• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se plătesc banii pentru pachetele de agromediu

    Roxana Dobre -

    Noi scheme deblocate pentru fermieri! Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă, a anunțat ieri într-o conferință de presă că producătorii agricoli care așteaptă banii pentru măsurile de agromediu vor fi autorizați ”în zilele următoare”. 

    Fermierii care au optat pentru pachetele de agromediu sunt pe agenda de plăți a APIA chiar pentru zilele următoare. Nicolae Horumbă, directorul general al APIA, a precizat ieri într-o conferință de presă  la agenția de plăți se instalează partea de control administrativ și autorizarea plăților și începem prelucrarea cererilor respective. ”Plățile compensatorii pe măsura 13 sunt în curs, se fac, iar plățile Agromediu, astăzi (22 august n.r), cel mai târziu mâine se instalează partea de control administrativ și autorizarea plăților și începem prelucrarea cererilor respective. La Agromediu sunt făcute plăți în avans în luna noiembrie a anului trecut, în valoare de 15,5 milioane. Sunt plățile în avans efectuate pentru măsura 214 care vine din vechiul PNDR. Plata pe Agromediu nu a fost autorizată la plată, au fost efecuate doar plăți în avans”, a adus lămuriri Nicolae Horumbă.

    APIA poate face plățile până la sfârșitul anului pentru aceste scheme

    Potrivit directorului APIA, plățile care se achită din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADER) au termen limită legal până la 30 decembrie 2016. ”Avem data de 15 octombrie ca termen limită pentru plata tuturor subvențiilor care sunt acordate din bugetul FEGA, adică plățile directe inclusiv sprijinele cuplate în zootehnie și vegetal. Pe de altă parte, termenul legal pentru fermierii care primesc bani din bugetul național și FEADR este de 30 decembrie 2016”, a subliniat directorul agenției de plăți.

    Iată ce scheme se plătesc din bugetul FEADR și ce sume așteaptă fermierii!

     Plata Măsura 10, agromediu, Măsura 11, Agricultura ecologică și Măsura 13 – Plăţi compensatorii pentru zone defavorizate

    Agromediu: Pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 euro/ha;

    Pachetul 2 – Practici agricole tradiţionale – 58 euro/ha

    Pachetul 3 – Pajişti importante pentru păsări – 209 euro/ha;

    Pachetul 4 – Culturi verzi– 130 euro/ha;

    Pachetul 5 – Agricultura ecologică – 162 – 393 euro/ha;

    Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 240 euro/ha;

    Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu- 160 euro/ha.

    Agricultura ecologică: 

    Submăsura 11.1 -Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) –293 euro/ha/an;

    Pachetul 2 –Legume –500 euro/ha/an;

    Pachetul 3 –Livezi –620 euro/ha/an;

    Pachetul 4–Vii –530 euro/ha/an;

    Pachetul 5 –Plante medicinale şi aromatice –365 euro/ha/an;

    Pachetul 6 – Pajişti permanente aflate în conversie la agricultura ecologică – 124 euro/ha;

    Submăsura 11.2–Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 –Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 218 euro/ha/an;

    Pachetul 2 – Legume certificate ecologic – 431 euro/ha/an;

    Pachetul 3 –Livezi certificate ecologic –442 euro/ha/an;

    Pachetul 4—Vii certificate ecologic –479 euro/ha/an;

    Pachetul 5- Plante medicinale şi aromatice certificate ecologic – 350 euro/ha/an;

    Pachetul 6. Pajişti permanente certificate ecologic – 111 euro/ha/ an.

    Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (cf. art 31, 32 din Reg. CE nr. 1305/2013)

    Submăsura: 13.1 -Plăţi compensatorii în zona montană (fosta Măsura 211) – 86 euro/ha;

    Submăsura: 13.2 -Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (fosta măsura 212) – 54 euro/ha;

    Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (fosta măsura 212) – 70 euro/ha.

    De precizat că momentan singura măsură deblocată din plățile care se fac din bugetul FEADER este Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice unde au depus cereri 413,288 de fermieri dintre care au fost plătiți 209,260 de producători agricoli. ”În privința banilor pentru dezvoltare rurală în acest moment suntem cu plățile făcute, inclusiv până pe data de 9 august. Mâine (23 august n.r) se fac plățile pentru fermierii care au fost autorizați în data de 10 august”, a explicat șeful APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru