• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum alegem un pepene copt, dulce și fără chimicale. 10 metode care nu dau greș!

    Roxana Dobre -

    Sfaturi pentru a alege un pepene copt, care să fie și dulce și lăsat să atingă matritatea fără chimicale.

    Pepenele este cu siguranță cea mai delicioasă și ieftină metodă de a ne răcori în zilele caniculare de vară. Dar cum în ultima perioadă s-a creat o adevărată isterie în jurul fructelor injectate cu substanţe care accelerează creşterea şi coacerea este important de știut cum să facem diferența!

    1.Atenție de unde cumpărați pepenele! Pare deja un sfat banal, însă dacă de ce ați risca să cmpărați un pepene de import când piețele românești deja sunt pline de producători adevărați care își vând marfa proaspătă din recoltă autohtonă. Cu un ochi ager, este ușor de văzut cine este fermierul și cine este intermediarul în piață, așa că prin cumpărarea unei lubenițe românești aveți o siguranță mai mare că acel pepene este unul care nu a fost forțat că se coacă sau nu s-a copt pe vapor sau în vreun tir în drum spre România.

    2.Testul dopului care indică un interiorul ce nu este roșu și nici dulce! Pentru că pepenele a fost forțat ”contra naturii” în mod normal nu a avut timp să acumuleze zaharurile necesare dar nici să aibă aspectul roșu, natural. Deci dacă la același ”dop” descoperiți că în interior fructul nu este roşu dar nici gustul nu este dulce atunci sigur ceva nu este în regulă cu pepenele respectiv!

    3.Pepenii forțați să se coacă au semințe albe, neevoluate! Pentru a-i identifica foarte repede trebuie doar să fim atenţi la seminţe atunci când se face testul dopului. Bineînțeles că dacă descoperiți că semințele nu arată corespunzător puteți refuza fructul! Astfel, este bine de știut că acesta ar putea conține Forchlorfenuron, una dintre substanţele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a creşte şi a coace miezul pepenilor. Este o substanţă folosită la accelerarea creşterii şi în SUA – pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa. Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia (căderea părului n.r). De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor.

    4.Nu orice sămânță albă e semn că pepenele a fost injectat! Mai există pepeni care au majoritatea semințelor negre dar din cauza condițiilor meteo mai sunt printre ele și câteva albe, necoapte. Acele fructe nu pot fi considerate periculoase, după cum ne-a explicat Daniela Iancu, producător de pepeni din localitatea Dăbuleni, județul Dolj. ”Pepenii noștri care NU au fost injectați mai au printre semințe și unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă că i-am injectat cu ceva, pur și simplu acea sămânță este sterilă, stearpă, mai rămân în pepene câteva semințe care nu au timp suficient să se coacă”, a explicat producătorul de lubenițe din localitatea Dăbuleni, județul Dolj.

    5. Culoarea pepenului – semn că ar putea fi culeși mai demult. Astfel, cei care sunt mai galbeni au fost ținuți o perioadă mai lungă până să ajungă să vă fie vânduți.

    6. Nu-i cumpărați pe cei care prezintă lovituri la nivelul cojii, semn că ar putea avea gustul alterat. În mod asemănător, aspectul cojii trebuie să fie uniorm, semn că lubenița este bine coaptă în întregime.

    7. Verificați coaja pepenilor. Dacă aceasta are un aspect stafidit, acesta este un alt semn că lubenița nu este culeasă de curând.

    8. Uitați-vă la codița pepenelui – care este mai verde la cei culeși de curînd și uscată la cei depozitație perioade mai lungi. Acest text nu poate fi aplicat însă pepenilor comercializați în hypermarketuri care au spații de depozitare la rece și pot păstra pepenele proaspăt mai mult timp.

    9.Nu există nici o legătură între dulceașa unei lubenițe și faptul că pepenii au coaja de un verde închis sau sunt ”vărgați”. Este doar o chestiune ce ține de soiul sau hibridul ales de producător de la ar fi bine să cereți informații, ca să verificați apoi pe internet mai mlte informații despre acea varietate de pepene dacă v-a plăcut sau nu.

    10.Ultima soluție: analiza de laborator! Dacă vreți neapărat să vă convingeți că ceea ce mâncați este sau nu natural cu siguranță analiza de laborator este soluția cea mai sigură! Specialiștii vă pot da un raport clar al substanțelor conținute de fructul respectiv și vă pot confirma sau infirma dacă au fost folosite substanțe chimice în procesul de maturare a fructelor! Inconvenientul este desigur costul analizelor pe care trebuie să îl suportați din buzunar!

    Atenție! Potrivit specialiștilor din domeniu, substanțele chimice folosite la stimularea fructelor nu pot fi metabolizate și eliminate din corp, cea mai mare parte dintre ele se acumulează în grăsimi și afectează ficatul. Cu cât înaintăm în vârstă, consumul de legume și fructe cu conținut ridicat de chimicale poate produce probleme de sănătate: îmbolnăvirea ficatului, a rinichilor și chiar unele forme de cancer. De asemenea, aceste substanțe generează apariția supraponderalității și a obezității, care favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

    Sursă selectivă: Gandul.info

    Foto: www.hamfarms.com
    // ]]>


    Te-ar mai putea interesa

    Raport ANF: Legumelele și verdețurile românești depistate cu un grad ridicat de pesticide Guvern: Vor fi îmbunătăţite mecanismele care ţin sub control preţurile la energie, gaze şi alimente Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile