• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rabobank: Cererea de hamei a ajuns la niveluri record

    agrointeligenta.ro -

    Cererea de hamei a ajuns la niveluri record, pe fondul recoltei mici din SUA și Europa de anul trecut, ceea ce a avut ca efect aprovizionarea cu dificultate de către producătorii din industria berii cu materii prime.

    În același timp, reducerea producției cu circa 40% la nivel mondial a condus la o creștere semnificativă a prețurilor la materia primă, potrivit unui studiu publicat de Rabobank, în luna martie. Nu trebuie uitat nici faptul că popularitatea tot mai mare de care se bucură berea artizanală, pentru producția căreia este necesară de până la șapte ori mai multă materie primă, comparativ cu sortimentele clasice de bere, a făcut ca problema să devină tot mai acută. În ultimul său raport intitulat «Se pregătește o revoluție”, Rabobank avertizează asupra faptului că pe lângă lipsa de hamei, începe să devină o problemă și producția tot mai mică de orz pentru bere, o realitate de care producătorii de bere artizanală trebuie să țină seamă, mai ales că industria este în creștere.
    Există cel puțin trei motive pentru care orzul brasicol ar putea să devină o raritate: etanșeneitatea pieței în condițiile în care cererea este estimată să crească cu circa 15%, reticența fermierilor față de orzul pentru bere, văzut drept o cultură riscantă, dar și cererea pentru diferite varietăți de orz venită din partea producătorilor de bere artizanală, a explicat analistul Rabobank pe piața de cereale și oleaginoase Ciska van den Berg.

    În prezent, cererea de orz este egală cu producția la nivel mondial, ceea ce înseamnă că orice reducere de producție îngreunează activitatea producătorilor de bere. Mulți fermieri consideră cultivarea orzului pentru bere o recoltă riscantă, cu prețuri volatile.

    Necesarul de orz pentru bere este așteptat să se majoreze cu circa 14% în următorii cinci ani, ceea ce presupune realizarea unor investiții importante în industria malțului. Trebuie remarcată însă creștererea populației la nivel mondial, precum și orientarea cererii către berea premium în statele emergente, atrag atenția specialiștii Rabobank. O creștere ceva mai mică este estimată pentru berea artizanală, care necesită între patru și șapte ori mai multă materie primă decât în cazul berii obișnuite.

    Producătorii de bere atizanală caută din ce în ce mai mult malț cu arome distincte, care să-i deosebească de concurență. Drept urmare, cererea de malț a devenit tot mai fragmentată, ceea ce a condus la o adevărată presiune asupra ofertei. Pentru a evita penuriile în aprovizionarea cu malț, sunt necesare investiții importante în sector în vederea majorării capacității de producție, mai arată studiul Rabobank.

    În România, 70% din materia primă provine de la fermierii locali

    Potrivit datelor Asociației Berarii României, la nivelul anului trecut, circa 70% din necesarul de materie primă pentru industria berii provenea din intern. Suprafețele cu hamei se ridică la circa 250 ha (deţinute de şapte ferme din judeţele Mureş, Sibiu şi Alba), în timp ce la orz și orzoaică ating circa 500.000 ha, producția fiind în jurul a 1,6 milioane de tone.

    Cel mai mare producător de hamei din România este Acațiu Mora, proprietarul companiei Moragroind Târgu Mureş şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România. El spune că pentru a acoperi în întregime necesarul fabricilor de bere din ţară ar fi necesare în jur de 1.000 ha de hamei. Firma din Târgu Mureş administrează circa 200 de hectare cu hamei în Sighişoara şi Saschiz.

    Înfiinţarea unui hectar de hamei presupune o investiţie de circa 10.000 de euro pe hectar, a cărei recuperare va avea loc în următorii 7-8 ani, în condiţiile în care prima producţie se obţine în al treilea an de la înfiinţare.

    Foto: www.dr.hauschka.com


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!