• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face agricultura de precizie: Olandezul Jacob van den Borne a învățat pe propria piele că verbul corect este ”a adapta”, nu ”a copia”

    Gabriela Gimbășanu -

    Conceptul de agricultură de precizie este relativ nou în România, comparativ cu vestul Europei, unde fermele care au atins cel mai înalt nivel al acestei…arte nu sunt puține. Noi am avut ocazia să vizităm o astfel de exploatație agricolă în cadrul unei vizite recente pe care am făcut-o în Belgia, la invitația Departamentului de Comunicare din DG AGRI, prilej cu care ne-am dat seama că agricultura de precizie este…mai precisă decât pare.

    ”Maeștri” agriculturii de precizie sunt, se pare, și fermierii olandezi situația la aproape de granița cu Belgia, oameni pasionați care au mers mai departe de un concept mult prea dezbătut, dar prea puțin explicat și mai ales implementat ca la carte. De fapt, această ultimă parte este și cea mai importantă, ne-a mărturisit fermierul olandez Jacob van den Borne care și-a propus să creeze un sistem atât de dezvoltat încât în orice moment să poată să știe exact ce se întâmplă la el în fermă.

    Fermierul olandez deține o suprafață arabilă de 670 de hectare, în localitatea Reusel, Noord-Brabant, chiar la granița Olandei cu Belgia. Cultivă cartofi, sfeclă de zahăr și porumb, culturi la care obține recolte maxime ajutat de noile tehnologii.

    Primele secrete, aflat în practică

    ”Totul a început în perioada 2000-2002 când am făcut practică într-o companie care fabrica utilaje pentru recoltatul cartofilor. În cadrul acestui proiect am făcut parte din echipa care monitoriza performanțele pe care le înregistrează mașina de recoltat în câmp. De fapt noi vedeam în teren ce precizie de transmitere a datelor are mașina, cât de bine estimează producția pe care o recoltează și cât de bine se poziționa față de planta de cartof. Personal trebuia să testez sistemul de hartă a terenului de pe care se recoltau cartofii, sistem destul de nou pentru acea perioadă. Am fost foarte inspirat de ce am făcut acolo și după ce eu împreună cu fratele meu am preluat ferma tatălui meu, în 2006, am decis împreună să facem agricultură de precizie”, a declarat pentru Agrointeligența Jacob van den Borne, fermierul olandez care, de mai bine de 9 ani, alături de fratele său, face agricultură de mare precizie la granița cu Belgia.

    agricultura de precizie in OlandaNu a urmat niciun program de instruire

    În 2006, conceptul de agricultură de precizie era destul de nou chiar și pentru această parte a Europei, așa că la vremea aceea nu exista nici un profesor sau fermier care să le explice fraților van den Borne cum se face agricultura de precizie și ce tehnologie presupune.

    ”Nu am urmat nici un curs de instruire, am învățat singuri. Este adevărat că nu am pornit de la zero, am vizitat mai multe ferme din lume, pionieri în ale agriculturii de precizie și care aplicau această tehnologie încă din urmă cu 20 de ani. Spre exemplu, am fost în Scoția unde a vizitat mai multe ferme care utilizau aceste tehnologii, am filtrat toate informațiile pe care le-am acumulat în vizitele noastre și am pus la punct această tehnologie, adaptată la condițiile specifice din ferma noastră. Acum, după 9 ani de muncă și strâns informații, toate deciziile noastre se iau în funcție de măsurătorile din teren. Solul, vremea, stadiul de dezvoltare al plantelor, tot ce se poate măsura este măsurat la noi în fermă”, ne-a explicat fermierul olandez despre cum a reușit să pună la punct această tehnologie nouă.

    Definiția agriculturii de precizie: Managementul terenurilor agricole ţinând cont de variaţia naturală, specifică a solurilor şi nu de împărţirea administrativă a acestora 

    Agricultura de precizie presupune să faci lucruri corect, în momentul și locul potrivit. Dacă este să definim agricultura de precizie, atunci acest concept se poate contura prin 3 cuvinte-cheie: timp, precizie și aplicare. Nu poți cumpăra agricultura de precizie și nici nu o poți copia 100% ceea ce fac alți fermieri care au reușit să implementeze cu succes acest concept. Agricultura de precizie trebuie implementată și adaptată la condițiile specifice din ferma ta, ne spune belgianul.

    DSC_0199

    Agricultură de precizie în peste 140 de sole

    Terenul deținut de frații van den Borne este destul de divizat, având nici mai mult nici mai puțin de 140 de sole, dintre care multe au o dimensiune medie de doar 3 hectare. În ciuda faptului că dețin o exploatație destul de divizată au reușit să facă agricultură de precizie după mulți ani de muncă și multe investiții.

    ”Cultivăm în principal cartofi, sfeclă de zahăr și porumb. În afară de muncă pe care o facem noi în fermă, avem alți trei angajați care ne ajută. În ferma noastră, solul nu este foarte bogat în elemente nutritive, fiind foarte uscat și greu de lucrat. Tocmai pentru că este extrem de uscat și nu reține apa, irigăm jumătate din suprafața cultivată. Acesta este motivul pentru care am luat hotărârea să facem agricultură de precizie, în mod special pentru că terenul cultivat de noi nu este uniform”, ne-a vorbit olandezul despre caracteristicile terenului pe care îl cultivă.

    productie mare hectar cartofi

    Exploatează la maxim potențialul de producție al terenului

    Agricultura de precizie nu înseamnă numai să ai acces la tehnologie, ci să știi cum să faci tehnologia să lucreze în folosul tău.

    ”În anii de când am început să lucrăm la crearea unui sistem care să ne permită să facem agricultură de precizie, am reușit să facem un cerc închis în care datele acumulate de-a lungul timpului ne permit să aplicăm sămânța acolo unde trebuie și să obținem producții maxime, având în vedere terenul pe care îl cultivăm. Lucrul de care ne legăm cel mai des atunci când facem agricultură de precizie este potențialul de producție al suprafeței cultivate. Cea mai ușoară modalitate de a măsura potențialul de producție al terenului este să o faci atunci când recoltezi producția, lucru destul de greu de realizat pentru că îți trebuie mașini speciale cu care să faci efectiv o măsurătoare reală a realității din teren, dar și oameni care să știe să lucreze cu astfel de mașini. Am reușit după mult timp să facem asta și am mers mai departe către a dezvolta sisteme de teledetecție care ne dau o imagine reală a culturii în orice moment al zilei”, a adăugat fermierul Jacob.

    DSC_0259

    Producția poate fi estimată cu o acuratețe de 90%

    Datorită sistemului pe care l-au dezvoltat de-a lungul anilor, frații van den Borne știu în orice stadiu de dezvoltare a culturii care va fi nivelul de producție pe care îl vor recolta la închiderea ciclului de producție.

    ”Am dezvoltat încet-încet un soft care folosește datele din teren și am început bineînțeles cu cartografierea terenului. În prezent știm exact unde este localizată fiecare parcelă și care este specificul ei. Agricultura de precizie înseamnă să măsori și să ții o evidență a tuturor datelor rezultate din măsurătorile pe care le efectuezi, iar pentru asta ai nevoie de un sistem care să folosească un sistem de date și care să te ajută să iei cele mai bune decizii. Știm în fiecare moment ce se întâmplă cu plantele noastre, dacă au suficientă umiditate, dacă au nevoie de tratamente sau putem estima, cu o acuratețe de 90%, producția pe care urmează să o recoltăm la sfârșitul procesului”, ne-a explicat fermierul olandez.

    Utilizează tehnologie de vârf

    Cel mai important lucru în practicarea agriculturii de precizie este accesul la tehnologie de ultimă generație.

    ”Tot ce facem și implementăm la noi în fermă se face pe cheltuiala noastră, nu ne finanțează nimeni această activitate de cercetare și nici nu am făcut un calcul cu ce am cheltuit până acum. Datele pe care le-am colectat ne permit să vedem în ce fel este ”afectată” producția dacă nu aplicăm deloc aceste substanțe și cu cât ne crește sau ne scade producția dacă aplicăm o cantitate dublă de pesticide. Folosim GPS, care este montat pe toate echipamentele noastre, de la tractor și până la combine de recoltat și utilaje folosite la stropirea culturilor. În afară de GPS, folosim sisteme de teledetecție, navigare prin satelit, dar strângem date și direct din teren, prin analize de sol, scanarea solurilor și informațiile furnizate de stațiile meteo de la noi din zonă. Ne folosim foarte mult și de drone care ne ajută să avem o imagine imediată a situației culturilor. Totul este optimizat, în așa fel încât suntem capabili să folosim o cantitate mai mică de apă, de substanțe de fertilizare și produse de protecție a plantelor, coroborat cu economisirea unei cantități însemnate de combustibil”, a declarat pentru Agrointeligența Jacob van den Borne.

    DSC_0257

    Utilaje adaptate nevoilor agriculturii de precizie

    În ferma fraților van den Borne totul este stabilit pe baza unui sistem informatic, așa că, inclusiv utilajele pe care aceștia le folosesc la lucrările solului sau la stropit și recoltat sunt special concepute pentru a practica agricultură de precizie.

    ”În afara acestor echipamente de monitorizare, am reușit, printr-o colaborare cu o fabrică de utilaje olandeză să ne facem propriile utilaje. În acest fel avem o mașină de stropit dotată cu 6 senzori și al cărui rezervor este compartimentat în două secțiuni diferite. În acest fel, dacă avem o suprafață de teren care impune aplicarea două soluții, senzorii de la capătul mașinii de stropit știu exact unde să aplice două straturi din două substanțe diferite și unde să aplice un singur strat, fără ca măcar cineva să le comande asta. Mașina este setată prin GPS și condusă de sistemul nostru de precizie exact acolo unde trebuie”, ne-a vorbit olandezul, despre mașinile speciale pe care le folosește la el în fermă.

    Recoltă de 24.000 tone de pe 400 de hectare cultivate cu cartofi

    ”În ceea ce privește cultura de cartofi, anual cultivăm 400 de hectare și obținem o recoltă de 24.000 de tone de cartofi, care sunt transformați în cartofi prăjiți. Cartofi van den Borne se vând peste tot în lume, producem cantități însemnate pentru McDonald’s și grupul Metro. În afara culturii de cartofi mai cultivăm 50 de hectare de sfeclă de zahăr și restul este ocupat cu cultura de porumb, o cultură utilizată mai mult pentru asolament, în total avem o fermă ce se desfășoară pe 670 de hectare”, ne-a vorbit Jacob, despre structura culturilor de la el din fermă.

    DSC_0264

    Cred că împărtășirea și transmiterea informațiilor către fermieri este esențială. Eu nu aș fi avut cum să învăț despre agricultură de precizie dacă alți fermieri nu ar fi avut răbdare să mă învețe. Încă mai am multe de învâțat și sper ca, pe parcursul anilor să reușesc să inspir foarte mulți fermieri să mă urmeze în acest proces destul de costisitor și foarte puțin susținut de Comisia Europeană” –  Jacob van den Borne, fermier olandez care face agricultură de precizie


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului