Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

Înmulțirea trandafirilor prin butași: sfaturi esențiale

Foto: www.lovethegarden.com

Trandafirii sunt cu siguranță ”pata de culoare” care trebuie să își găsească locul în orice grădină. Despre îngrijirea rozelor se știe că nu ridică mari complicații celor care aleg să se bucure de mirosul și culorile vii ale nobilelor flori. Puțini știu însă că trandafirii pot fi înmulțiți chiar în propria grădină astfel încât să faceți economie de bani în fiecare toamnă când vreți să vă măriți grădina de flori!

Înmulțirea soiurilor de trandafiri altoiți, nobili, se face prin butași sau prin altoire. Înmulțirea trandafirilor prin butași este o lucrare relativ ușoară, însă nu se poate aplica la toate soiurile, deoarece numai lăstarii și ramurile trandafirilor cu lemn moale au însușirea de a se înrădăcina atunci când sunt puse în nisip sau pământ. Se pot înmulți prin butași mai ales trandafirii poliantha, care au flori mici și numeroase, așezate în buchet, precum și unii trandafiri urcători.

Pentru că mai sunt doar câteva zile care ne despart de prima lună de toamnă, vom explica cum puteți proceda în această perioadă pentru înmulțirea trandafirilor. Dacă alegeți să începeți chiar în primele zile din septembrie când butașii sunt încă verzi trebuie să știți că aceștia se confecționează din lăstarii care au înflorit.

Aceștia trebuie să fie lungi de 10-45 cm; la vârf se lasă numai 2 frunze, care se taie sau se ciupesc la jumătate.

Lăstarii se taie la bază imediat sub un ochi, iar la vârf, cu 1-2 cm deasupra ultimului ochi. Pentru tăieri se folosește un briceag bine ascuțit.

Pentru înrădăcinare, butașul se poate înfige în ghivece sau lădițe cu nisip, până la circa 3-4 cm adâncime.

Pentru a asigura umiditatea necesară, nisipul din ghiveci se menține în permanență umed, iar butașul se acoperă cu un borcan de sticlă.

În primele zile, butașii se pulverizează zilnic cu apă.

Plantarea se poate face în aceleași condiții chiar și direct în grădină.

Dacă alegeți să faceți înmulțirea toamna mai târziu atunci trebuie să știți că la butășirea trandafirului în uscat, butașii sunt porțiuni de ramuri anuale. Acestea trebuie să fie lungi de 15-25 cm și se confecționează toamna, după căderea frunzelor. Aceștia se păstrează peste iarnă în nisip, în pivniță, și se plantează primăvara, într-un strat de flori din grădina sau în ghivece cu pământ nisipos.

În toamna viitoare, după înrădăcinare, butașii se pot planta la locul definitiv.

Sursă selectivă: www.gradinamea.ro

1 comentariu

  1. Cum calculati așa rapid profitul la 2600kgx1.7kg=4420 lei pe hectar,scăzând costurile de producție de aproximativ 3000 lei pe hectar veți vedea ca profitul nu e de 1000 EUR la hectar! Cel care scrie acest articol habar nu are de agricultura ??

Scrie un comentariu