• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TERMENELE APIA pe care trebuie să LE ȘTIE TOȚI FERMIERII!

    Roxana Dobre -

    Noi termene pentru subvențiile fermierilor! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a stabilit calendarul subvențiilor pentru producătorii agricoli care au cerut bani europeni și naționali. Fermierii trebuie să țină cont de aceste termene comunicate de APIA pentru a se prezenta la agenția de plăți pentru vizarea anumitor documente dar și pentru a se pregăti pentru controlul preliminar!

    Iată ce termene a stabilit APIA pentru perioada următoare:

    31 mai – termen limită de modificare a cererilor unice de plată depuse în Campania 2018;
    10 iunie – control preliminar pentru parcelele fermierilor declarate în campania 2018;
    30 iunie – finalizarea controlului administrativ a cererilor din campania 2018 și eșantionarea fermierilor pentru controlul pe teren;
    31 august – perioada de vizare a carnetelor de rentier agricol pentru anul 2017.

    Controlul preliminar al cererilor de plată a fost introdus din 2016 în baza noilor reguli venite de la Bruxelles. Practic, în urma introducerii datelor din cererea unică pe 2017, sistemul informativ al APIA va indica funcționarilor acele situații în care apar neconformități, iar ulterior, angajații agenției vor contacta fermierii pentru ca aceștia să poată face modificări în timp util, eventual să aducă documentele doveditoare care să clarifice situația unde softul indică o problemă. Dacă este cazul și funcționarul APIA consideră acest lucru se poate deplasa în ferma pentru care administrează dosarul pentru a se convinge că agricultorul care a depus cererea a indicat date corecte.

    De precizat că acest control preliminar poate fi efectuat doar pentru acele cereri depuse la APIA și care figurează ca fiind închise.

    În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondența suprafețelor utilizate înscrise în adeverința, cu suprafețele declarate în cererea unică de plată.

    În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeţei declarate.

    Reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat pe 15 mai Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2018, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 866.749 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.638.937,67 hectare.

    Potrivit APIA,  județele ”fruntașe” cu cele mai multe cereri înregistrate sunt Suceava (47.438 cereri), Dolj (37.344 cereri), Bihor (36.432 cereri), Maramureș (34.383 cereri) și Botoșani (34.176 cereri). În ce privește județele cu cele mai mari suprafeţe solicitate la plată avem județele Timiș (527.762,46 ha), Constanța (495.029,96 ha), Teleorman (419.661,07 ha), Dolj (418.818,68 ha) și Călărași (375.232,41 ha).

    Până pe 31 mai inclusiv, la sediile Centrelor județene/locale APIA fermierii mai pot depune modificări la cererile unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2018, fără aplicarea de penalităţi.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii