Ştiri agricoleViaţa la ţară

SCRISOAREA UNUI FERMIER pentru MINISTRUL PETRE DAEA: ”DUPĂ 10 IUNIE, MOR PE BANII MEI!”

Strigăt de ajutor! Apel disperat lansat de către un fermier către ministrul agriculturii, Petre Daea. Emeric Kolbaszer, fermierul din comuna Ciuperceni, județul Satu Mare, a avut parte de o nouă nedreptate din partea autorităților locale care vor să îl lase fără o investiție de 300.000 din cauza unui teren închiriat despre care Primăria spune că îi aparține.

Povestea lui Emeric Kolbaszer a impresionat și înfuriat în aceeași măsură opinia publică care a citit despre necazul acestuia pe Agrointeligența-www.agrointel.ro. Mai marii de la București și chiar de la Bruxelles au sărit în ajutorul cultivatorului dar șiretenia autorităților locale a reușit să îl păcălească chiar și pe ministrul agriculturii Petre Daea.

Așa cum Agrointeligența-www.agrointel.ro a anunțat, șeful de la agricultură s-a interesat de situația lui Emeric Kolbaszer dar acesta a fost asigurat că dreptatea nu este de partea fermierului pentru că în cazul terenului este vorba despre un ”fals”. Acum cultivatorul de Goji spune că ”moare pe banii lui” iar odată cu distrugerea plantației de goji cu suprafața cea mai mare din Europa sunt falimentați și cultivatorii din zona județului dar se pierde și primul soi românesc obținut cu ajutorul cercetătorilor din Cluj-Napoca.

În consecință, cultivatorul a decis să facă un apel public la ministrul agriculturii, prin intermendiul unei scrisori deschise transmisă atât la cabinetul șefului de la agricultură, dar și prim intermediul Agrointeligența-www.agrointel.ro în care fermierul spune fără menajamente adevărul și dezvăluie o realitate dură de care se lovesc fermierii în comunele și satele din România.

Vă prezentăm integral scrisoarea-apel a lui Emeric Kolbaszer așa cum am primit-o de la cultivator:

Stimate domnule ministru Daea,

Am ales aceasta formă, să mă adresez domniei voastre, scrisoarea deschisă, deoarece nu numai eu sunt afectat de această tragicomedie a autorităţilor locale, ci un întreg grup de producători, cu care v-aţi întâlnit anul trecut la plantaţie.

V-am cunoscut ca şi un om de onoare, mai mult agricultor decât politician şi sunt ferm convins că urmare a memoriului şi în urma convorbirii telefonice, avută cu domnul consultant, aţi sunat la autorităţile locale judeţene, care v-au spus, ca şi mie de altfel, verdictul şefului comisiei juridice a prefecturii, că s-a produs un FALS cu acel teren. Repet acel ”verdict” nu a fost dat de o instanţa competentă, ci de domnul Dorle Cosmin, şeful comisiei juridice a Instituţiei Prefecturii Satu Mare, pe motiv ca nu s-a validat punerea in posesie a bisericii la Comisia de Reimproprietărire Judeţeană. La prima audienţă, ce am solicitat-o domnului prefect Darius Filip, a dat sarcina domnului jurist Dorle Cosmin, să se deplaseze la Agris să vadă ce acte de posesie sunt la primărie şi spre suprinderea mea, a spus că nu au găsit nici procesul –verbal de punere în posesie nr. 46 din 29. 04 2011, emis de Comisia comunei Agris pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, baza legală pe care am încheiat contractul de locaţiune cu biserica, deci se pare ca este un caz de DNA.  Eu am crezut că domnul jurist, cot la cot cu distinsa doamnă primar, vor scotoci arhivele, mai ceva ca şi cavalerii templieri în catacombele Templului din Ierusalim. Căutând Sfântul Graal, dar n-a fost să fie, au rămas în frumosul birou drapelat al doamnei primar, hotărând ca fostul primar, secretar şi comisia au comis un fals prin reîmproprietărirea bisericii române.

Ce reformă agrară? Ce Ferninad I ? Ce România Mare?Distinsa doamnă primar ”şarjează” mai ceva ca si coreligienii săi, dragonii suedezi, în razboiul de 30 de ani dusă impotriva ”papistaşilor”catolici. Săracul Iuliu Hossu se învârte în mormânt, dacă ar vedea unde a ajuns biserica sa iubită, să ajungă la cheremul slujbaşilor statului, la crearea căreia şi-a adus aportul, acum 100 de ani.

La a 2-a audiență, domnul prefect a dat dispoziţie să se întrunească comisia juridică şi să se prezinte toate părţile implicate în data de 05.03.2018, fostul primar, actualul primar şi secretar, reprezentanţii bisericii, a cadastrului şi eu cu avocata ca şi chiriaş, pentru a găsi o soluţie problemei. La aceasta şedinţă, unde fiecare şi-a expus punctele de vedere şi documentele pe care le deţine, s-a concluzionat că cele două părţi conflictuale, respectiv primăria Agriş şi Biserica Româna Greco Catolică Unită cu Roma, să se adreseze instanţei, pentru a lămuri proprietatea, căci eu nu pot plăti chirie primăriei deoarece din 2013, terenul plantaţiei figurează ca şi păşune, deci lucrurile răman aşa până se pronunţă instanţa, căci de 7 ani figurez în evidenţa APIA cu acest teren.

Toate părţile au respectat asta, în afara doamnei primar și domnului secretar comunal, care în această zi după-masă au convocat şedinţa consiliului local și au hotărât prin HCL nr. 17 din 05. 03. 2018 să închirieze terenul plantaţiei ca şi păşune, nu localnicilor, care nu-şi permit să plătească chiria fixată de primărie, ci prin atribuire directă, fără licitaţie, unui proprietar de oi din judeţ.

Neştiinţă, incompetenţă, rea credinţă, sau altceva?

După ce am primit somaţia să părăsesc terenul în 30 de zile și după ce am văzut ”scrisoarea pierdută” nu a lui Caragiale, ci Procesul-verbal de punere în posesie, în galeria foto a interviului de pe Transilvania TV, a trebuit să mă implic în acest ”război” care nu este al meu şi a trebuit să scotocesc eu în arhive, istoricul acestui teren.

Nu a trebuit să mă duc la Ierusalim, nici in biroul drapelat al primăriei, ci doar la evidenţele primăriei Botiz, comună de care a aparţinut Ciuperceni până în anul 2005.

Potrivit documentelor cadastrale austro-ungare, în anul 1901 se înfiinţează compensoratul pe raza localităţii Ciuperceni în suprafaţă de 57 ha, recunoscut de noua autoritate statală, ce funcţioneză până în anii colectivizării când intră în gestiunea CAP Botiz, folosită ca şi păşune comunală. După inundaţiile din 1970 se amenajează un canal de colectare, ce desparte terenul plantaţiei şi începând din 1973, în evidenţele Consiliului Popular Botiz, figurează acest teren ca şi arabil, preluat în acte şi de nou înfiinţata comuna Agriş, până în anul 2013, la 2 ani după ce am făcut un teren arabil cat. I din ea prin defrişare şi lucrări terasiere , când apare ca şi paăşune în acte în urma Ordinului Prefectului, dar dupa câte ştiu o lege nu se poate aplica retro cu 2 ani.

Neştiinţă, incompetenţă? Neatenţie? Mai mult ca sigur

Din toate astea ce v-am expus, vă daţi seama ca aţi fost informat greşit de autorităţile judeţene, chiar şi domnul prefect a fost dus în eroare de cercetarea superficială a situaţiei terenului de către cei cărora le-a dat această sarcină.

Stabilirea dreptului de proprietate asupra acestui teren va hotărî instanța, căreia s-a adresat biserica pentru a-şi apăra dreptul asupra terenului şi a-şi respecta clauza din contractul de locaţiune, semnată cu noi, de a ne apăra de terţi.

Mă adresez domniei voastre ca şi Alexandru Macedon calului său Bucifal în bătălia de la Hydaspes, faceţi vă rog un ultim efort să mă ajutaţi căci pâna în 10 iunie a. c. se mai pot face modificări la APIA, poate cuvântul domniei voastre va avea tot atâta greutate ca şi semnătura agentului agricol sau al primăritei, mai ales că aţi vazut cu proprii ochi că plantația există, să pot depune şi eu un proiect. Fără proiect, mor pe banii mei, căci utilajele costă enorm de mult, fără ele nu se poate face agricultură bio, fără o uzină de procesare cu care aş ajuta şi pe cei ce cultivă căpşuni în zonă, nu putem să prelucrăm fructele grupului de producători. Dacă eu intru in faliment, atunci grupul de producători sunt atraşi în aceiaşi situaţie, căci pierd preluarea producţiei. Nu în ultimul rând, prin crearea şi înscrierea noului soi de goji, cu ajutorul și conlucrarea cercetătorilor clujeni, am adus renume ţării, fiind cea mai mare ”putere” în uniune , am respectat întocmai ce a spus JF Kennedy . . . ”ce poţi să faci tu pentru ţară” , acum ţara trebuie să ne ajute pe noi, până nu e târziu, căci mai sunt câteva zile.

Speranţa moare ultima dată, DUM SPIRO SPERO, spuneau fraţii de la Rîm, sper să ne înţelegeţi şi să ne ajutaţi, să se termine această ”sărbătoare la care nimeni nu a zâmbit, , vorba poetului, sărbatoare la care doar primăriţa de bucurie a rânjit, cu deosebit respect”.

