Culturi profitabile

Zmeurul remontat dă două recolte pe an. Dar poate să bată profitul adus de zmeura clasică sau zmeura galbenă?

O cultură profitabilă pe suprafețe mici, zmeurul este unul dintre arbuștii preferați de cei care își înființează plantații noi. Alegerea celui mai productiv soi de zmeură este o adevărată bătaie pe cap de când pe piață au apărut o serie de varietăți – de la zmeurul remontat la cel care face fructe galbene, așa că Agrointeligența a luat legătura cu un cultivator experimentat care să ne spună care zmeură ”merge” mai bine.

Achim Gabriel cultivă mure și zmeură din 2012 în județul Călărași la ieșire din localitatea Fundulea. Are 1,1 hectare zmeură remontantă din soiurile Cayuga și Cytria și 1,1 hectare mure. Vinde la cofetării, restaurante, piețe, târguri de producători iar fructele care își pierd din calitate ajung la fabrici de gemuri sau sunt congelate.

Despre noile soiuri de zmeură, tânărul apreciază că acestea reușesc să aducă profit fermierului dacă sunt promovate corespunzător. Altfel, necesită aceleași tehnologii de cultură ca și zmeura clasică. Diferența o face doar fructificarea, soiul remontant de zmeură fructificând până toamna târziu.

Astfel, pe piață se comercializează cu succes trei soiuri noi de zmeură:

Soiul Cayuga produce cel mai devreme fructe medii care sunt foarte bune pentru comerț fiind și mai rezistente. Fructifică abundent primăvara iar începând cu 15 iunie și apoi din luna septembrie până iarna rodește continuu. Este foarte rezistent la transport, îngheț, boli și dăunători.

Soiul Cytria are fructe mari galbene, aromate, fructifică abundent primăvara începând cu 15 iunie. Fructifică și toamna. Fuctele sunt mai scumpe și sunt folosite mai ales pentru decorarea prăjiturilor sau a torturilor. “Noi avem cerere foarte mare la acest soi mai ales de la cofetării. Prețul pe kilogram este de 20 de lei”, spune cultivatorul din Călărași. De precizat că la acest soi nu mai vorbim despre prețioasele antocianine, cele care dau culoarea zmeurei roșii, care au proprietăți antioxidante, dar și antimicrobiene. Bineînțeles asta nu înseamnă că zmeura galbenă nu are proprietățile sale excepționale.

cultura de zmeur galben

Soiul Polka face fructe foarte mari, dar sunt cele mai perisabile. Fructele sunt foarte gustoase, iar o tufă rodește în jur de 2,5 kg pe care le produce repetat din iulie până în octombrie.

Zmeura clasică rămâne cea mai profitabilă

Deși soiurile cele mai noi au performanțe la prima vedere de invidiat, Gabriel Achim spune că tot zmeura normală rămâne cea mai rentabilă deoarece produce într-o lună jumătate cât produce remontantă în patru luni.

Și la zmeură, ca și la celelalte fructe, bătălia se dă între cei care apar cel mai devreme pe piață și nicidecum cel mai târziu. Astfel că prețul cel mai mare îl are zmeura apărută în primele săptămâni ale lunii iunie. După aceea prețul scade treptat ca la orice fruct. Mai mult, fermierul poate avea probleme cu vânzarea rapidă a recoltei întrucât fructele sunt perisabile așa că trebuie ținute la frig sau valorificate imediat.

În septembrie-octombrie chiar dacă mai este prezentă pe piață – mai ales din soiuri remontate, zmeura nu mai are aceeași căutare.

fructe_de_padure_zmeura

Investiția într-un hectar de zmeur – 1.000 de euro

Pentru cei care vor să înființeze o cultură de zmeură, cultivatorul din Călărași spune că trebuie să știe din capul locului că necesită foarte multă muncă. Drajonii de zmeur costă în jur de 2 lei, iar investiția minimă pentru înființarea unui hectar este de 1000 de euro.

Zmeura se plantează primăvara sau toamna, dar de preferat este toamna când este necesară o pregătire foarta bună a terenului înainte de plantare (fertilizarea terenului).

“Cultura de zmeur nu este una de week-end. Necesită foarte multă muncă începând cu luna februarie când se începe cu legatul, săpatul, frezatul printre rânduri. După ce crește trebuie legată lunar, săpată, la 1-2 luni stropită, la 1 lună udată dacă vara e secetoasă cum a fost anul acesta. Vara nu prea este loc de concediu sau plajă pentru că începând cu luna iunie începe culesul care se face o dată la 2 zile și comercializată până la începutul lui septembrie”, spune Gabriel Achim.

Dacă credeați că măcar în septembrie începe vacanța vă înșelați pentru că în afacerea cu zmeură munca este la foc continuu. Când se termină culesul începe pregătirea drajonilor care aduc și ei un profit foarte mare deoarece afacerea a prins foarte mult astfel că tot mai multă lume este interesată de inființarea plantațiilor de acest gen.

Prețul din plin sezon este de 10 lei, preț de angro, dar ajunsă în piață zmeura ajunge și la un preț de 4 ori mai mare. Astfel, o caserolă de numai 250 grame costă 10 lei ceea ce înseamnă că un kilogram ajunge și 40 lei.

Profitul dintr-o plantație de zmeur se vede în anul 2 de cultură, așa că până la acel moment, cultivatorul trebuie să susțină de la el toate cheltuielile. Totuși, partea bună este că odată cu rodul mai bun vine și recuperarea investiției după care recolta crește treptat de la an la an deoarece planta se maturizează și produce din ce în ce mai mult – până la 30 de tone. Mai mult, după 2 -3 ani, fermierul începe câștiga suplimentar și din vânzarea drajonilor pentru că o plantă produce în decursul anului cam 6 pui.

Foto: www.zmeura-mure.ro 

7 comentarii

 1. Buna seara.
  Noi am cumparat de la Pepiniera Domnului Achim zmeura galbena
  Foarte multumiti au roditi din primul an niste fructe foarte mari.
  Recomand.

 2. Am cumparat puieti zmeura din Pepiniera Fundulea in toamna lui 2016.
  Material saditor ok
  Din 1600 fire s-au prins aproape toate ,vr-o 30 care nu au infrunzit restul ok.
  Au frunzulite toate , unele din batul plantat altele de langa ele.
  Pana acum super multumit sa vedem pe parcurs cum se dezvolta.

 3. Investiția medie este de 10-12000 euro/ha, lejer.
  Spre exemplu, doar drajonii dacă sunt in număr de 8000 buc/ha înmulțit cu 2 lei= 16000 lei(3500 €)….prețul fiind in cel mai fericit caz, prețul mediu este de 2,5-3 lei/buc.
  Plus pregătirea terenului, manopera, sistem de susținere, instalație de irigare, gard, ingrasaminte, tratamente…etc

 4. Bună seara
  Numele meu este Constantin Andries
  am 5000 m patrati teren linga Constanta doresc să plantez zmeură ce condiții trebuie să îndeplinească terenul pentru a cultiva zmeură
  Unde se poate vinde zmeură en gros .pentru ca nu prea aș vrea să vind cu kg
  Cit mă costa plantele pt 5000 m
  Se pot cultivă aceste plante în zonă la noi pentru ca sunt vinturi mari iarna și vară căldură f mare
  Aștept un răspuns dacă nu cer prea mult
  Mulțumesc anticipat
  O seara buna

 5. Buna ziua
  Ma numesc Achim Gabriel proprietarul acestei plantatii
  Se pare ca s-a gresit cu un 0 in – (se va corecta)
  Referitor la productie in articol se refera la productia obtinuta de mine (30 tone) pe o suprafata de 2,5 hectare
  Soiurile nostre produc cam 10-12 tone hectar.(depinde si de numarul de drajoni pusi pe hectar, drajoni pot fi plantati din 50 in 50 cm pana la 1m pe rand iar distanta intre randuri de la 2 la 3 metrii,deci putem produce 5-6 tone pe hectar daca nu plantam la o capacitate maxima)
  Nu dorim sa contrazicem pe nimeni .
  Doar va invitam la plantatia noastra la 28 km de Bucuresti in Fundulea pentru a va convinge 0726.79.50.70

Scrie un comentariu