• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CÂND PRIMESC subvențiile FERMIERII DIN EȘANTIONUL DE CONTROL!

    Roxana Dobre -

    CÂND primesc banii fermierii aflați în eșantionul de control pentru campania 2016. O parte dintre producătorii agricoli au intrat deja la plata avansului dacă în urma controlului nu s-a generat o eroare mai mare de 5 % iar pentru restul fermierilor banii intră pe măsură ce este finalizat raportul de control. Prezent miercuri, 14 decembrie, în studioul Agrointeligența –www.agrointel.ro, într-un interviu LIVE difuzat pe pagina de Facebook a publicației noastre, directorul general al APIA – Adrian Pintea, a explicat care este situația fermierilor aflați în eșantionul de control.

    ”În ceea ce privește eșantonul de control aferent campaniei 2016, până la această dată este format dintr-un număr de 83.648 de fermieri dintre care aproximativ 23.113 de fermieri sunt în eșantionul clasic iar 65.500 au fost eșantionați pentru a fi controlați prin teledetecție. Vreau să precizez că în campania 2016 aceste controale prin metoda clasică au fost efectuate pentru un număr 13.167 de fermieri iar în momentul de față pentru toți acei fermieri pentru care s-a finalizat controlul pe teren automat vor intra la plată, așa cum s-a întâmplat și la avans, pentru că am luat acea hotărâre ca toți acei fermieri care aveau rată de eroare sub 5 % să poată beneficia  de avans. Iar pentru plata finală, fermierii primesc banii după finalizarea tuturor controalelor, atât controlul clasic și prin teledetecție. 

    APIA a făcut la un moment dat o ”mutare” a fermierilor aflați în control de la teledetecție la controlul clasic iar Adrian Pintea a explicat care a fost motivul acestei decizii. ”Noi am luat această hotărâre pentru că numărul total de fermieri care este stabilit prin eșantionul de control este stabilit prin niște reguli foarte clare și stricte, pe baza unor proceduri de eșantionare care sunt stabilite la nivelul agenției de plăți, pe baza documentelor de la Comisia Europeană (CE). S-a făcut acea solicitare pentru CE prin care deoarece este mult mai ușor să faci acel control prin teledetecție, spun ușor din punct de vedere al salariaților APIA și a muncii noastre. Nu s-au trimis acele imagini satelitare de la CE din lipsă de buget și atunci dar oricum acei fermieri erau în eșantion doar că, repet, s-a modificat această metodă de verificare. Fermierii nu sunt afectați în vreun fel pentru că tot sunt controlați și nu cred că prea mult contează metoda de verificare”, a mai spus Adrian Pintea.

    23 de județe au finalizat deja controalele

    În momentul de față APIA are deja undeva la 23 de județe care au finalizat acest control iar acum trimit acea notă care este semnată de directorul executiv al centrului județean iar în momentul în care aceasta ajunge la APIA Central se poate da druml banilor. ”De ce am solicitat această notă? Pentru a vedea și a veni în sprijinul acelor colegi care nu au reușit să finalizeze acest control și s-au mobilizat echipe de la un județ la altul tocmai pentru a veni în sprijinul lor. De ce? Pe noi ne interesează să finalizăm cu toții pentru că nu ne încântă dacă au terminat 2-3 și restul nu. Deci toți trebuie să finalizăm în primul rând pentru că a sosit și iarna dar trebuie să intrăm și pe o linie în care toți să avem același ritm și parcurs pentru viitor”, a mai punctat șeful de la APIA.

    De remarcat că pentru plățile finale procedura s-a schimbat astfel că funcționarii de la centrele județene trebuie să încheie raportul de control al fermierilor în totalitate și nu doar să se bazeze pe acea eroare de sub 5 % așa cum s-a procedat la avans. ”În momentul de față dacă controlul este finalizat și chiar astăzi (miercuri 14 decembrie n.r) am dar un nou white list (lista ”albă” a celor care pot intra la plată n.r) și au intrat în prima fază fermierii mici iar astăzi s-a dat drumul și la cei peste 10 hectare. În plus, dacă s-a finalizat controlul pe teren, fermierii intră rând pe rând la plata finală. Eu le garantez că noi facem imediat aceste plăți în momentul în care s-a finalizat controlul”, a conchis directorul general al APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!