Emeric Kolbaszer şi grupul de producători Gojiland

Citiți povestea cultivatorului aici: A INVESTIT 300.000 DE EURO, acum statul îl pune SĂ-ȘI DESFIINȚEZE PLANTAȚIA DE GOJI!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Sigur ca da. Primaria-i poate inchiria mai departe terenul iar treaba cu pasunea, odata ce nu mai este arat terenul redevine pasune, cu arbusti pe ea… Eventual cumpara niste animale pentru codul de exploatatie. Sigur se va rezolva cumva ca este mare pacat de munca omului indiferent daca stia sau nu ce o sa se intample. Nu inteleg de fapt care este miza cea mai mare aici? Subventia pe acel teren? Proiectul de 1 milion de euro care nu poate fi accesat fara adeverinta APIA?, (se pare ca exista aici resurse de 500.000 euro ce reprezinta jumatate din valoarea proiectului, deci nu putem spune ca se cam moare de foame), Pierderea fructelor de Goji? Soiul selectionat de institutul de cercetare nu se va pierde . Acesta ramane proprietarului. A picat in lupta altora dar asa cum se stie, poate sta acolo ani buni pana la solutionarea problemei in justitie. Pe durata procesului lucrurile trebuie sa ramana asa cum sunt. Nu cred in teoria conspiratiei pur si sumplu asa merg lucrurile in Romania, cand realizezi ceva fara sa detii titlul de proprietate, atragi atentia lupilor. Multa bafta si sa mai auzim de astfel de reusite si oameni indrazneti.

  2. Doamna Primar! sa va fie rusine pentru tot ce incercati sa faceti ,sa va fie rusina pentru comportamentul de care dati dovada si pentru cele doua steaguri pe care le tineti pe birou “Romanesc si Unguresc ” sa va fie rusine si voua celor ce lucrati in primarie , ca.i faceti jocul …spaga e mai buna, decat sa faceti ce trebuie , mancava.r jalea de neispraviti , sper sa fiti dati afara absolut toti , doar femeia de servici sa ramana , rusine , rusine, rusine !!!!!

    1. Stimate domnule George!
      Incep prin a va multumi pentru urari si vorbele frumoase ce mi le adresati,de aceea am sa incerc sa va explic care este miza.Nici subventia nu este de neglijat,caci am obtinut certificarea bio pe suprafata de 10,28 ha,deci subventia ar fi de 6374 de euro,suma frumoasa pt un fermier,dar e adevarat ca certificarea bio ma costa cca 2000 euro/an la firma germana CERES,caci clientii externi,nu accepta orice firma de certificare.Chiar de foame nu mor intr-adevar,castig momentan din plantatie,prea mult sa mor de foame,dar prea putin ca sa traiesc,tot castigul il reinvestesc in plantatie.Banii din fonduri europene ne trebuie mai ceva ca aerul,pt utilaje fara de care e imposibil sa faci cultura bio,de ex fara o masina de cules,cand ai peste 2 ha de plantatie,mai bine te lasi,nu sunt oameni la cules si asta costa doar 120 000 USD.,facand munca a 20 de culegatori/zi.Dupa 2020 posibil sa mai existe UE,dar in mod sigur bani nu vor mai fi,deja s-au terminat banii pt pomicultura si sesiunea se incheie doar in 30 iunie.Pentru proiectul de 1 mil EUR,fiind cu contributie,totusi nu am nevoie de 500 mii EUR,caci sunt certificat bio,deci mai primesc 20% nerambursabili si asociatul majoritar,fiul meu este sub 4 ani,deci inca 20% nerambursabili.Cu ajutorul B Transilvania,primim o finantare si scrisori de garantie pt cele 100 000 EUr ce reprezinta cofinantarea de 10 % suma in care intra si munca proprie.Si procentajul de 10 % este enorm pt buzunarul uni fermier din tara,oricum ai nevoie de banca pt o investitie dar zic ca merita riscul,ma ales ca am contracte cu parteneri straini,nu pot sa fac fata cerintelor unui singur client,deaceea baza este grupul de producatori.Sper ca m-ati inteles,am explicat miza,care este enorma cel putin pt mine,ma simt ca Moise,care am condus grupul in ,,tara fagaduintei,, sa poata accesa bani,dar asa arata momentan,ca eu de vazut,am vazut dar nu pot intra in ea

  3. oricui ar apartine de drept terenul,chiar daca se schimba proprietarul,inchirierea trebuie sa ramana valabila si omul care a investit in acel teren sa beneficieze de roadele munciii si investitiei sale.

Scrie un comentariu