Subvenții APIA: Cum se vor schimba controalele în ferme
agrointeligenta.ro -Controalele în ferme vor deveni istorie după ce Comisia Europeană adoptat actul normativ ce face posibil ca exploatațiile agricole să fie verificate cu ajutorul imaginilor surprinse din spațiu, cu sateliți. Procedura este una care presupune schimbări importante în sistemul actual al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), estimându-se că noua metodă de verificare va putea fi implementată abia peste trei ani.
Sateliții care vor furniza imaginile pentru APIA se află în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ. Cu ajutorul acestora, inspectorii agenției de plăți vor monitoriza culturile şi vor semnala eventualele nereguli.
Comisia Europeană a modificat normele şi pentru prima oară imaginile surprinse de sateliţi pot fi folosite pentru ca fermierii care primesc bani europeni să fie verificaţi.
Noul tip de monitorizare propus foloseşte datele de observare a Pământului furnizate de sateliţi. Ulterior, informaţiile sunt procesate automat folosind algoritmi de calcul care pot determina dacă terenurile sunt folosite corect în agricultură şi ce fel de culturi sunt folosite.
Cei care vor furniza informaţii sunt sateliţii Sentinel, din cadrul programului Copernicus. Aceştia trec peste Europa, din două în două zile şi oferă imagini cu o precizie de 10 metri.
“Ne arată starea de vegetație și distribuția parcelelor de teren. Mai jos avem un algoritm de calcul pe care l-am aplicat și cu o probabilitate de peste 90 la sută am determinat cultura pe care fermierul o are. Ce este cu verde se potrivește cu declarația fermierului, ce e cu roșu nu se confirmă si necesită clarificare pe teren”, a declarat pentru Știrile Pro Tv Traian Crainic, director IT în cadrul APIA.
Sistemul verificării fermelor prin satelit va fi adoptat treptat de ţara noastră, iar autorităţile cred că vor fi pregătite să folosească programul peste trei ani.