• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ULTIMA ORĂ: Pasul decisiv făcut pentru INSULA MARE A BRĂILEI. Suma plătită de arabi: 200 DE MILIOANE DE EURO!

  agrointeligenta.ro -

  Consiliul Concurenței a avizat preliminar solicitarea de preluare a firmei Agricost de către o companie din Emiratele Arabe Unite (EAU), aşa cum ne-au precizat surse implicate în tranzacţie.

  Suma prin care ferma Agricost este vândută este una imensă, de peste 200 de milioane de euro. Milioanele de euro sunt plătite de o companie a șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, unul dintre liderii politici din Emiratele Arabe Unite, pentru a prelua terenurile în arendă pe care Agricost le-a primit la un preţ mic de la statul român în urmă cu cinci ani. Agricost SA este o fermă deţinută de Constantin Duluţe.

  Astfel, compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deținută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, va prelua firma Agricost SA din Brăila și odată cu ea contractul de concesionare pentru cultivarea a 57.000 de hectare de teren agricol, practic toată suprafața agricolă din Insula Mare a Brăilei.

  Ştirile privind posibilitatea ca Agricost, ferma care are în concesionare Insula Mare a Brăilei, să fie vândută de Constantin Duluţe au apărut în luna februarie în Ziarul Financiar. Atunci, Constantin Duluţe a negat vehement că ar vinde ferma tocmai pentru faptul că terenurile nu sunt deţinute de societatea sa, ci doar concesionate.

  Se schimbă doar acţionariatul

  Cum investitorii străini sunt interesaţi să cumpere fermele menţionate mai ales pentru concesiunile terenurilor de la stat, pentru ca aceste contracte să rămână valabile, se va schimba doar acţionariatul societăţilor, iar contractele de concesiune vor fi valabile în continuare.

  Agricost SA are o concesiune prin atribuire directă în 2012 pentru 20 de ani pentru 57.720 de hectare pentru o arendă de 606 kilograme de grâu/hectar/an şi 720 euro/hectar/an pentru terenul neagricol, aşa cum ni s-a transmis de la ADS. Agricost SA din Brăila este deţinută de Constantin Duluţe cu 99% dintre acţiuni, iar restul de 1% de o firmă controlată tot de familia sa.

  “Contractele de concesiune aflate în derulare au durate de 10, 20 sau 49 de ani în funcţie de perioada în care au fost încheiate”, ni s-a mai precizat de la ADS.

  În prezent, conform procedurii aprobate de Comitetul de Privatizare, Concesionare şi Arendare contractele de concesiune se încheie pe o perioadă de 20 de ani, ne-a mai precizat instituţia menţionată.

  Contractele de arendă şi de asociere în participaţiune sunt valabile pe o perioadă nedeterminată şi încetează la concesionarea terenului. Contractele de închiriere-locaţiune se încheie pe o perioadă de 10 ani. Convenţiile sunt valabile până la realizarea obiectivelor pentru care au fost încheiate, ni s-a mai explicat de la ADS.

  Alţi moşieri care vor să vândă

  Dan Voiculescu, Ioan Niculae și Constantin Duluțe sunt mari arendași de terenuri agricole luate în condiții bune de la stat și sunt toți trei pe punctul să facă o bună afacere. Terenurile, concesionate de la stat de regulă pe câteva zeci de ani de ani, nu pot fi vândute în mod direct, dar nimic nu-i împiedică să vândă firmele care lucrează aceste terenuri. Subvențiile plătite de stat sunt mult mai mari decât arenda încasată de pe aceste terenuri, astfel încât toată lumea câștigă din această bună afacere, mai puțin statul. Până acum însă, oficial, toţi cei trei proprietari de concesiuni au negat că vor vinde.

  – Agro Seed Muntenia (fermă înfiinţate de Dan Voiculescu, care are o concesiune pe 4.600 hectare) – ar fi ofertată cu o sumă care trece de 50 de milioane de euro

  – Intercereal SA şi InterAgro SA (ferme controlate de Ioan Niculae au concesiuni de aproape 15.000 de hectare) – ar fi ofertată cu o sumă care trece de 150 de milioane de euro

  Bugetul public primeşte doar fărimituri

  Conform datelor obţinute de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), bugetul public primeşte anual din concesionarea acestor trei terenuri în jur de 5 milioane de euro. Toate terenurile concesionate de ADS aduc la bugetul de stat maximum 100 de milioane de lei, undeva la 21 de milioane de euro pe an. „În perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017, ADS a încasat din derularea contractelor privind exploatarea terenurilor cu destinaţie agricolă 94,7 milioane de lei, realizând un grad de încasare de 99,37%”, ni s-a transmis de la ADS.

  Producţia de cereale pentru aceste terenuri este între 3,5 tone şi 6 tone de cereale. O tonă de cereale s-a vândut în medie cu 150 de euro în vara anului trecut. Subvenţiile de la stat pentru un hectar de cereale este de 100 de euro, la care se mai pot adauga bonusuri dacă terenul este cultivat conform normelor de mediu.

  Potrivit specialiștilor, dintr-un hectar de pe aceste terenuri, se scoate o producţie de 750 de euro şi se primesc subvenţii de minimum alţi 100 de euro, în timp ce arenda plătită la stat este undeva la 80 de euro, mai mica faţă de subvenţie, asta fără a mai pune la socoteală profitul din producție.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvern astăzi! S-au aprobat banii pentru plata subvențiilor ANT la hectar și animale! RodBun: semințe, fertilizanți și inputuri livrate cu eficiență maximă din centrul logistic de la Chiscani Ce hibrizi de floarea-soarelui au performat în 2022 și ce hibrizi aleg fermierii campania aceasta

  Ultimele știri

  Ștefan Pădure, APAR: Mărul polonez costă pe piața poloneză 5 lei, iar pe piața românească 3 lei Sprijinul cuplat pentru venit la APIA: listă culturi eligibile și plăți la hectar Combaterea șoarecilor de câmp – metode. Produse omologate