Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
CATEGORII PRODUSE ARTICOLE EXTERNE AUTORI ARHIVĂ

IERI 20:32 CĂDEREA florilor – o problemă majoră în CULTURA de ROȘII. Ce poți face pentru a preveni PIERDERILE de producție?

IERI 19:52 Idei de afaceri: Cultivarea mentei, o soluție pentru a obține profit de pe suprafețe foarte mici

IERI 16:21 Mesaj pentru directorul APIA: ”Nu mai rezistăm! Fără subvenţii, noi nu valorăm doi bani!”

Afacere-bombă pe suprafețe mici: Cultura de sparanghel aduce profit tot mai mare pe o piață în care cererea se dublează de la an la an

sparanghel

Cultura de sparanghel sau o afacere cu sparanghel erau, până acum doi-trei ani, ceva la care nimeni din România nu se gândea: cererea era practic inexistentă, iar puținii pasionați de gastronomia care să includă această legumă găseau la hipermarket marfă de import, în special din Peru. Aceasta în timp ce fermierii din Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, făceau profituri de milioane de euro din plantații de zeci și chiar sute de hectare.

Declicul s-a produs anul trecut și tot mai multă lume a început să se intereseze de sparanghel. Consumatorii, al cărui număr se dublează de la an la an, au început să întrebe dacă există și producători locali, iar potențialii investitori au început să se intereseze care sunt secretele acestei culturi, care sunt capcanele și oportunitățile, și cum ar trebui să arate un plan de afaceri. Nimic mai greu. Informațiile sunt puține, pentru că practic nu există fermieri români care să producă în regim de agribusiness, iar sparanghel românesc pe piață aproape că nu există.

Agrointeligența a reușit pentru cititorii săi, fie că este vorba de pasionați ai felurilor de mâncare care include sparanghelul sau de cei care vor să pornească o afacere, să stea de vorbă cu doi dintre cei mai vechi cunoscători culturii sparanghelului din țara noastră.

Dan Cristea a lucrat trei ani într-o fermă de sparanghel din Marea Britanie și de șapte ani se ocupă, printre altele, să producă și să vândă circa 150 de kilograme de sparanghel pe an. Până acum a fost un hobby pentru el, speră ca de anul viitor să poată să crească suprafața cultivată și să obțină profit semnificativ. Are o pagină de Facebook prin care își promovează sparanghelul și unde reușește să își vândă recolta.

Daniel Toma are deja un business consolidat cât de cât, atât la nivelul producției, cât și la nivelul vânzării de rădăcini, sau coroane cum se numesc în limbaj de specialitate, pentru înființarea de noi culturi. Se luptă să creeze o piața pentru sparanghelul românesc iar pe site-ul său comercializează trei soiuri ale acestei legume. 

2014 – anul ZERO pentru sparanghel

Din informațiile furnizate de cei doi entuziaști ai sparanghelului rezultă că 2014 este practic anul zero al sparanghelului în România, cine va specula acest moment și se va înfinge în piață încercând să fidelizeze cât mai mulți clienți va avea bani din această cultură pentru mulți ani de acum încolo.

”Dacă plantăm rădăcini, din anul trei începem să avem producție ca lumea. Deci cine e interesat ar cam trebui să se grăbească. Tot secretul este să găsești cui să vinzi, e o cultură care încă nu are impact mare la consumator și de aceea trebuie lucrat mult la marketing si la portofoliul de clienți. În Marea Britanie se consumă mult sparanghel și de asta e cerere, eu am lucrat într-o fermă pe zece hectare și era o fermă mică spre mijlocie. În prezent cea mai mare plantație în România este pe 2,5 hectare și nu este încă în vârf de producție. Mai sunt trei-patru cultivatori însemnați, în rest nimic” povestește Dan Cristea.

Profit sigur de la un hectar în sus

”De la un hectar în sus putem vorbi de o fermă sustenabilă economic. Cel mai potrivit pentru România este soiul Cumulus Olandez, a mers cel mai bine, acum facem ceva încercări cu sparanghelul violet iar rezultatele sunt încurajatoare. Cel mai mare cultivator din lume este Peru, marile țări europene stau și ele bine, China cultivă mult. La noi moda a început de un an, nu mai mult, de când au început să dea la TV reportaje cu beneficiile pentru sănătate ale acestei plante. La noi nu există o tradiție, erau clienți la început care mă întrebau dacă să o pună în ciorbă”, relatează la rândul său Daniel Toma.

25.000 de euro – înființarea unui hectar

Cheltuielile de înființare nu sunt mici: 25.000 de euro la hectar iar la o recoltă de minim 10 tone la hectar, care se poate obține după patru ani, profitul poate ajunge în jurul a 100.000 de euro. Care va curge neîntrerupt în buzunarele fermierului timp de 15-20 cât este durata de viață a plantației. În prezent, un kilogram de sparanghel costă în jur de 40 de lei.

sparanghel in campIdeal pentru zonele aride

Secrete: un sol bine uscat, nisipos, PH peste 5,5, soare din belșug. Sparanghelul urăște apa și umezeala și iubește căldura și lumina. Iarna obligatoriu trebuie protejată plantația iar în primii doi-trei ani trebuie recoltat doar foarte puțin, chiar dacă tentația e mare, pentru a da vigoare plantei pentru anii viitori. Sparanghelul ar putea fi o soluție pentru zonele din sudul țării în care se manifestă fenomenul de deșertificare.

Există două tipuri de cultură: sparanghelul verde este cel cultivat deasupra solului, care conține clorofilă, iar cel galben, mult mai fraged și ceva mai scump, care crește îngropat.

sparanghel de romaniaAviz amatorilor de investiții pe suprafețe mici: de câte ori vedeți un reportaj la televizor despre sparanghel, câștigați câteva sute de potențiali clienți, într-o piață aproape virgină, în care cei care vor veni primi cu oferta, vor lua și partea leului din cerere.

Casa de paie de la Turda – experimentul locuinței de 15.000 de euro cu întreținere zero

Ce profit aduce o fermă de capre? Francisc Lulea: „Nu facem faţă cererii de lapte”

cel mai vandut

Cel mai ieftin solar din România costă 275 de euro și poate fi livrat oriunde în țară

fermierii romani in Austria

Fermieri români, șocați de ce au văzut în fermele din Alpi: Produc iaurt „bio” cu chimicale și îl vând în școli!

Cel mai ieftin schimb valutar în cont Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
  1. Asparagus (sparanghelul) se maninca f. mult si in Canada, este f. sanatos, asigura partea verde a mesei unei familii, este gustos, se gateste doar punindu-l la gratar un pic, ca sa ramina, crunch( bun de rontait)cu tot felul de sosuri, sucuri si permite si fantezii. MINCATI-L este minunat si sanatos ! mai fugiti de nazdravaniile periculoase ale inventiilor chimice din alimentatie !!

    RĂSPUNDE
  2. 25 000 de euro 1 hectar? pai de unde sa aibe taranu 25 de mii? alte culturi mai ieftine nu avetzi?

    RĂSPUNDE
  3. vrajeala cu preturile,eu lucrez in italia si am plantat un hectar iar costurile au fost de circa 3 000 euro ,cantitatea la hectar max 5 tone iar pretul la producator media 1 euro pe kg,de unde fratilor 10 euro kg ,sa spuna asta la cei care nu au vazut si nu stiu ce este sparanghelul.daca in rom ar fi 10 eur kg italia ar exporta tot acolo.

    RĂSPUNDE
  4. cum spune si ionut buzna: „vrajeala” este mai diplomatic, cuvantul adevarat este „ciochie pe fata”. fel de fel de carti cu titlu pompos propagandistic „cea mai tare afacere” doar sa-si vanda cartile si cd-urile. realitatea este cu totul alta.
    la sparaghel primii si ultimii 5 ani de productie reprezinta max 10% din potentialul culturii pe 20 ani. in 20 ani, productia medie / ha = 4 – 5 to. influentata si de clima din anul respectiv. din p.v al costurilor unitare: productie pe suprafata sub 1 ha, conduce la costuri mai mari, inclusiv costurile aferente perioadei de recolta mica. costurile totale reale sunt mult mai mari decat 3000 euro / ha, adica 0,6 euro / kg. pretul de 10 euro / kg la vanzare este fantezist si utopic.
    ar fi bine sa propuneti (daca aveti asa ceva) afaceri viabile, cu date reale si sa numai dezinformati.
    suntem destul batjocoriti si dezinformati de „alesii” nostri, credeti ca mai avem nevoie si de alte dezinformari?

    RĂSPUNDE
  5. evident ca este o vrajeala ieftina asa cum se vorbea si de lavanda, venin de vipera si alte himere, nimeni nu imbogateste peste noapte din agricultura (ma refer aici la micul producator)

    RĂSPUNDE
  6. Traiesc in RFG, intr-o regiune unde se cultiva si se consuma cel mai bun sparanghel alb (ma rog, sa-i spunem galben ca in articol!) din tara asta. Pretul la consumator e de max 10 euro, iar asta doar daca e bio. Adus din Polonia e mult mai ieftin. Ce nu se spune in articol e ca sparanghelul e o planta sezoniera, nu ai productie tot timpul anului. Costurile de productie sunt mari, peste iarna cimpurile cu sparanghel se acopera cu folie. Nu exista masini cu care sa se poata recolta, trebuie multi muncitori agricoli pe care nu ai de unde sa-i iei. In RFG taranii se pling in fiecare an ca nu au oameni sa recolteze. Pina acum veneau polonezii, dar aia intre timp au invatat ca pot gasi locuri de munca unde sa cistige mai bine fara sa-si rupa spatele. Intre timp sunt romanii la moda ca recoltatori, si in D. Sparanghelului alb i se dau multe proprieteti benefice. Doar ca mincat ca in RFG cu cartofi, sunca si sos hollandaise, te umpli de calorii!

    RĂSPUNDE
  7. Facem contract pentru toata cantitatea de sparanghel produsa,ne deplasam la domiciliul dumneavoastra indiferent unde in tara…..Oferim utilaje gratuite,consultanta,tratamente etc, Detalii: sparanghel.c o m

    RĂSPUNDE
  8. sunt interesat si pot sa cultiv pe o suprafata mai mare de 1 h dar sa vedem conditiile si care este pretul de achizitie pe kg , costurile legate de infiintarea culturii si alte pretentii de aici pleaca discutia cu o singura conditie ca datele sa fie reale daca voi constata ca datele tehnice nu sunt reale nu vom bate palma asa ca daca aveti deschiderea necesara si corecta va stau la dispozitie daca nu ignorati gmailul si voi intelege .

    RĂSPUNDE
  9. O idee de afacere foarte buna!

    RĂSPUNDE
  10. Am pus si Io un hectár aproape de Craiova si a rasarit total sper ca de la anu sa avem aceasta delicatesa in farfuri

    RĂSPUNDE
  11. sparanghelul e foarte bun.are multe vitamine si e verde.si eu am pus o cultura cam de cinci mii de metri .numai ca am pus seminte si am avut surpriza sa-mi rasara niste sparangheli giganti,aduceau mai mult cu pepenele.si cand dau sa gust…SURPRIZA…avea gust de pepene.am avut noroc sa dau toata marfa unei firme colectoare de sparanghel care nici ei nu stiau cum trebuie sa arate.

    RĂSPUNDE
  12. nu va suparati dar vad ca multa lume nu cunoaste afacerile bune eu de mult timp nu sunt in tara dar am foarte mult pamant si poate ca gasesc ceva idee aicia chiar daca nu e tot adevarat.Si eu asi face o afacere buna am bani cu ce pot porni daca reuseste ceva atunci la cateva oameni as putea da locuri de munca si totus un roman muncseste pamanturile noastre si nu un neamt ,si in strainatate se foloseste multe lucruri care romaini nics macar nu a auzit asa ca stept inca multe idei ai curaj si pucin bani atunci

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES