Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 10:32 Ministrul Agriculturii anunță un ajutor financiar pentru apicultori

AZI 10:12 Achim Irimescu declară război mierii din zahăr: ”Vreau să fac ceea ce este corect”falsurile!”

AZI 06:31 12 REȚETE DE ÎNGRĂȘĂMÂNT BIO PENTRU TOMATE: Cum hrănim roșiile cu CENUȘĂ, DROJDIE sau BICARBONAT

Afacerea cu trandafiri de dulceață i-a readus pe doi tineri în satul bunicilor: Vând kilogramul de petale la un preț 50-55 de lei și vor avea profit din primul an

trandafiri pentru dulceata

Trandafirii de dulceață sunt o cultură mai puțin întâlnită la noi în țară, dar care începe să se bucure de un succes răsunător. Cei care dețin suprafețe mici de teren – chiar sub un hectar, sunt cei care au în plan sau deja și-au înființat o astfel de plantație de nișă.

Agrointeligența a stat de vorbă cu Lucian Ința un tânăr din Reghin care, alături de prietenul său din copilărie, Gabriel Marcu, a pus la punct afacerea “Fructe de pădure Chihereana”, valorificând terenul primit moștenire de la bunici.

S-au întors acasă din străinătate

“Am colindat destul de mult la viața noastră, am lucrat atât eu cât și partenerul meu în străinătate și ne-am tot gândit ce ar merge să producem și în România. Așa că am hotărât să ne întoarcem acasă și să creăm un demers autentic românesc. Atât eu cât și prietenul meu bun meu suntem tehnicieni silvici, deci nu ne este străină agricultura. Ne încearcă dragostea pentru natură, pentru mâncare cât mai naturală, de ce nu chiar bio. Anul trecut ne-am dat seama că fructele de pădure și implicit trandafirul de dulceață ar merge foarte bine și la noi în țară”, a declarat pentru Agrointeligența, Lucian Ința, administratorul afacerii “Fructe de pădure Chihereana”.

Plantație de mur, coacăz negru, cătină și trandafiri de dulceață

Pe o suprafață relativ restrânsă, totalizând 1,13 ha, cei doi tineri antreprenori au înființat o plantație de coacăz negru, una de cătina, una de mur și o plantație cu iz plăcut de profit – trandafirii de dulceață.

“În primăvară eram doar eu întors în țară și am înființat 0,24 hectare cu cătină albă, în care au intrat 630 de butași din soiurile românești: Șerpeni și Pitești. În toamna anului trecut, a revinit definitiv în țară și partenerul meu, așa că am început să punem la punct întreaga plantație. Avem acum o suprafață de 0,28 hectare de trandafiri de dulceață, însumând 1.280 de butași din soiul cățărător german Sachsengruss, 0,40 hectare de mur fără țepi, însumând 1.200 de butași din trei soiuri de proveniență americană și 0,20 hectare de coacăze negre unde au intrat 1.000 plante din două soiuri poloneze: Tisel și Tiben. Tot procesul de plantare a durat aproape o lună”, ne-a mărturisit antreprenorul din Chiheru de Jos, despre începuturile afacerii cu fructe de pădure și trandafiri de dulceață.

plantatie de trandafiri Mures

Cel mai mare cultivator de trandafiri din soiul Sachsengruss

Deși sunt abia la început, antreprenorii din Reghin au mizat pe un soi de trandafiri de dulceață mai puțin cultivat la noi în țară: soiul cățărător german Sachsengruss.

”Conform suprafeței cultivate și a numărului de plante folosite din soiul cățărător german Sachsengruss am putea fi cei mai mari cultivatori ai acestui fel de roze la noi în țară. În cadrul extins al întregii culturi de trandafiri de dulceață cred că suntem pe locul cinci. Știm de încă două culturi de un hectar, una în Mureș, alta în Hraghita, câte una de jumătate de hectar în Constanța și în județul Sibiu. Mai sunt și câteva plantații în jurul Brașovului ceva mai mici decât ale noastre”, ne-a precizat Lucian, care sunt principalii lor competitori de pe piață.

Soi de roză altoit pe măceș

Soiul de trandafiri de dulceață ales de antreprenorii din Chiheru de Jos este unul cățărător, în timp ce majoritatea celor care cultivă trandafiri pentru dulceață aleg soiuri cu tufa erectă.

“Soiul pe care l-am ales pentru plantația de trandafiri de dulceață este un soi cățărător, cu o vigoare deosebită. Soiul Sachsengruss este altoit pe măceș, astfel încât preia din partea dificilă a tehnologiei de cultură, făcând soiul mult mai rezistent la secetă, boli și dăunători. Altoiul Sachsengruss se canalizează pe o florificare deosebită, o vigoare de creștere excelentă și menținerea calității și parfumului în bătător. În ceea ce privește caracteristicile florii, aceasta are un parfum deosebit, cu petale cărnoase, diametrul florii este de 8-10 cm, având o greutate specifică la recoltarea în pârgă de 10-14 gr. Astfel că la un kilogram intră aproximativ 100 de pălării”, ne-a vorbit cultivatorul, despre caracteristicile soiului ales.

Fermierul din Chiheru de Jos a subliniat faptul că datorită calității parfumului și a mărimii pălăriei, acest soi se pretează excelent la partea de procesare.

plantatie de trandafir in primul an

Cultură superintesivă pe biloni de agrotextil

Având în vedere faptul că soiul ales de antreprenorii din Reghin este unul cățărător și se pretează la palisarea pe spalieri, cultura a fost înființată în sistem superintensiv.

“Am plantat butașii de trandafiri pe biloane de agrotextil, la o distanță de 2,6 metri, interval între rânduri și 70 cm între plante pe rând. Agrotextilul prezintă câteva caracteristici care nu fac altceva decât să ne ușureze munca: asigură un raport corespunzător al factorilor climatici. Permite accesul apei în sol, dar datorită faptului că are o culoare neagră, împiedică evaporarea apei din sol. Acoperirea cu pământ, pe margini, a bilonului generează un microclimat, în care temperatura medie anuală este cu 1,5-3 grade mai mare decât în câmp deschis. Astfel încât reușim să ieșim cu producția cu 7-10 zile mai devreme decât principalii noștri competitori”, ne-a spus tânărul din Chiheru de Jos, despre tehnologia de plantare a trandafirilor de dulceață.

cultura de trandafir

1.640 euro – costul butașilor de trandafir

Butașii de trandafiri de dulceață au fost cumpărați de la pepiniera Emma, din județul Giurgiu, în timp ce arbuștii fructiferi au fost cumpărați de la pepinierele Hida, iar cei de cătină de la o pepinieră din Satu Mare.

“Am colaborat doar cu pepiniere românești. Inginerul Emilian Petrin a fost cel care ne-a ajutat foarte mult cu informațiile necesare înființării plantației de trandafiri, în timp ce inginerul Nelu Orlaie ne-a ajutat cu informațiile și materialul săditor pentru coacăz, mur și cătină. Pentru 1.280 de butași a trebuit să facem o rezervare timpurie și după o ușoară negociere, am cumpărat butașul de trandafir cu 5,75 lei bucată. La un calcul simplu costul cu butași de trandafiri pentru suprafața de 0,28 hectare ne-a costat 1.640 euro”, ne-a mărturisit Lucian Ința.

Pentru înființarea întregii plantații cu trandafiri și fructe de pădure, adică pe 1,12 hectare, cei doi antreprenori din județul Mureș au scos din buzunar, nici mai mult, nici mai puțin, de 13.000 euro.

Sistem de irigații

”În afară de costul butașilor la plantația de trandafiri au intrat 10 de role de agrotextil, care au costat 500 de euro. La asta se adaugă și costul cu furtunul pentru irigat, care, la cei 900 de metri liniari, s-a ridicat la 220 de euro. Dacă analizăm toate cheltuielile efectuate, constatăm că, pentru a înființa o suprafață de 0,28 hectare de trandafiri de dulceață în regim super intensiv, ajungi la un cost total de 2.820 euro”, ne-a precizat tânărul cultivator, despre suma totală invstită în plantația de trandafiri de dulceață.

10897041_859465304133564_3928848607739464143_n

Recoltare manuală cu tot cu receptacul

Trandafirii de la Chiheru de Jos au început să rodească încă de săptămâna trecută, iar recoltarea lor se face după reguli stricte.

“Este bine să recoltezi trandafirii dimineața devreme, pe rouă, între orele 05:00 și cel târziu până la 10:00. Este exclusă recoltarea între orele 10:00 și 18:00. Se poate face și o recoltare seară, dacă temperatura este mai scăzută, după ora 18:00. Recoltarea se face doar manual, prin tăiere, floare fiind recoltată cu tot cu receptacul, care are rolul de a încetinii procesul de deshidratare al petalelor”, ne-a vorbit Lucian Ința, despre timpii optimi de recoltat la trandafirul de dulceață.

Antreprenorul a subliniat faptul că, își doresc să se orienteze spre culturi eco și chiar de anul acesta au intervenit doar cu biofertilizatori și macerat de urzică. Dacă succesul înregistrat va fi cel așteptat, începând din anul 2016, cei doi tineri cultivatori vor începe toate demersurile necesare pentru a se certifica ca și cultură ecologică.

100-180 kg în primul an de producție

La cultura de roze, estimarea producției în anul întâi de la plantare este puțin delicată.

“Trandafirul se recoltează în toată perioada cuprinsă între 15 iunie și 15 septembrie, având două sezoane de maximă înflorire, în vară și în toamnă. Optimist, de pe cele 0,28 hectare sperăm să obținem 100-180 kilograme, asta în funcție de vreme, pentru că tehnologia de cultură o respectăm cu strictețe. Noi suntem acum în anul întâi de producție, când planta își dezvoltă rădăcina și ramurile, se concentrează mai puțin pe înflorire, dar începând cu anul al treilea, pe toată perioada de înflorire, ar trebui să recoltăm undeva la 4 kilograme pe plantă. O plantație de trandafiri, dacă este îngrijită corespunzător, poate fi explotată până la 15 ani”, ne-a spus cultivatorul de trandafiri de dulceață, despre producția pe care se așteaptă să o recolteze în primul an de la plantare.

