Creșterea albinelor

5 recomandări pentru afacerea cu albine în 2016

Creșterea albinelor va întâmpina numeroase probleme în acest an, în special din cauza vremii capricioase care deja dă semne să reducă semnificativ producția de miere, apreciază Traian Dobre, apicultor cu 200 de familii albine și totodată exportator de miere românească în UE, America de Nord, China și, în curând, în Japonia.

Cu 75 ani împliniți și o vitalitate îl împiedică să fie nepăsător, Traian Dobre urmărește fiecare început de primăvară pentru a observa din timp semnele care avertizează apicultorii asupra unui an cu multe probleme. Și, se pare, așa va fi 2016 pentru crescătorii de albine pentru care prahoveanul vine cu câteva recomandări colegiale, adresate mai ales celor cu mai puțină experiență în ale stupăritului.

Iată recomandări pentru afacerea cu miere în 2016

1.Traian Dobre recomandă în primul rând controlul la temperatura minimă de 10-15° C la familiile de albine și corectarea situației. ”Până la salcâm să existe în capul fiecărui apicultor noțiunea de strâns, strâns, strâns, respectiv reduse ramele din cuib la maxim, pentru asigurarea căldurii și, bineînțeles, și protecția cu materiale izolatoare”, explică Dobre.
El recomandă să se lărgească cuibul când puietul este inclusiv pe rama de la doagă și de la diafragmă și este trecut după aceasta. ”De regulă, pentru familiile slabe pe 3-4 rame, lărgirea se face abia la salcâm și nu prin spargerea cuibului, ci prin adăugarea de rame în spatele cuibului”, mai explică, puțin mai tehnic, apicultorul prahovean.

2.”Asigurarea de hrană bună dacă de cules nu există, de recomandat miere de rapiță sau de salcâm că și asa nu se vinde (…) Cercetările demonstrează că siropul furnizat cu mari eforturi, indiferent de cine, nu prea ar fi recomandat, vizând și degradarea albinei”, este alt sfat de primăvară pentru o stupină sănătoasă.

3.Tratamentele de primăvară sunt obligatorii! ”Atenție că albina de iarnă este vizată și de aceea cere tratament mai dur ce poate duce la diminuarea efectivului de iarnă , și așa foarte slăbit”, spune apicultorul din Prahova.

4.Înainte de a pleca la rapiță, informați-vă precis cu ce au tratat fermierii acolo unde vreți să vă deplasați. Anuntați oficial la primării sosirea în zonă!

5.”Faceți-vă rost de butoaie deoarece puțina sau mai multa miere ce o veti extrage este bine să o depozitați asa cum se făcea până prin anii 1995. Prețurile oferite la început de sezon vor fi foarte mici, mai ales cele oferite de firme care au valorificat toată iarna la greu ce s-a găsit prin magazine, dar nu miere românească, ci miere de slabă calitate și alte “cocomârle”, mai spune Traian Dobre.

Sursa: Facebook.com/Tremot Dobre și Fiii


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu