• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a evoluat piața produselor pentru protecția plantelor – Studiu Kleffmann Group

    Gabriela Gimbășanu -

    Un studiu complex realizat de către compania Kleffmann Group despre piața pesticidelor din România a fost prezentat în cadrul întâlnirii anuale organizată de Asociația Industrie de Protecția Plantelor din România (AIPROM). Documentul reflectă situația produselor de protecție a plantelor pe piața românească în relație cu tendințele globale, dar și europene, în ceea ce privește suprafețele ocupate cu principalele culturi, precum și tendințele în ceea ce privește investițiile efectuate de fermieri.

    Studiul realizat de către compania Kleffmann Group prezintă două secțiuni distincte: tendințele globale ale pieței de pesticide și tendințele europene și naționale ale pieței de pesticide. Principalele concluzii ale studiului au fost prezentate în cadrul conferinței de către Bartók Béla, directorul managerial al companiei Kleffmann Group pentru Ungaria și România

    tendinte culturi la nivel global

    Evoluția suprafețelor cultivate la nivel mondial

    Din totalul suprafeței cultivată cu cereale la nivel mondial, 0,7% din această suprafață se cultivă în România.

    ”Suprafața cultivată cu cereale la nivel global se situează undeva la 371 milioane de hectare, din care 2,7 milioane de hectare se cultivă numai în România, în creștere cu 5% față de perioada anterioară. Suprafața cultivată cu porumb la nivel mondial ajunge la 185 milioane de hectare și este în creștere cu 54% față de suprafața cultivată în anul 2004, orezul se cultivă pe 165 milioane de hectare, soia ocupă 11 milioane de hectare la nivel mondial, în creștere cu 37% față de suprafața cultivată în anul 2004. Pe parcursul celor 10 ani analizați, suprafața cultivată cu rapiță și floarea-soarelui a înregistrat cea mai însemnată creștere. În ultimii zece ani, la nivel mondial suprafața ocupată cu rapiță s-a triplat, ajungând să atingă o creștere de 202%, în anul 2013, față de anul 2004, în timp ce cultura de floarea-soarelui a crescut cu doar 24%. Singura cultură care înregistrează o scădere este sfecla de zahăr, suprafața ocupată cu această cultură, la nivel mondial, a scăzut cu 17%, față de anul 2004”, a declarat Bartók Béla, directorul managerial al companiei Kleffmann Group, pentru Ungaria și România.

    grafic 1

    Piața mondială de pesticide a înregistrat evoluții constante în ultimii 10 ani

    În ultimii 10 ani, produsele de protecția plantelor au înregistrat un trend ascendent la aproape toate culturile, excepție fac culturile de cartof, trestie de zahăr și plantațiile viticole.

    ”La cereale acestea au înregistrat o creștere cu 23% pentru produsele utilizate în protecția acestor culturi. Cea mai însemnată creștere, în perioada analizată se înregistrează la produsele destinate protecției culturilor de soia, unde creșterea a urcat la 70%, pe parcursul celor 10 ani supuși analizei. Produsele destinate protecție culturii de porumb au avut o creștere de 15%, la rapiță creșterea a fost de 25%, iar la floarea-soarelui evoluția s-a situat la 21%. În timp ce produsele destinate protecție trestiei de zahăr, cartofilor și pomilor fructiferi au înregistrat scăderi, de 2-3%”, ne-a explicat reprezentantul Kleffmann Group.

    tari pesticide

    În ceea ce privește evoluția pieței produselor de protecția plantelor, țările unde creșterile au fost cele mai însemnate se află în: Europa (15%), America Latină (65%), Asia și Australia (46%), America de Nord (28%), Africa și Orientul Mijlociu (19%).

    Suprafața cultivată cu principalele culturi în Europa

    Europa a pierdut în cei 10 ani supuși analizei 5% din cota de piață a pesticidelor, dar, cu toate acestea, Bătrânul continent joacă un rol important în ceea ce înseamnă agricultura practicată la nivel mondial.

    ”În ceea ce privește situația suprafețelor cultivate cu principalele culturi la nivel european, avem: 100 milioane de hectare cu cereale, porumbul 19 milioane de hectare, floarea-soarelui aproximativ 17 milioane de hectare, rapiță 9 milioane de hectare și 3 milioane de hectare cu soia. Putem observa că, în Europa cultura dominantă este reprezentată de cereale, urmată de cultura de porumb cu o pondere mult mai mică în suprafața cultivată în Europa”, ne-a spus Bartók Béla despre situația suprafețelor ocupate cu principalele culturi la nivel european.

    tendinte culturi UE

     

    Evoluția procentuală a suprafețelor cultivate

    Analizând evoluția suprafețelor cultivate cu principalele culturi în Europa, se observă faptul că, comparativ cu anul 2004, în 2013 suprafața ocupată de cereale a înregistrat o scădere de 6%, porumbul a avut o creștere a suprafeței cu 22%, floarea-soarelui a înregistrat o evoluție de 37 de puncte procentuale, în timp ce suprafața cultivată cu rapiță a crescut din 2004 și până în 2013 cu 86%.

    ”Pe parcursul perioadei analizate suprafața cultivată cu soia a înregistrat cea mai însemnată evoluție, astfel că, dacă în 2004 se cultivau aproximativ un milion de hectare cu soia, în 2013, suprafața a ajuns la peste 3 milioane de hectare, o evoluție de 129%. Culturile oleaginoase au înregistrat cea mai însemnată creștere în Europa, preluând din suprafața ocupată cu cereale. În schimb cultura de cartof este în scădere cu 28%, față de anul 2004, iar viile înregistrează o scădere de 12%, față de aceeași perioadă”, ne-a vorbit specialistul companiei Kleffmann Goup, despre evoluția procentuală a suprafețelor cultivate cu principalele culturi în Europa.

    Tendințele pieței de pesticide din Europa

    La nivel european, cea mai însemnată creștere în ceea ce privește investițiile în substanțele destinate protecției plantelor se înregistrează la cultura de soia, cu o evoluție de 175%.

    ”Dacă ne uităm la tendințele pieței de pesticide vedem o creștere cu 9% la cereale, pe fondul unei scăderi a suprafeței cu 6%, ceea ce înseamnă că, investițiile pe hectar la cereale în ceea ce privește pesticidele cresc de la an, la an. La porumb creșterea investițiilor în pesticide este de 13% și dacă ne uităm la creșterea suprafeței cultivate cu porumb, observăm faptul că, evoluția este destul de modestă, ceea ce înseamnă că investițiile pentru un hectar de porumb au scăzut. La rapiță investițiile în pesticide au crescut cu 21%, la floarea-soarelui cu 34%, în timp ce, cea mai înseamnă creștere a investițiilor în pesticide este înregistrată la cultura de soia, cu o evoluție de 175%”, a adăugat Bartók Béla.

    tendinte 2

     

    În ceea ce privește țările care au investit în produsele destinate protecției culturilor, la nivelul anului 2014, pe primul loc se situează Franța, urmată de Germania, Italia, Spania, Rusia, Marea Britanie, Ucraina, Polonia și România, care a înregistrat o creștere destul de intensivă în ultima vreme, depășind piața din Ungaria.

    Evoluția suprafețelor cultivate în România

    Analizând evoluția suprafețelor cultivate în România cu principalele culturi, începând cu anul 2008 și până în anul 2015, putem observa următoarele aspecte: suprafața cultivată cu cereale a înregistrat o scădere de 3%, dacă în 2008 aveam cereale pe 2.778.000 hectare, în 2015 am cultivat cereale pe doar 2.702.000 hectare, suprafața cultivată cu porumb a înregistrat o evoluție de 3%, floarea-soarelui a avut o creștere de de 47%, dacă în 2008 se cultivau 712.000 hectare, în 2015 suprafața ocupată de cultura de floarea-soarelui ajunge la 1.049.000 hectare.

    Suprafața cultivată cu rapiță a înregistrat o evoluție de 8%, în timp ce suprafața ocupată cu cultura de soia a avut o creștere de 58%.

    În 2008, în România se cultiva soia pe 62.000 hectare, în 2015 suprafața ocupată cu soia a ajuns la 98.000 hectare.

    Cultura de cartof a înregistrat o scădere de 27%, în 2008 se cultivau 257.000 hectare de cartofi, în timp ce în anul 2015 cartoful mai ocupă doar 187.000 hectare.

    Tendințele pieței de pesticide din România

    Piața de pesticide din România a înregistrat o evoluție extraordinară în perioada analizată, astfel că, în timp ce suprafața la cereale a a scăzut cu 3%, investițiile în produsele de protecția culturilor de cereale au înregistrat o creștere de 309%, ceea ce înseamnă că piața a crescut de 3 ori, de la 32 milioane de euro, la 131 milioane de euro.

    piata de pesticide din Romania

    ”Investițiile în pesticidele destinate protecție culturii de porumb au crescut de la 43 milioane de euro, la 118 milione de euro. La produsele destinate protecției culturii de floarea-soarelui, creșterea a fost de 289%, de la 18 milioane de euro, la 70 milioane de euro. Investițiile în produsele destinate protecție culturilor de rapiță au crescut cu 208%, la soia cu 200%, iar la vița de vie 129%. Cartoful a avut o scădere a suprafeței cultivate, cu toate aceste investițiile în produsele de protecție a culturi au înregistrat o creștere de 23%”, a declarat Bartók Béla, directorul managerial al companiei Kleffmann Group pentru Ungaria și România.

    Din 2008 și până în anul 2015, creșterile înregistrate la produsele de protecția plantelor sunt semnificative pentru fiecare cultură în parte. Defalcat pe produse, erbicidele au avut o evoluție de 198%, fungicidele 288%, iar insecticidele 229%.

    În prezent, piața pesticidelor din România a crescut de la 141 milioane de euro, la 463 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție