• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Duel Frânc-Haller pe tema Registrului Genealogic: ”Ce știe domnul Frânc despre această activitate?” vs. ”Nu sunt inginer constructor ca domnul Haller, care vrea sa ne învețe pe noi ameliorare”

    agrointeligenta.ro -

    Succesul Congresul Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental, desfășurat între 7 și 8 august la Târgu-Mureș, a însemnat, printre altele, și discuția deschisă și tranșantă privind ”paternitatea” Registrului Generalogic pentru această rasă în România.

    Discuțiile au scos la iveală rivalitatea dintre Federația Crescătorilor de Bovine din România, unde președinte este Claudiu Frânc, și Asociația Crescătorilor de vaci – Bălțată Românească tip Simmental din Brașov, reprezentată de Zoltan Haller. Dincolo de argumente și contraargumente un lucru este clar: Zoltan Haller și organizația pe care o reprezintă au refuzat să participe la congres și să discute cu crescătorii de vaci prezenți.

    Cu toate acestea, Zoltan Haller a trimis redacției Agrointeligența, ca drept la replică, un set de întrebări pentru Claudiu Frânc legate de declarațiile făcute în cadrul congresului și prezentate în articolele noastre. Din respect pentru activitatea crescătorilor din vaci din România și pentru o completă informare legată de temele la zi ale zootehniei românești, Agrointeligența a decis să solicite răspunsuri din partea lui Claudiu Frânc la întrebările lui Zoltan Haller. Cu toate acestea, Agrointeligența consideră că cea mai corectă și eficientă soluție ar fi fost participarea lui Zoltan Haller la evenimentul de la Târgu-Mureș.

    Așadar, vă prezentăm mai jos întrebările lui Zoltan Haller și răspunsurile lui Claudiu Frânc. Rămâne doar ca toți crescătorii de vaci din România să tragă concluzia.

    Zoltan Haller: Ce vrea să spună domnul Claudiu Frânc prin cartea de rasă nu este a unei persoane sau a unei asociații”?
    Claudiu Frânc: S-a făcut cumva adunarea generală a tuturor fermierilor care au animale înscrise în Cartea de Rasă și s-a ales conducerea acesteia și eu nu știu?

     

    Zoltan Haller: Când și unde a depus domnul Claudiu Frânc „programul național de ameliorare” și ce cuprinde?
    Claudiu Frânc: Programul propus de noi este elaborat cu fermierii membri ai FCBR și este un draft care va fi supus discuției publice inclusiv cu reprezentanții MADR si ANZ.

     

    Zoltan Haller: Câți bani știe domnul Claudiu Frânc că plătesc fermierii către Registrele genealogice, în special pentru rasa Bălțată Românească?
    Claudiu Frânc: Cheltuielile suportate de fermieri sunt de 30 de lei / cap de animal din RG / an plus un euro / cap pentru soft plus 100 lei / certificate femele și 200 lei / certificat tăuraș. Oare de ce se percepe taxa de certificare după ce fermierul plătește anual pentru toate animalele pe care le are înscrise in registru?

     

    Zoltan Haller: Domnul Claudiu Frânc declară că „își dorește să continue cărțile de rasă”; cum vede dânsul această continuare?
    Claudiu Frânc: Prin convocarea adunării generale a fermierilor care au înscrise animalele în RG care să stabilească componența conducerii RG și care să stabilească statutul și regulamentul de funcționare al RG.

     

    Zoltan Haller: Ce știe domnul Claudiu Frânc despre activitatea Registrului genealogic pentru Bălțată Românească? A văzut vreodată cum funcționează acesta? Sau măcar a avut curiozitatea să-l întrebe pe colegul dumnealui d-nul Iacob Boca?
    Claudiu Frânc: Din fericire pentru mine sunt absolvent al facultății de medicină veterinară promoția 1986 și lucrez de treizeci de ani numai în ferme de vaci și nu sunt inginer constructor ca și d-nul Haller care vrea sa ne învețe pe noi ameliorare . Oare de ce când cineva vrea să facă un lucru bun în țară pentru fermieri este contestat de cei care văd aceste servicii în interes propriu?



     


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului