Adrian Porumboiu: „Preţurile alimentelor o vor lua razna de tot”
agrointeligenta.ro -Unul dintre cei mai mari deţinători de teren arabil din România, Adrian Porumboiu, a acceptat să ofere un interviu cititorilor AgroIntel.
Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui, este cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România, dar şi unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri locali. Fostul arbitru internaţional a reuşit să construiască în timp o afacere intregrată de succes, mergând de la agricultură, industria alimentară, turism, până la comerţ sau construcţii, care îi aduce anual venituri de circa 140 milioane de euro.
Cum v-a afectat seceta în acest an?
În acest an, producţiile sunt în general mai mici din cauza secetei. La porumb şi floarea soarelui de exemplu, lipsa precipitaţiilor a afectat pe mulţi agricultori. Eu sunt un caz fericit, pentru că dispun de un întreg lanţ, de la producţie până la procesare, care îmi permite să acopăr o parte din pierderi. Nu contează ce producţii obţii, ci la ce preţ vinzi. Preţurile s-au mărit deja cu 25% la grâu şi vor mai creşte.
Ce se întâmplă cu floarea soarelui şi porumbul?
Sunt într-un stres mai mare decât al nostru, pentru că nu a plouat. Sper totuşi să plouă, pentru că dacă nu, producţiile vor fi dijmuite. Eu sunt însă optimist. Una peste alta, fenomenul este general. SUA se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani, ceea ce se va vedea pe piaţă, iar stocurile sunt limitate.
Vom asista la o explozie a preţurilor?
Oficialii încearcă să liniştească populaţia, însă preţurile la produsele agroalimentare o vor lua razna de tot, nu doar acum, ci şi în viitor. Taxarea inversă la cereale a dus la reducerea evaziunii în sector, pentru că toată lumea a intrat în legalitate, dar a adus şi o creştere de 8% a PIB-ului. Statul ar câştiga mult mai mult decât câştigă acum dacă ar reduce TVA-ul la 9% la alimente. La pâine – evaziunea reprezintă circa 70% din piaţa de panificaţie – s-ar putea diminua preţul cu circa 5%, iar statul ar încasa mai mulţi bani. E un lucru simplu de demonstrat. Dacă se va aplica TVA-ul de 9%, autorităţile trebuie să ne arate după un an rezultatele să vedem dacă într-adevăr au colectat mai mulţi bani.
Este cazul să ne facem griji că producţia locală ar putea lua în mare parte calea exportului?
Fiecare vinde unde vrea, n-ai ce să le faci, piaţa este iberă. Criza nici nu se simte acum, o să vedeţi ce se va întâmpla peste 3-4 ani cu preţurile la cereale şi la alimente. Nu este normal să avem TVA la alimente ca la produsele de lux. Din păcate, cei de la FMI nu cunosc realităţile economice ale României, nu cunosc economia locală. Taxarea inversă la cereale ar putea fi un bun exemplu ca toată lumea să înţeleagă că un TVA de 9% va aduce mai mulţi bani la buget.
În ce măsura producţia agricolă mai mică din acest an va afecta afacerile grupului Racova?
Producţiile mai mici de acum se acoperă în parte din preţ. Cererea fiind mare, iar oferta mică, preţul devine necontrolabil. La grâu, de exemplu, rezervele UE sunt pentru maximum 4-5 ani. Dacă sunt doi ani cu probleme efectele se fac simţite în piaţă. Trebuie să avem o politică coerentă. Chiar dacă a fost un an cu probleme, se pot rezolva multe în avantajul producătorilor agricoli. Eu sunt într-o situaţie fericită, pentru că având lanţul meu de magazine, circa 280, nu trebuie să mă ploconesc la hipermarketuri, însă cea mai mare parte a producătorilor sunt spoliaţi de furnizorii de inputuri, de taxele de listare etc. Este o neconcordanţă tot timpul între cel ce produce real şi cel care vinde virtual.
Vă veţi extindeţi activitatea în viitor? Ce planuri de achiziţii aveţi?
În prezent, lucrăm circa 54.000 hectare de teren agricol, din care o parte se află în proprietate privată. Nu ne-am oprit însă cu achiziţia de terenuri, suntem atenţi la oportunităţile din piaţă. De asemenea, vrem să extindem capacitatea de depozitare cu circa 50.000 de tone până la circa 350.000 de tone. Şi în domeniul panificaţiei pregătim ceva, deocamdată suntem în discuţii.
Când veţi primi despăgubirile pentru suprafeţele calamitate de secetă în 2009?
Am câştigat procesul, însă nu înţeleg de ce ministrul Agriculturii nu înaintează documentele către Guvern care să dea o hotărâre ce trebuia dată acum trei an, mai ales că este vorba de o decizie irevocabilă şi definitivă. Eu am de primit o sumă importantă, pentru că seceta cumplită din 2009 mi-a calamitat aproape întreaga suprafaţă. Statul şi-a luat o obligaţie, trebuie să o respecte. Este bine că am câştigat nu doar pentru mine, ci şi pentru toţi agricultorii care au fost în aceeaşi situaţie.