• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturi utile pentru cei care vor să cultive cătină

    Gabriela Gimbășanu -

    Alexandru Vulpe a înființat un Centrul de Excelență pentru Cultura Cătinei, în localitatea Frumușeni, județul Arad și de-a lungul celor 37 de ani de experiență cu cultura de cătină, a văzut și auzit multe lucruri referitoare la miturile legate de această cultură.

    Tocmai pentru a elimina toate aceste informații eronate din piață, pomicultorul oferă cititorilor Agrointeligența câteva sfaturi importante pentru cei care doresc să-și înființeze o astfel de cultură.

    1. Asigurarea materialului de plantat cu un an înainte
    Pentru înființarea unei plantații cu cătină ai nevoie de butași proveniți din pepiniere autorizate, pe care este bine să îi comanzi cu un an înainte.

    “Să-şi asigure din timp materialul de plantat, printr-un contract încheiat cu o pepinieră recomandată de realizări şi de notorietate. Producerea materialului săditor durează un ciclu agricol, ceea ce face necesar ca, de regulă, contractul să se încheie cu un an înainte. În calitate de pepinierişti autorizaţi confirmăm că o pepinieră respectabilă produce puiet pomicol numai sub protecţia reciprocă a unui contract. Materialul de plantat trebuie să fie produs în pepiniere autorizate, din soiuri admise la multiplicare, înscrise în Catalogul Oficial publicat şi actualizat sub controlul ISTIS – Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor”, a declarat pentru Agrointeligența Alexandru Vulpe, administratorul Centrului de Excelență pentru Cultura de Cătină.

    2. Vizitați pepiniera de unde vă procurați materialul săditor
    E bine să se facă o vizită la pepinieră, pentru a aprecia nivelul tehnologic, capacitatea şi ştiinţa pepinieristului de a face ceea ce spune.

    “E important să se verifice existenţa plantaţiei mamă, care trebuie să aibă o suprafaţă suficientă pentru a asigura resursa de material biologic necesar înmulţirii, inclusiv din soiurile de sex masculin. Masculii reprezintă cca. 12% din suprafaţa plantaţiei şi este ilegal şi inadmisibil din punct de vedere tehnic ca acest procent să fie plantat cu material necunoscut, sau obţinut din drajoni din flora spontană, cum, în mod absolut greşit, se recomandă de către unii „specialişti”. Masculii trebuie să înflorească împreună cu “doamnele”, sa producă polen suficient, zburător şi compatibil cu AND-ul feminin, altfel totul este o loterie”, ne-a spus pomicultorul arădean, despre importanța prezenței masculilor în plantația de cătină.

    3. Folosiți doar material săditor certificat
    Potențialul acestei culturi de nișă, dar și dorința unor așa ziși specialiști de a se îmbogății peste noapte, a determinat apariția pe piață a multor impostori care vând orice plantă, provenită din flora spontană, cu etichetă de cătină.

    “Recomand insistent să nu se folosească material de plantat necertificat, fără documente de conformitate complete şi fără etichetă oficială cu hologramă. Impostori necalificaţi tot mai numeroşi în ultimul timp, bucătari sau foşti ofiţeri, meserii de altfel onorabile acolo, la locul lor, într-un demers inconştient, absolut ilegal şi imoral, atraşi de lumina puternică a acestei noi ramuri pomicole, propun la vanzare material de plantat luat din pădure, lipsit de valoare şi recomandă tehnologii aberante, fără legatură cu realitatea. Calitatea şi potenţialul productiv al soiurilor plantate şi garantarea autenticităţii sunt primul pas în realizarea unei plantaţii performante, iar evitarea “tunurilor” financiare realizate din economii la plantare este o măsură de siguranţă de rang zero”, ne-a mărturisit cercetătorul român despre importanța folosirii materialului certificat.

    Nu în ultimul rând, cultivatorii trebuie să se informeze şi să stăpânească tehnologia cultivării pomilor şi în special pe aceea a cătinei.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri!

    Ultimele știri

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură