SUBVENȚII APIA 2017: SCHIMBĂRI la plata SPRIJINULUI CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE!
Roxana Dobre -Mai mulți FERMIERI la plată! Sprijinul Cuplat Zootehnie (SCZ) a venit cu sume importante pentru crescătorii de animale dar la ”pachet” și cu niște condiții destul de severe. Înscrierea animalelor în Registrul Genealogic și vârsta vacilor le-a dat bătăi de cap fermierilor. Ministrul agriculturii vine cu o veste bună însă: a trimis deja la Bruxelles o propunere care să dea mai mult șanse fermierilor să primească subvențiile de la APIA.
”În urma periplurilor pe care le-am avut anul acesta în provincie și am discutat cu producătorii am decis să propunem o serie de modificări care vor fi aplicate începând cu campania 2017”, a explicat ministrul agriculturii, prezent în studioul Agrointeligența într-un interviu LIVE difuzat pe pagina de Facebook a publicației noastre.
Iată care sunt principalele modificări:
-Vor fi eligibili pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnie fermierii care deține 10 vaci fizice și nu 10 vaci eligibile, pentru zona de câmpie. Iar la deal și munte, cei care au 5 vaci fizice. Atenție însă! Fermierii vor încasa banii doar pentru vacile eligibile dar neeligibilitatea celorlalte nu îi va mai împiedica să acceseze sprijinul cuplat!
-Vârsta vacilor va crește de la 8 la 10 ani!
Fermierii erau extrem de nemulțumiți cu acest criteriu privind vârsta vacilor, care îi lăsa pe mulți în afara plăților. ”MADR a impus niște condiții de eligibilitate aberante, de exemplu, Bălțata Românească nu mai este considerată performantă la opt ani (acum vârsta va crește la 10 ani n.r). Eu cresc de 28 de ani Bălțată Românească, am vorbit cu specialiștii de Facultatea de Zootehnie de a USAMV Cluj și mi-au spus că vaca, la vârsta asta, e încă performantă, dar eu o elimin și o consider neeligibilă. Eu personal, și am martori și alți crescători, nu aș spune că am atras atenția, ci de-a dreptul am urlat la MADR că e o prostie să bage acest criteriu”, declara pe 8 octombrie 2015, Dorel Secară, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
În plus, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, ne-a declarat că pentru anul de cerere 2017 vor fi schimbări importante și pentru fermierii care cresc bovine de carne. ”Vor fi modificări importante și la vaca de carne. Astfel schema se împarte pe 2 măsuri separate: vaci și tauri pentru reproducție și tineret mascul și femel. Astfel se face o delimitare între fermele de reproducție și cele de îngrășare. Pentru taurii de reproducție am solicitat ca sprijinul să fie acordat anual având în vedere că până acum beneficiau o dată în viață. Vreau să precizez că toate modificările se vor discuta (negocia) de MADR la Bruxelles în perioada următoare. Unele detalii se mai pot discuta pe parcurs cu comisia. Am solicitat ca MADR să îmbunătățească aceste scheme în așa fel încât un număr cât mai mare de fermieri să beneficieze de sprijin. Am văzut că și domnul ministru dorește același lucru. Concluzia noastră a fost ca atunci când este un dialog sincer și deschis se pot rezolva multe dintre problemele cu care ne confruntăm, chiar și în „ceasul al 12-lea”, ne-a declarat în exclusivitate liderul fermierilor care cresc vaci de carne.
Modificările și pentru crescătorii de ovine
La ovine, propunerea este de a avea în zona de munte minim 60 de capete pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic, deci nu cum era până acum minim 150 de capete. Iar pentru fermierii din zonele deal/câmpie există propunerea să aibă în exploatație minim 150 de capete dar asta nu înseamnă că toate trebuie să fie eligibile la subvenție.
Ele pot să fie de exemplu, 80-90 eligibile și să se ia pentru acest număr fără a atrage penalități, așa cum se întâmplă în prezent. Adică dacă un crescător are 150 de capete în fermă iar dacă eligibile sunt doar 80, oierii primesc banii pentru cele 80 fără să fie penalizați cu ceva.
În momentul de față dacă ceri bani pentru 150 de capete și funcționarul APIA îți găsește doar 80 eligibile pierzi toată subvenția pe anul respectiv și mai ”încasezi” și penalitățile multianuale.