• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Angelica Lefter -

    Crescătorii mici de vaci de lapte fac eforturi să supraviețuiască, iar unii dintre ei sunt dispuși chiar să scadă prețurile la produsele lor pentru a putea merge mai departe și a nu închide fermele. Cu toate acestea, există în România mici fermieri care fac eforturi să investească astfel încât afacerile lor să crească.

    Mădălin Adrian Tarbă este un crescător de vaci de lapte din comuna Vadu Pașii, sat Scurtești, din județul Buzău, care deține un efectiv de 15 vaci de lapte din rasa Holstein. În fapt, zootehnia este o tradiție de familie, iar Mădălin a ajuns la 15 capete după aproape 30 de ani de muncă, părinții ocupându-se tot cu creșterea vacilor, însă un efectiv mult mai mic.

    Citiți și: Piața lactatelor – spre noi recorduri. Prețuri foarte mari la brânză și unt înainte de sărbători

    Brânză din lapte de vacă, din ferma lui Madalin Adrian Tarbă

    Ferma lui Mădălin este acum tehnologizată, are mulgătoare, și-a pus la punct o cameră specială de păstrat brânza și produsele lactate, iar cea mai mare provocare o reprezintă acum prețul. Deși Mădălin vinde brânza la una dintre piețele buzoiene cu 30 de lei/kg, a pus un anunț online în care este dispus să dea brânza de vacă și cu 25 de lei pe kilogram. Pentru unii a fost o bucurie că pot lua brânza de vacă la asemenea preț înainte de Crăciun, pentru alții a fost motiv de cârcoteală, după cum a spus fermierul pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO.

    ”Avem un număr de 15 vaci de lapte din rasa Holstein. Noi producem brânză proaspătă, veche, lapte dulce. Piață de desfacere avem în Piața Dorobanți, din județul Buzău. Acolo avem spațiu amenajat, plătim chirie și vindem acolo. Zootehnie practic de mic copil, au crescut părinții cu animale și eu am dus mai departe tradiția lor. Am ales să fac zootehnie, dar este o afacere în care avem și avantaje, dar și dezavantaje. Noi am investit în timp, am pornit de la 2-3 vaci ale părinților. Sora mea a ales să plece în afară, eu să investesc în vacile de lapte. Am ajuns la 15 vaci, nu este un număr mare, dar pentru ca familia să supraviețuiască este bine, asta dacă ești om gospodar”, a menționat crescătorul Mădălin Adrian Tarbă.

    Una dintre problemele cu care se confruntă fermierul este lipsa pășunii și hrana animalelor tot mai puțină. Deși cultivă puțin teren arabil, anul acesta producțiile vegetale au fost slabe, astfel că fermierul a încercat să suplinească cu hrană cumpărată.

    ”Pășune nu prea avem, iar problema este că sunt și departe de pășune. Vacile mai stau păe un teren al unui fost CAP, dar în general le ținem pe stabulație. Am și 3 ha de teren, dar anul acesta nu prea s-au făcut culturile, așa că le-am dat nutreț cumpărat”, a spus fermierul.

    Citiți și: Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie

    ”Prețuri mici la brânza de vacă, iar cumpărătorii par că tot nu sunt mulțumiți”

    În opinia sa, prețurile la brânza de vacă și lapte sunt destul de mici, însă încearcă să țină ferma pe linia de plutire, motiv pentru care a încercat o nouă tactică de marketing, să lase prețurile mai jos în această perioadă. Din cauza acestui lucru, unii i-au spus că marfa sa nu este de calitate, dar bărbatul a susținut mereu că brânza este supusă controalelor la piață, la fel ca laptele, iar marfa sa nu conține alte substanțe.

    ”Eu am pus anunț pe Facebook, chiar de acum o lună și jumătate, că voi da kilogramul de brânză cu 25 de lei. Într-adevăr, este foarte puțin, dacă vă uitați la investiții. În Buzău, la piață, așa o vând, cu 30 de lei, însă online am primit reproșuri că este prea scumpă și într-adevăr nu era vânzare. Când am pus anunț la 25 de lei, au început alții să mă critice, că am pus aracet, că am băgat prostii, cum o dai, cu omul nostru nu e bine. Laptele este la 5 lei litrul, cu atât îl dau. Producem și iaurt, smântână, brânză, noi avem un spațiu special amenajat acasă. Anul acesta am amenajat o cameră specială, cu gresie, faianță, încerc să am condiții cât mai bune. Controalele oroicum vin controale destul de des”, a menționat crescătorul de vaci Mădălin Adrian Tarbă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Tânărul fermier a spus că numai în camera specială a investit peste 25.000 de lei, apoi alte cheltuieli în grajduri, în mulgătoare și hrana vacilor. Cu toate problemele micilor fermieri, Mădălin Adrian Tarbă a spus că speră că se va putea extinde și consideră că dacă oamenii sunt muncitori, cei care dețin peste 10 vaci, își pot întreține familia din veniturile unei ferme de asemenea dimensiuni.

    Cei interesați de brânza de vacă produsă de fermierul nemțean, pot apela la numărul de telefon: 0764 434 971.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Oportunitate pentru fermierii români care mizează pe grâul ce pleacă la export Noul Guvern – măsuri în zootehnie. Bani mai mulți pentru crescătorii de animale Obiectivul noului Guvern: 2,7 milioane de hectare irigabile