Ştiri agricoleViaţa la ţară

VESTE PROASTĂ: Fermierii români NU POT PRIMI DESPĂGUBIRI pentru CULTURILE AFECTATE DE SECETĂ!

Porumbul este printre culturile cel mai afectate de secetă (foto: Daniel Nica)

Culturi afectate de secetă, fermieri care cer sprijin din partea autorităților! Din păcate, veștile pentru agriculturi nu sunt deloc bune: nu există legislație pentru acordarea despăgubirilor, iar companiile de asigurări nu sunt deschise în privința polițelor care să acopere pierderile cauzate de secetă.

Vaslui este printre județele unde fermierii sunt puternic afectați de secetă. Foarte mulți agricultori vasluieni au cerut autorităților locale să vină să constate, la fața locului, starea de calamitate a culturilor agricole. Producătorii susțin că ne confruntăm cu o secetă asemănătoare cu cea din 2009, culturile agricole fiind compromise între 30% și 100%.

Specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui estimează producții mici la grâu (circa 2.000 kg/ha), orz (3.500 kg/ha), rapiță (1.400 kg/ha). În unele zone ale județului culturile de porumb și floarea soarelui sunt complet distruse. În plus sunt sute de hectare negre din cauză că nu au răsărit culturile.

Din păcate, fermierii nu pot spera nici la despăgubirile de altădată. Legea privind acordarea de despăgubiri în caz de calamitate a fost abrogată acum opt ani, de atunci guvernanții nu au mai luat în calcul oferirea sprijinului financiar în asemenea situații. Mai mult decât atât nici firmele de asigurări nu încheie contracte de asigurare a culturilor agricole în caz de secetă. Așadar, din păcate fiecare fermier, care își vede culturile distruse de secetă după ce a muncit pe brânci tot anul, trebuie să rabde și să se descurce cum poate.

O speranță poate veni însă de la Ministerul Agriculturii care poate decide să acorde un ajutor de stat, poate sub forma unui minimis, care să acopere pierderile de producție cauzate de secetă. Până la o astfel de decizie, însă, fermierii nu pot fi despăgubiți, putând numai să acceseze o reducere a impozitului pe venit agricol, așa cum prevede Codul Fiscal.

Sursă selectivă: estnews.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

Scrie un comentariu