Piaţa terenurilorŞtiri agricole

LUCIAN TRUFIN, senator: Legea vânzării terenurilor a fost modificată AȘA CUM AU CERUT FERMIERII!

Fermierii nu au motive să fie nemulțumiți de modificările aduse legii care reglementează vânzările de terenuri din România. Schimbările – votate de Senat, sunt în acord cu ceea ce au cerut agricultorii, inclusiv prevederea pentru cei 15 ani în care nu se pot tranzacționa suprafețele după cumpărare. Pentru a intra în vigoare, modificările legislative trebuie să primească girul Camerei Deputaților și apoi a președintelui României pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro, senatorul Lucian Trofin anunță că Senatul României a votat în data de 22 mai 2018 inițiativa legislativă ce modifică Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole.

Prin clarificarea dreptului de preempțiune și introducerea în categoria preemptorilor atât a tinerilor fermieri cât și a proprietarilor de teren vecini, prin stabilirea condițiilor pe care arendașii trebuie să le îndeplinească cu privire la domiciliu atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice, prin impunerea unei experiențe în activitățile agricole și în același timp a demonstrării existenței unor venituri realizate din activități agricole pentru persoane juridice, au fost create premisele asigurării unor şanse reale fermierilor de a avea acces în condiţii egale de preţ, la achiziţionarea terenurilor propuse spre vânzare.

Totodată, s-a stabilit un termen de 15 ani pentru revânzarea terenurilor agricole şi s-a dat posibilitatea achiziţionării acestor terenuri numai de către statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în cazul vânzărilor succesive, condiție care va descuraja tranzacționarea terenurilor agricole în scop imobiliar.

Fiind un punct foarte important în programul de Guvernare al PSD, susținută și votată de toți senatorii din coaliția de guvernare și nu numai, inițiativa stabilește măsurile de reglementare a vânzării terenurilor agricole, teren agricol bun național și european, singurul care nu poate fi multiplicat sau replicat. De mai bine de 10 ani, acest bun național a fost folosit cu predilecție în interes imobiliar speculativ, iar acest fenomen trebuia stopat. În România s-au vândut milioane de hectare de teren agricol, ajungându-se ca unele dintre acestea să fie tranzacționate succesiv chiar și de 10 ori”, a declarat senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

”Modificările aduse Legii 17/2014 și votate de Senatul României corespund solicitărilor multiple ale fermierilor și în același timp sunt similare cu măsuri luate și de alte state europene care au înțeles să-și protejeze acest bun național unic și anume terenul agricol”, se arată în comunicatul de presă transmis de Cabinetul senatorului Lucian Trufin.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Va fi foarte aiurea daca va fi aprobata o astfel de lege,care mai mult incurca decat sa ajute.
  In primul rand,proprietarul are dreptul sa vanda cand si cui vrea la pretul stabilit de el,e bunul sau,cumparat cu propriile venituri.E ca si acum vrei sa vinzi casa si nu o mai poti vinde decat chiriasilor,vecinilor sau statului.
  In al doilea rand,15 ani reprezinta o perioada foarte mare,se intampla multe in acesti ani,de exemplu pot fi ani secetosi,poate vrei sa iesi din afacere si sa incepi altceva intr-un domeniu diferit si nu poti vinde din cauza acestei restrictii.
  STRAINII au investit aici,poate pare absurd,dar asa este,au dat locuri de munca.Faptul ca marfa o valorifica in alta tara este din cauza ca nu se restrictioneaza ceva pe partea asta,o lege unde fiecare poate cumpara teren agricol,dar sa semneze in prealabil ca valorifica un procent din marfa aici si vedem produse 100% romanesti la raft.Eu cred ca asta ar fi mai bine pentru toata lumea.
  Fermierii care au cerut asta sunt de acord cu aceste masuri?Sunt multumiti acum?Asa cum si ei au vrut aceasta masura asa si altii vor ca piata sa fie libera la vanzare/achizitii dar cu restrictii pe partea de valorificare.
  Sper totusi ca va fi revizuita intr-un final aceasta lege.

 2. Prin fermieri se înțelege ciocoi ca Baciu, ăștia și pesediștii îmbogățiți de stat vor să pună mâna pe cât mai mult pământ și cât mai ieftin.

 3. dar ne crezi prostii gramada ?? care fermierii, baciu ? musca ? alti activistii pcr acu mari fermierii ???? ce nu mai au ce lua ieftin sau pe gratis , ceva de jefuit ??? de ce drac nu nationalizatii, treceti la ads si gata, ce drac, faceti din noi sclavi, ca doara insual brailiei a fost exploatata de roamni nu de strainii, romani care au fost toti de la psd, iar arenda a fost mai mica decat in cea mai proasta zona a tarii

 4. Dlor am inebunit cu totii ? Cum sa dai asemenea lege ? Eu vreau sa vand terenul la cine ofera mai mult fie el si strain . Sa fie piata libera sa cumpere cine vrea sa fie concurenta ca daca este interdictie preturile la terenuri vor scadea drastic. Un ha de teren arabil in Romania trebuie sa depaseasca 10 000 de euro ha.

  1. Exact,dar daca asa au cerut “fermierii”….Poate totusi se va schimba si vor fi ridicate aceste interdictii.

 5. Cand esti proprietar pe un lucru fie el teren masina apartament sau orice fel de bun trebuie ai dreptul sa il vinzi cui vrei . Ce se intampla daca la un apartament de la bloc trebuie sa il vinzi vecinului sau statului ? O persoana sau firma privata trebuie sa vanda la cine ofera pretul cel mai avantajos.

 6. Care fermieri?De ce pentru o mana de oameni trebuiesc impuse restrictii la toti?Daca eu vreau sa cumpar pamant in alt judet si il vand peste 5-6 ani sa zicem,ca ma orientez pe altceva,ce fac?

 7. Asa cum au cerut fermierii, dar nu cum au cerut proprietarii. Constitutia Romaniei nu zice nimic de “fermieri”. “Fermierii” sunt fostii activisti PCR, care i-au impiedicat pe proprietari sa ajunga la drepturile lor de proprietate. “Notarii” zisi publici, “arondati”, n-au lucrat dupa Constituia Romaniei, ci au lucrat dupa “indicatiile pretioase” venite de la PSD=PCR, nu dupa Constitutia Romaniei.

Scrie un comentariu