Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

Cum se crește fertilitatea solului în Insula Mare a Brăilei

În Insula Mare a Brăilei (IMB) există o preocupare pentru creșterea conținutului de materie organică în stratul superficial al solului. Despre cum se crește fertilitatea cu ajutorul noilor utilaje de prelucrare a solului a vorbit inginerul Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație al Agricost, la Ziua Câmpului, ediția a XV-a, eveniment ce a avut loc pe 2 iunie în IMB.

Modelul urmat de specialiștii din Insula Mare a Brăilei este cel din Argentina, o țară recunoscută pentru randamentele foarte crescute în agricultura intensivă practicată pe suprafețe extinse.

”Cu ajutorul unor mașini, cu ajutorul Joker-elor, reușim ca, având un consum redus de motorină, după ce recoltăm, să încorporăm toate resturile vegetale la adâncimea nu mai mare de 5-6 centimetri. Aceasta e prima lucrare pe care o facem, indiferent de situație. Numărul de Jokere pe care îl avem ne asigură ca în timp real, odată cu recoltatul să facem și încorporarea”, a declarat ing. Buzdugan.

joker 8 rt

”Argentinienii au stratul acela de 15 cm de materie organică, practic de mraniță la suprafața solului în care agricultura se face ușor. Dar ca să realizezi acel strat trebuie să muncești câțiva ani. Noi am început acum cu cei 5 centimetri și timp de 5 ani vom lucra în acești 5 centimetri toată materia organică nu o difuzăm pe tot profilul de sol, ci doar în acești 5 centimetri. Venim cu semănătoarea, semănăm și cu asta am terminat”, a explicat Lucian Buzdugan. ”Peste următorii 5 ani vom coborî cu jokerul adâncimea de încorporare a resturilor vegetale la următorii 5 centimetri. Ne vom duce la 10 centimetri și în 10 ani sperăm să avem 10 centimetri de teren bine pregătit. Și probabil cine o mai trăi și cine o mai putea o să continue la 15 centimetri ca în 15 ani, în jumătate din timpul ce i-a trebuit Argentinei să realizeze acest strat de 15 centimetri, noi să-l realizăm doar în 15 ani. Și așa să redăm solului ce merită el să aibă: humusul cel mai important element productiv al solului. Pentru că fie vorba între noi, am cam uitat de el și ne place foarte mult când ne dă, și nu-i dăm suficient înapoi”.

DSC_0521

O altă inovație folosită în Insula Mare a Brăilei este o semănătoare de ultimă generație. ”Semănătoarea (…) afânează solul la adâncime – la 25 de cm. Bagă îngrășământ pe bază de fosfor la 18 cm și la 5 cm o parte, tu hotărăști cât, urmează apoi tasatul acestui teren afânat înainte, se seamănă cu brăzdar fie prășitoare, fie păioasă, și după urmează un nou tasat pentru o bună germinație. (…) Marele ei merit este că aceeași mașină seamănă și păioase și prășitoare”, a vorbit maestrul Lucian Buzdugan despre noile tehnologii folosite în agricultura din cea mai mare fermă din Europa.

Prezentarea INTEGRALĂ a ing. Lucian Buzdugan la Ziua Câmpului 2016 – Insula Mare a Brăilei

1 comentariu

  1. Un lucru extraordinar , felicitari poate asa isi vor plati si datoriile pe care le au la statul roman . pentru agrointeligenta in caz ca nu veti publica mesajul meu , cautati adevaratii fermieri si vedeti problemele lor reale .cu respect

Scrie un comentariu