josenii Bîrgăului s-a ales cu dosar penal pentru distrugere, după ce în urmă cu o lună de zile acesta a intrat cu turma de oi pe un teren din satul Rusu Bîrgăului.

    Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița Năsăud, în cadrul cercetărilor efectuate într-un dosar înregistrat iniţial cu autor necunoscut, poliţiştii Secţiei 2 au identificat un bărbat de 55 de ani din Josenii-Bârgăului bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere, notează jurnaliștii de la www.gazetadebistrita.ro.

    Astfel, poliţiştii au stabilit că în data de 22 aprilie bărbatul ar fi pătruns cu turma de oi pe un teren din Rusu-Bârgăului distrugând o poartă care făcea accesul pe respectivul teren. Valoarea prejudiciului este de 1.000 lei. Cercetările continuă la postul de Poliţie din Josenii-Bârgăului.

    În cazurile în care autorităție nu intervin se ajunge la situații dramatice

    Cel mai recent caz expus de presa locală din județul Dolj, dar care a circulat pe toate grupurile de fermieri, este al unui crescător din Moțăței, județul Dolj care acuză alt fermier că pe fondul unui conflict mai vechi, omul s-a urcat la volanul unei mașini de teren și a mers la marginea unui câmp, acolo unde păștea o turmă de capre.

    Bărbatul a călcat animalele cu mașina, întorcându-se de mai multe ori pentru a se asigura că face cât mai multe victime. „Totul s-a intâmplat noaptea, atunci când ciobanii mei duceau turma la islazul comunal. Acest individ a venit la volanul mașinii firmei la care lucrează fără forme legale, a accelerat și a încercat să intre în oamenii mei și în animale. Ciobanii au reușit să fugă, speriați că îi omoară”, povestește Nicușor Iovan, proprietarul turmei de capre pentru www.ziaruldecraiova.ro.

    Fermierul a numărat peste 40 de capre omorâte și alte câteva zeci rănite. Acum își caută dreptatea și speră că vinovatul să îi plătească daunele. A depus deja o plângere la poliție, iar oamenii legii au demarat cercetările. „S-a întocmit dosar penal pentru două infracțiuni, cea de ucidere a animalelor cu intenție, fără drept, și pentru rănirea și schingiuirea animalelor. La finalizarea cercetărilor, dosarul o sa fie înaintat Parchetului competent”, a declarat ag. princ. Mihaela Gârd, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

    Reamintim că Legea nr. 149/2015 privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 15 iunie 2017, prevede la articolul 23, alineatul (1) că se interzice: ”lăsarea animalelor domestice libere sau păşunatul cu acestea în fondul forestier”, fără a se preciza ceva despre terenurile agricole private sau pajiști și pășuni.

    Discuții pentru modificarea acestei legi sunt și acum în Parlament, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, dar până în prezent nu s-a adoptat o formă clară care să îi ajute pe fermieri și până la urmă să evite astfel de tragedii care pot implica în cazuri extreme și pierderea de vieți omenești.

    În trecut parlamentarii au fost mai preocupați de numărul câinilor care trebuie ținuți la stână decât de acest fenomen al pășunatului abuziv care prinde amploare an de an și devine tot mai periculos fie că vorbim despre cei care aleg să ducă animalele pe terenurile altora dar mai ales al celor care rămân în final păgubiți.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd