Culturi profitabileFermieri de succes

Cum a învăţat agricultură Costel Ţandără, producător de salvie din Tulcea: “Am luat librăriile la rând”

Un producător de plante medicinale din Tulcea spune că a învăţat să cultive salvie singur, mai mult din cărţi. La direcţia agricolă judeţeană nu a găsit niciun specialist să-l îndrume.

Constantin Ţandără este un producător de salvie din Tulcea, un autodidact cum îi place să-şi spună. Şi pe bună dreptate. A pornit de la un hobby pentru flori şi a ajuns în timp să cultive valeriană, salvie sau lavandă. În grădină are însă şi alte plante, printre care şi mai multe soiuri de mentă.

Ideea cu plantele medicinale i-a venit în urmă cu vreo şase ani când s-a gândit să cultive altceva decât se obişnuieşte în zonă. Oamenii din Tulcea pun în general porumb, floarea soarelui sau sfeclă, nu se mai gândesc şi la altceva, povesteşte Ţandără.

El a început cu valeriană, o plantă mai dificiliă, la care a renunţat pentru a se orienta spre lavandă sau salvie. N-a fost însă deloc uşor, pentru că a trebuit să facă tot felul de încercări în timp până să se pună la punct cu tehnologia şi să îşi dea seama ce anume merge mai bine la solul şi mai ales clima din Jijila (Tulcea), unde trăieşte producătorul.

Cel mai greu i-a fost, însă, să găsească informaţii despre aceste plante, şi în special despre tehnologia de cultură. La un moment dat a luat chiar librăriile la rând în ideea să găsească vreo carte să se documenteze, fără succes însă. A mers şi la Direcţia Agricolă Judeţeană în speranţa să găsească un specialist care să-l îndrume, dar nici aici n-a avut prea mult noroc. Până la urmă a găsit într-un anticariat un tratat de plante medicinale de prin 1965 din care s-a documentat, după care a trecut la treabă.

Pentru cei care vor să-i urmeze pe acest drum, Ţandără are un sfat: să înceapă cu suprafeţe mici şi nicidecum să se aventureze la suprafeţe mari dintr-odată, deoarece şi costurile de înfiinţare a unor plantaţii precum cea de lavandă, de exemplu, sunt destul de ridicate. Producătorul din Tulcea a renunţat totuşi la lavandă (furnizează doar butaşi acum) în favoarea salviei deoarece aceasta merge mai bine în această parte a ţării.

Pentru cei interesaţi de salvie, producătorul spune că pot înfiinţa o plantaţie în două feluri: fie folosesc sămânţă, fie butaşi (de preferat în cazul suprafeţelor mici), iar pentru un hectar de salvie, este nevoie de circa 10 kg de sămânţă.

Pe el, înfiinţarea unei suprafeţe de jumătate de hectar l-a costat în urmcă cu şase ani circa 25 milioane de lei vechi (circa 700 de euro, la cursul euro de la acea vreme). În timp, Ţandără a mărit plantaţia până la un hectar de salvie, de pe care obţine în medie o producţie de circa două tone la hectar.

Producătorul din Tulcea mai spune că investiţia poate fi recuperată în general chiar din al doilea an de producţie , iar plantaţia poate fi exploatată timp de zece ani. Mai greu este în primul an, când terenul trebuie să fie foarte curat. În anii ploioşi, salvia poate fi cosită chiar şi de trei ori pe an şi se poate lăsa se se usuce chiar pe camp, după care se ambalează în saci sau baloţi, conform preferinţelor cumpărătorilor.

Dacă de recolta din 2012 Ţandără este mulţumit, când vine vorba de cumpărători lucrurile stau cu totul altfel. “Acum este o problemă să găseşti cumpărător în România, pentru că în ultima vreme intră multă salvie din import”, se plânge Ţandără care în acest an nu a reuşit să vândă decât 500 de kg din producţia de două tone.

“Niciodată nu s-a mai întâmplat ca acum să rămân cu salvia nevândută”, afirmă producătorul. Dacă chiar nu găseşte cumpărător nu are decât să-i dea foc pentru că n-ar ce face cu ea, nici animalele nu o mănâncă (este amară). Pe piaţa internă kilogramul de salvie se vinde cu 5-6 lei, principalii cumpărători fiind fabricile de medicamente.

Deşi acum nu are cumpărător pentru salvie, Ţandără nu-şi pierde entuziasmul pentru această plantă. Se gândeşte chiar să găsească mai mulţi cultivatori şi să înfiinţeze împreună o asociaţie a producătorilor de plante medicinale la nivel naţional.
.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. domnilor !intotdeauna problema cea mai mare in agricultura este gasirea cumparatorilor . cumparatori care sa iti ofere pretul corect .daca sunt cumparatori se va gasi cineva care sa produca marfa ceruta.unui tanar fermier ii va fi foarte greu sa intre pe piata pentru ca nu are bani ,experienta in domeniu si in cel mai important rand clienti pt. marfa sa. cum poti sa te pui cu cineva care produce aceeasi marfa ca si tine dar de 10,15 , 20 de ani si intr-un volum de zeci de ori mai mare ca tine. , care dispune de tehnologie avansata si foarte important de spatiu de depozitare pentru a astepta cel mai bun pret de pe piata?. A. acel producator deja are clientii formati si in mare parte el merge la sigur.

  1. Cåutåm asociati la muncå, coechipieri de muncå in scopul realizårii, scrierii
   de documentatii la multe idei de proiecte ale noastre pentru toatå Comuna Timisesti.

   0746.926.649

   EXP.: Initiative de proiecte TIMISESTI

  2. De ce nu o ambaleaza chiar el. Nu stiu ce tip de salvie a cultivat, dar daca ar sti si la ce se intrebuinteaza, ar face mult mai mult. Uite, eu caut niste rulouri – goale in interior din frunze de salvie,parca ar fi facute din frunze verzi uscate pe un mic rulou de cca a,5 cm diametru. Se vand asa si sunt scumpe, din import. Orice cabinet al celor ce fac tratamente, vindecari energetice are nevoie pt a purifica spatiul dupa clienti. Am vazut pe net pt fumigatii, legaturi de salvie, cu cozi si tije cu tot, legate cu sfoara de bumbac. Eu, despre acel rulou stiu ca este pt l-am vazut in cabinetul unei tipe specializate pe curatari energetice. Caut si nu gasesc de cumparat in Ro. Cand vreau sa purific casa, ma chinui foarte tare cu ce gasesc in pungi pt ceai. Nu ar strica ca domnul care este si autodidact sa se documenteze despre scopul ei purificator si sa puna indicatii tiparite pe eticheta cu utilizarile ei. Eu, as iesi in targuri cu stocuri la vanzare, as explica oamenilor si fiti siguri ca ei ar cumpara.Apoi, daca e pt consum, se poate ambala pt sosuri, fripturi.Si ceea ce e pt ceai, merge tocat marunt si ambalat la 50 grame in pungi vrac sau in pliculete pt ceai.Dintr-o tona jumate, are ce ambala, sorta. Doar sa citeasca pe net.Nu are sens sa faca un ceva ce se rezuma la vanzare pt ca altii sa profite, mai bine singur sa isi finalizeze munca si sa ofere produs finit. Si tinctura o fi buna la ceva pe lumea asta cu recomandari, picaturile corect. Deci mai are de muncit. Nu sa vanda LA TONA PLANTA.MUNCESTE PT ALTII ATUNCI.

  3. As vrea sa-mi spuna dl T.cum se trateaza salvia?am vreo 30,de tufe in gradinita si dintr-o data se usuca bucati sau hiar tufe intregi…ce solutie exista?pe net nu e de gasit nici o info
   Multumesc

 2. cred ca ar fi bine ca atunci cand publicati articole de acest gen, sa includa, bineinteles daca subiectul este de acord, si o posibilitate de contact: mail sau mobil.

 3. salvia e si condiment, merge bine la cartofi (si alte alimente). frunzele se usuca, apoi se maruntesc prin frecare – in engleza chiar se cheama “rubbed sage”.

Scrie un comentariu