Creșterea animalelorŞtiri agricole

DOSAR PENAL PENTRU UN CIOBAN! Motivul? A intrat cu OILE PE TERENUL UNUI FERMIER!

Pășunatul abuziv pe terenurile agricole sau fânețele fermierilor a devenit deja o practică la ordinea zilei pentur unii crescători de animale. Aceștia preferă să bage subvenția în buzunar decât să cumpere nutreț pentru oile, caprele sau vacile din exploatație.

”Combinația” a prins avânt în defavoarea proprietarilor de terenuri care în lipsa unei legi clare care să îi apare cad victime ciobanilor sau altor crescători. Există situații însă iar autoritățile își fac treaba!

Un bărbat din Josenii Bîrgăului s-a ales cu dosar penal pentru distrugere, după ce în urmă cu o lună de zile acesta a intrat cu turma de oi pe un teren din satul Rusu Bîrgăului.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița Năsăud, în cadrul cercetărilor efectuate într-un dosar înregistrat iniţial cu autor necunoscut, poliţiştii Secţiei 2 au identificat un bărbat de 55 de ani din Josenii-Bârgăului bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere, notează jurnaliștii de la www.gazetadebistrita.ro.

Astfel, poliţiştii au stabilit că în data de 22 aprilie bărbatul ar fi pătruns cu turma de oi pe un teren din Rusu-Bârgăului distrugând o poartă care făcea accesul pe respectivul teren. Valoarea prejudiciului este de 1.000 lei. Cercetările continuă la postul de Poliţie din Josenii-Bârgăului.

În cazurile în care autorităție nu intervin se ajunge la situații dramatice

Cel mai recent caz expus de presa locală din județul Dolj, dar care a circulat pe toate grupurile de fermieri, este al unui crescător din Moțăței, județul Dolj care acuză alt fermier că pe fondul unui conflict mai vechi, omul s-a urcat la volanul unei mașini de teren și a mers la marginea unui câmp, acolo unde păștea o turmă de capre.

Bărbatul a călcat animalele cu mașina, întorcându-se de mai multe ori pentru a se asigura că face cât mai multe victime. “Totul s-a intâmplat noaptea, atunci când ciobanii mei duceau turma la islazul comunal. Acest individ a venit la volanul mașinii firmei la care lucrează fără forme legale, a accelerat și a încercat să intre în oamenii mei și în animale. Ciobanii au reușit să fugă, speriați că îi omoară”, povestește Nicușor Iovan, proprietarul turmei de capre pentru www.ziaruldecraiova.ro.

Fermierul a numărat peste 40 de capre omorâte și alte câteva zeci rănite. Acum își caută dreptatea și speră că vinovatul să îi plătească daunele. A depus deja o plângere la poliție, iar oamenii legii au demarat cercetările. “S-a întocmit dosar penal pentru două infracțiuni, cea de ucidere a animalelor cu intenție, fără drept, și pentru rănirea și schingiuirea animalelor. La finalizarea cercetărilor, dosarul o sa fie înaintat Parchetului competent”, a declarat ag. princ. Mihaela Gârd, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Reamintim că Legea nr. 149/2015 privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 15 iunie 2017, prevede la articolul 23, alineatul (1) că se interzice: ”lăsarea animalelor domestice libere sau păşunatul cu acestea în fondul forestier”, fără a se preciza ceva despre terenurile agricole private sau pajiști și pășuni.

Discuții pentru modificarea acestei legi sunt și acum în Parlament, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, dar până în prezent nu s-a adoptat o formă clară care să îi ajute pe fermieri și până la urmă să evite astfel de tragedii care pot implica în cazuri extreme și pierderea de vieți omenești.

În trecut parlamentarii au fost mai preocupați de numărul câinilor care trebuie ținuți la stână decât de acest fenomen al pășunatului abuziv care prinde amploare an de an și devine tot mai periculos fie că vorbim despre cei care aleg să ducă animalele pe terenurile altora dar mai ales al celor care rămân în final păgubiți.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Militianul in loc sa puna legea in aplicare- distrugerea prin orice mod a unui bun, pune oistea in fata carului. De ce? La scoala nu a invatat ce este incalcarea unui drept, a unei propietati. El este multumit de sistem pentru ca Primeste solda, combustibil, haine, hrana, masina de serviciu, etc.

  2. In luna februarie am prins un cioban care pastea linistit turma sa de oi pe una din parcelele mele cu grau . Va puteti imagina ca mi s-a dublat tensiunea in 2 secunde . M-am dus catre el sa-l intreb cine este proprietarul de drept al animalelor si daca el sta pe parcela mea din initiativa proprie sau daca asa a fost instruit de seful sau . Cand mai aveam 5-6 m sa ajung la el , s-a trantit la pamant si a inceput sa tipe ca sa nu mai dau !!!!! Noroc ca am fost pe faza si eu filmam cu telefonul mobil de cand am observat oile pe parcela . Propietarul oilor l-a dus la postul de politie si mi-au facut plangere ca am lovit ciobanul !!!! Cand am fost chemat sa dau declaratie , i-am aratat sefului de post filmarea dar mi-a zis ca asta nu poate fi folosita daca se va ajunge eventual in instanta si ca ar fi mai bine sa ma impac cu ei intro forma sau alta …..asta e legea in Romania . Dar pe propietarul oilor nu l-a intrebat nimeni daca ciobanul lucreaza la el cu forme legale!!!!! Un “om de bine” mi-a sugerat ca data viitoare sa nu mai filmez , sa ma asigur ca nu sunt martori in zona si sa-i dau “omorul” ciobanului fara sa las semne deoarece , neexistand martori care sa coroboreze cu partea vatamata , se va ajunge la clasarea dosarului . Oare asa am ajuns in secolul XXI ?

Scrie un comentariu