Ferma de melci, o afacere profitabilă. Un fermier moldovean vinde tone în Europa
agrointeligenta.ro -În loc de sarmale și tradiționala friptură de porc, un moldovean își răsfață oaspeții de sărbători cu… melci, pe care îi crește în propria gospodărie. Vilen Cebotari (Ciubotaru) de la Peresecina, Orhei, și-a deschis acum câțiva ani o fermă de melci, iar acum 90 la sută din producție o livrează peste hotare. S-a inspirat din străinătate, unde a muncit, și tot acolo și-a făcut primul capital. L-a ajutat și Guvernul, prin programul PARE 1+1. Astfel, fermierul şi-a asigurat bunăstarea acasă, alături de familie.
Modelul afacerii, adus din Ţările Baltice
Ideea de a-și deschide propria afacere în Moldova i-a venit lui Vilen Cebotari când muncea în Lituania la o fermă de melci. Timp de 4 ani, cât s-a aflat acolo, a acumulat experiență și și-a planificat investiția pas cu pas. Apoi a aflat despre programul PARE 1+1 de pe internet și a aplicat. „Speram să intru în lista norocoșilor. Știam că afacerea mea are un potențial enorm, dar îmi dădeam seama și de faptul că și concurența e mare. M-am bucurat că am fost selectat în proiect, asta a însemnat că pot crea din start o afacere cu un potențial mai mare decât planificam”, povestește Vilen. Costul total al afacerii a fost de 436 de mii de lei, bani pe care i-a folosit pentru a cumpăra 18 ari de pământ la Peresecina, o maşină, frigidere pentru transportarea producției, un sistem de irigare și pentru amenajarea terenului. Aproape jumătate din sumă, 200 de mii de lei, i-a fost acordată prin proiectul PARE 1+1, cu titlu nerambursabil.
„Culege” câte cinci tone de melci pe an
Vilen are 42 de ani. El spune că nu a avut probleme atunci când şi-a deschis afacerea. „Am fost plăcut surprins de profesionalismul celor de la ODIMM. Nu am întâmpinat piedici de ordin birocratic. Am discutat cu responsabilii de la direcțiile Sănătate publică, Arhitectură, Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale și ai altor instituții din Orhei. Am parcurs toate procedurile necesare pentru deschiderea unei afaceri și de fiecare dată am fost tratat cu respect”, spune omul de afaceri. Când s-a văzut cu actele în regulă și ferma amenajată, a început afacerea propriu-zisă. Primii melci i-a adus din Ucraina. A ales specii rezistente la frig. Din prima „recoltă”, a adunat 2 tone de melci, iar acum culege câte 5 tone. Melcii cresc timp de doi ani până ating dimensiunile necesare pentru a deveni un deliciu culinar.
Melcii din Peresecina, exportați în Occident
Pentru moldoveni, melcii sunt un deliciu culinar care abia începe să fie inclus în meniuri, în special datorită emigranților care revin acasă și europenilor care ne vizitează țara. Din acest motiv, mai bine de 90% din melcii crescuți de Vilen sunt exportați în Occident. Localurile din Chișinău cumpără lunar doar câte 10 kilograme. Costul unei gustări din melci începe de la 250 de lei în restaurantele din capitală.
Ouăle de melc – un nou răsfăţ culinar
Una dintre ultimele tendințe în gastronomie este „caviarul alb”. Ouăle depuse de melci, asemănătoare cu perlele albe, sunt marinate și servite la masă. Gustul acestora este asemănător cu cel al icrelor negre, la fel este și prețul. De exemplu, un borcan de 30 de grame de „caviar alb” se vinde în Europa cu 39 de euro. Aşa că Vilen are de gând să îşi mărească ferma – dacă va avea mai mulţi melci, ar putea câştiga şi din exportul de ouă.
Carne de melc în loc de frigărui şi plăcinte
„Rudele și prietenii mei au dat de gustul melcilor și acum îmi cer la sărbători să prepar ceva special. În unele familii, de sărbători, tradițional, se fac frigărui, în altele – plăcinte, iar noi pregătim melci. Îi prepar după o rețetă franțuzească, cu sos de frișcă și usturoi și îi servim cu vin alb”, explică Vilen, care știe să prepare melcii în 100 de moduri.
Afacere mică, perspective mari
Având o experiență de câțiva ani în domeniu și o afacere profitabilă, Vilen Cebotari este convins că țara noastră are toate șansele să devină producătoare de melci, la fel cum este producătoare de vinuri. „Avem un potențial enorm pe această nișă, o climă favorabilă și un pământ calcaros, favorabil creșterii melcilor”, spune omul de afaceri. Fermierul din Peresecina se arată mulţumit de activitatea sa. Se descurcă cu forțele proprii și ale familiei. Acum vrea să cumpere echipament pentru a-şi ambala producţia, ceea ce ar însemna că va putea scoate mai mulţi bani din vânzări. O altă idee a lui Vilen este să construiască un restaurant specializat în bucate din melci, chiar la Peresecina, lângă ferma sa.
Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” a fost aprobat de Guvern în anul 2010. Programul este destinat lucrătorilor migraţi şi/sau rudelor de gradul întâi ai acestora: soţul/soţia, părinţii/înfietorii, fii/fiicele, care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea unei afaceri proprii. Până acum, prin intermediul programului au obținut finanțare în jur de 260 de întreprinderi. Cele mai multe afaceri au fost create de migranții moldoveni reveniți acasă în agricultură (sere, ferme de iepuri, chinchilla, bovine, ovine, melci), servicii (servicii electrotehnice şi electromontaj, tipografie, construcţii, reparaţie, întreţinere şi spălătorie auto), producere (brichete, material de construcţie, lemn uscat în vid, brutărie, moară). Bugetul total al Programului PARE 1+1 pentru perioada 2010-2013 este de 52 de milioane de lei. În prezent, apelul de proiecte pentru colectarea cererilor de finanţare este deschis.
Sursa: agrobiznes.md