• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se întâmplă cu concesiunea pajiștilor de la primărie

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să elimine plafonul maximal pentru prețul de concesionare și închiriere a pajiștilor aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor.

    Într-un act normativ postat pe site-ul MADR și aflat în dezbatere publică, instituția propune modificarea contractelor-cadru de concesiune şi închiriere a suprafeţelor de pajişti. Schimbările vizează formularea prin care este fixat prețul pentru concesiune și închiriere.

    Astfel, în prezent, potrivit Ordinului nr. 407/2.051/2013 pentru aprobarea contractelor-cadru de concesiune şi închiriere a suprafeţelor de pajişti aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor, Anexa 1, respectiv cea pentru contractul-cadru pentru cesiune, stipulează:

    ”Preţul concesiunii este de . .. .. . lei/ha/an, fără a depăşi 50% din valoarea masei verzi pe hectar calculată în funcţie de preţul mediu stabilit de consiliul judeţean, conform prevederilor art. 62 alin. (22) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, redevenţa totală anuală (nr. ha x preţ pe ha) fiind în valoare de . .. .. . lei”.

    Această formulare se dorește a fi înlocuită cu ”Preţul concesiunii este de ………….. lei/ha/an, stabilit cu respectarea condițiilor art.6 alin.(3) și (4) din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013, cu modificările și completările ulterioare, redevenţa totală anuală (nr. ha x preţ pe ha) fiind în valoare de ……….. lei.”.

    Se elimină astfel, pragul maximal de cel mult depăşi 50% din valoarea masei verzi pe hectar calculată în funcţie de preţul mediu stabilit de consiliul judeţean!

    Aceeași modificare se dorește a fi făcută și pentru contractul-cadru de închiriere – Anexa 2.

    Ordinul pentru modificare a fost postat ieri pe site-ul MADR și se va afla în dezbatere publică timp de 10 zile, timp în care fermierii sau autoritățile locale pot adresa pot transmite în scris opinii/propuneri/sugestii .

    Notă: Menționăm că  art.6 alin.(3) și (4) din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013… sunt:

    Art. 3
    Autoritatea competenta actualizeaza anual baza de date cu suprafetele de pajisti scoase din circuitul agricol si cu cele recuperate si analizeaza, la solicitarea directiilor pentru agricultura judetene, documentatiile privind scoaterea definitiva din circuitul agricol a pajistilor si emite avizul potrivit legislatiei in vigoare.

    Art. 4
    Administrarea pajistilor aflate in domeniul public si/sau privat al comunelor, oraselor, municipiilor si al municipiului Bucuresti se face de catre consiliile locale, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

    Documente utile

    Proiect – ORDIN pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 407/ 2051/ 2013pentru aprobarea contractelor-cadru de concesiune şi închiriere a suprafeţelor de pajişti aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor – PDF

    Forma în vigoare – Ordinul nr. 407/2.051/2013 pentru aprobarea contractelor-cadru de concesiune şi închiriere a suprafeţelor de pajişti aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor

    HG 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Hotarare 1064/2013



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial