• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patriarhia Română, acceptată tacit în Comitetul fondurilor europene. Baciu, LAPAR: Consultarea fermierilor a fost pur formală!

    Gabriela Gimbășanu -

    După ce în cursul zilei de ieri Agrointeligența vă anunța că Ministerul Agriculturii a transmis fermierilor propunerea sa ca Patriarhia Română să facă parte din Comitetul de Monitorizare PNDR 2014-2020, ulterior am aflat că acea consultare a fost o formalitate. Potrivit lui Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România, Patriarhia Română a fost introdusă tacit în Comitetul de Monitorizare, iar poziția exprimată de fermieri nu a fost deloc dezbătută.

    ”S-a procedat tacit, pe sub ușă”

    “Introducerea Patriarhiei Române în Comitetul de Monitorizare a fost tacită. Aflu de la cei de la MADR că ei sunt deja membri, în timp ce noi, aseară am primit o adresă de la Ministerul Agriculturii în care suntem rugați să ne spunem părerea în ceea ce privește introducerea celor de la Patriarhie în Comitetul de Monitorizare. Aflu cu stupoare că ei au fost deja admiși ca membri observatori și adresele respective sunt pur formale. În felul în care s-a procedat, tacit, pe sub ușă, mă face să cred că, deși vorbim de Patriarhie, gândul cu care s-a procedat nu a fost tocmai curat”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, liderul LAPAR.

    Șeful fermierilor își aduce aminte că nu cu mult timp în urmă, în curtea Muzeului Satului, a fost lansată cu mare fast, o caravană care să promoveze și să informeze fermierii cu privire la accesarea fondurilor europene, acțiune în care s-au cheltuit câteva milioane de euro.

    “La nici două luni după, aflam că între Patriarhia Română și MADR a fost semnat un document în care cei de la Patriarhie își iau angajamentul să educe fermierii din teritoriu pentru a accesa banii europeni. Acum, surpriză, aceeași Patriarhie dorește, neapărat să facă parte din Comitetul de Monitorizare. Comitet care are un rol cu totul diferit față de rol al Bisericii”, ne-a vorbit fermierul băcăuan, despre interesul subit al Patriarhiei de a deveni membră a Comitetului de Monitorizare.

    Aceeași putere de decizie ca și Comisia Europeană

    Ca și observator în acest comitet, Patriarhia Română va avea aceeași influență sau putere cum au avut în exercițiul financiar trecut Comisia Europeană – Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară sau Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România, care au deținut o poziție identică în grupul pentru PNDR 2014-2020.

    Liderii altor asociații de profil nu au o poziție clară

    Până în acest moment, doar liderul LAPAR și-a exprimat dezacordul pentru introducerea Patriarhiei Române ca membră a Comitetului.

    “Celelalte asociații care au fost întrebate nu au oferit nici un răspuns la adresa făcută de cei de la Ministerul Agriculturii. Un oficial al MADR mi-a spus că celelalte asociații profesionale au fost de acord cu această propunere. Verificând în teritoriu dacă așa stau lucrurile, am aflat că de fapt celelalte asociații nu au oferit încă nici un răspuns. Oficialul ministerul a considerat că dacă ceilalți nu au răspuns, înseamnă că sunt de acord”, ne-a mărturisit reprezentantul fermierilor.

    Vă reamintim că ieri, Agrointeligența a dezvăluit că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mai exact Autoritatea de Management pentru noul PNDR, a transmis spre consultare o notă internă privind introducerea Patriarhiei Române în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020. Se arată negru pe alb că propunerea aparține celor de la Minister. ”Vă transmitem spre consultare în procedură scrisă propunerea AM PNDR privind includerea Patriarhiei Române și a Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc în cadrul componenței Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, în calitate de observatori”, se arată în documentul trimis tuturor organizațiilor și membrilor deja cooptați după rigori stricte în respectivul comitet.

    Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR a avut o reacție și o poziție tranșantă privind propunerea MADR, pe care o consideră inoportună, apreciind că Patriarhia Română are atribuțiunile ei în societate și nu participă la luarea de decizii economice și politice.

    Cei care se ocupă de cheltuirea banilor europeni ar trebui să verifice ce se întâmplă cu acești bani și ce rol are Biserica prin implicarea în acest gen de acțiuni. Implicarea Bisericii nu mi se pare prea creștinească, Biserica are alt rol în societate. Din punctul meu de vedere, această acțiune este cusută cu ață albă – Laurențiu Baciu, președintele LAPAR

    Foto: Patriarhia Română



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!