Creșterea albinelorŞtiri agricole

Apicultorii ATACĂ derogarea pentru tratarea semințelor cu NEONICOTINOIDE: FERMIERII SĂ FIE VERIFICAȚI!

Crescătorii de albine nu consideră că fermierilor trebuie să li se dea liber la tratarea semințelor de rapiță cu neonicotinoide. Printr-o adresă înaintată la Ministerul Agriculturii, organizația de apicultori Romapis arată că folosirea insecticidelor ar trebui să fie permisă doar agricultorilor din județele unde există dovezi că viitoarele culturi sunt în pericol de a fi atacate de dănători.

”Conform datelor comunicate nouă la data de 04.02.2016 de instituția pe care o reprezentați, rezultă că în anul
2016 s-au înființat culturi de rapiță provenite din semințe tratate cu neonicotinoide în 36 dintre cele 42 de județe ale României. Având în vedere caracterul cu totul excepțional al autorizațiilor temporare, care ar trebui să se aplice exclusiv în zonele unde se manifestă situații care impun luarea acestor măsuri de urgență dorim să vă supunem atenției următoarele solicitări referitoare la utilizarea produselor de protecția plantelor conform autorizațiilor temporare 2241/F/13.07.2016 și 2242/F/13.07.2016:

Comunicarea publică de urgență a următoarelor informații:
a. Pragul de infestare cu dăunătorii rapiței peste care se justifică utilizarea cu caracter de urgență a neonicotinoidelor.
b. Baza de date cu determinările concrete ale nivelului de infestare pentru fiecare dintre județele României unde se autorizează tratarea semințelor de rapiță cu substanțele pentru care se acordă derogare de la prevederile regulamentului (EU) 485/2013 cu caracter de urgență în toamna anului 2016.

2. Aplicarea unor măsuri concrete de protecție a albinelor și a restului faunei polenizatoare, și anume:

a. Limitarea autorizării utilizării semințelor de rapiță tratate cu neonicotinoide exclusiv la județele unde nivelul de infestare depășește pragul admisibil.
b. Verificarea pe teren de către poliția fito-sanitară a respectării stricte a folosirii substanțelor autorizate temporar pentru tratarea semințelor de rapiță în toamna anului 2016. Solicităm efectuarea acestor verificări pentru cel puțin 5% dintre culturile înființate, alese aleatoriu din baza de date a fiecărui județ al României.
c. Alocarea resurselor necesare desfășurării acestor acțiuni de control pentru primăvara anului 2016.
d. Publicarea până cel târziu la 1 iunie 2017 a unui raport oficial referitor la concluziile acestor acțiuni de control care să reflecte, cu date concrete, pentru fiecare județ, numărul de verificări pe teren efectuate, numărul de abateri constatate și măsurile luate pentru pedepsirea celor care se fac vinovați de asemenea situații în vederea descurajării utilizării ilegale a pesticidelor pe această cale”, se arată în adresa înaintată MADR de Federația Asociațiilor Apicole din România – Romapis pe data de 20 iulie.

Vă reamintim că și pentru campania din acest an, România a primit autorizație temporară pentru tratarea semințelor de rapiță cu neonicotioide.

1 comentariu

  1. Pe bune? Tare as vrea și eu sa văd cum politia fito-sanitara controlează agricultorii,m – as bucura în schimb sa se înființeze un serviciu la nivel de minister care sa se plimbe printre apicultori întregul an și sa observe problemele și neajunsurile cu care se confrunta aceștia, ba mai mult sa le centralizează la nivel de tara și sa treacă la masuri.Asta daca mai interesează pe cineva de apicultura,părerea mea personala este ca în ritmul acesta de pierderi în maxim cîțiva ani vom vorbii la trecut despre apicultura românească. Recomand celor care vor sa facă acest gen de afacere sau hobby sa se gândească mult!!

Scrie un comentariu