50-55 lei/kg de petale de trandafir

Prețurile de comercializare a petalelor de trandafir diferă în funcție de tipul de cumpărător și de cantitatea comandată. “Avem două categorii de clienți, preluatori mici și medii, cu cumpărături de maxim 10 kilograme, iar prețul pentru acești cumpărători este de 55 lei pe kilogram. În timp ce, pentru preluatori medii și mari care cumpără peste 10 kilograme, prețul este de 50 lei pe kilogram. Prețul este reflectat de calitatea mărfii pe care noi o oferim clienților noștri”, ne-a specificat Lucian, despre prețul de vânzare al producție de petale de trandafir.

La aceste prețuri pentru petalele de trandafiri, cu puțin noroc, cei doi antreprenori își pot calcula că vor recupera banii cheltuiți pe butași și încă puțin peste, profit.  

Vânzarea pe internet

Petalele de trandafir sunt produse foarte perisabile, tocmai de accea desfacerea producției în timp util este esențială. “Pagina de Facebook este o găselniță extraordinară. Ne-am făcut un soi de clientelă fidelă care ne-a urmărit, zi de zi, evoluția plantațiilor și acum, că am reușit să începem să producem, încep să se concretizeze și cereri ferme pe care urmează să le onorăm în prioada următoare. Pentru că suntem la început ne adresăm doritorilor de orice fel de pe piața românească. Deocamdată suntem doar producători, ne dorim să începem să facem și o ușoară procesare. Cu toate acestea, începând din toamnă ne gândim să ne extindem suprafața și să ne facem și o pepinieră de înmulțire, din propria producție de plante”, ne-au spus tinerii antreprenori din Chiheru de Jos, despre felul în care reușesc să-și vândă producția și despre planurile lor de viitor.

Foto: culinar.ro

Foto: culinar.ro

Utilizările trandafirului

Trandafirul are o multitudine de utilizări și efecte benefice asupra sănătății oamenilor. Trandafirul poate fi folosit în alimentație, cosmetică și industria farmaceutică. Din petalele de trandafir se poate face: dulceață, sirop, șerbet, oțet, uleiuri, parfumuri, săpunuri, ceaiuri, ornamente, detergenți, odorizante etc.

Trandafirii de dulceață au în componența petalelor: multiminerale, multivitamine, antioxidanți, având efecte benefice asupra sistemului nervos central și aparatului digestiv.

Trandafirul conține aproape toate elementele chimice din tabloul lui Mendeleev.

Foto: Facebook.com/Fructe de padure Chihereana


 


 

EXITCARD EXITCARD
young-couple-pointing-at-imaginary-house

Lege în vigoare: 1.000 mp – teren GRATUIT pentru tinerii care vor să își facă o casă la țară. Care sunt condițiile și pașii ce trebuie urmați!

cai-curtici-1-evz

Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion

zmeura

Cititor: după marijuana, cea mai profitabilă cultură este zmeura

ferma de gaini ouatoare

20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Felicitări tinerilor întreprinzători și succes în recuperarea investițiilor făcute și ajungerea cât mai rapidă la profit.

  RĂSPUNDE
 2. Felicitări tinerilor întreprinzători și succes în recuperarea investițiilor făcute și trecerea cât mai rapidă la profit.

  RĂSPUNDE
 3. Tin sa fac unele precizari,rectificari si completari pt.ca reportajul sa fie cat mai bine inteles:suprafetele cultivate sunt pe 2 parcele(1 de 24 de ari de catina,separata,distincta)si alta(cea din poze de 88 de ari cu 28 de ari de trandafiri de dulceata,40 de ari de mur si 20 de ari de coacaz negru;deci,suprafata totala cultivata 1,12 ha.Referitor la profitul din anul 1 pe intreaga plantatie -nu poate fi vorba de asa ceva deoarece singura cultura aflata pe rod sunt trandafirii, iar celelalte strict vegetative, nepurtatoare de fructe. Per total, vorbim de 2 ani de severe investitii si cheltuieli continue, cu recuperari partiale din investitia initiala si credem ca doar de la anul 3 vom veni la zero si apoi pe profit. Partea de timpurietate generata de folosire a agrotextilului nu ne aduce primii pe piata romaneasca in materie de trandafiri,ci cu indulgenta la egalitate cu plantatiile din sudul tarii(ele sunt avantajate de clima locala mai blanda);noi recuperam 7-12 zile fata de producatorii din zona Ardealului.Astea fiind zise si reglementate,multumim „Agrointeligenta”si agrointel.ro pt.promovarea adusa si reportajul mai mult decat bun.

  RĂSPUNDE
 4. Felicitari copii si spor!

  RĂSPUNDE
 5. Felicitari sper sa fa cunosc plantatia.

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES