Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

MAI MULȚI BANI pentru FERMIERI! SUMELE pe care LE PRIMESC ÎN PLUS CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Mai mulți bani pentru crescătorii de animale! Subvențiile deja cunoscute de fermieri, adică sprijinul cuplat vegetal și ajutorul național tranzitoriu, pot fi completate în acest an cu plăți compensatorii în cazurile în care fermierii dețin animale din rase locale în pericol de abandon. Sumele pornesc de la 40 de euro/cap de animal în cazul caprinelor și ajung și la 200 de euro/cap de animal la bivolițe sau taurine.

Pentru a obține bani în plus pentru animale, în 2017, trebuie să cereți la APIA, Pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon.

Pentru aceste plăți compensatorii trebuie să respectați următoarele cerințe specifice:

 • beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic al rasei condus de asociații acreditate de ANZ;
 • beneficiarul se angajează să menţină, pe o perioadă de 5 ani, numărul de animale femele adulte de reproducție prevăzut la încheierea angajamentului, precum și descendenții femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul programului; dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica Agenția de Plăți și de a reface efectivul de femele adulte de reproducție, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare; în cazul în care efectivul de animale adulte nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proportional;
 • beneficiarii ţin o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu;
 • beneficiarii măsurii vor trebui să facă dovada deţinerii competenţelor necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obţină cunoștințele și informațiile necesare sau să asigure expertiza necesară în domeniul implementării angajamentelor de agro-mediu şi climă prin servicii de consiliere sau consultanţă, care să vizeze cel puţin aspectele legate de identificarea parcelelor agricole, completarea şi depunerea angajamentelor şi cererilor de plată, măsurile de management aplicabile la nivelul fermei necesare pentru conformarea la cerinţele de bază şi la cerinţele specifice ale angajamentelor.

Beneficiarii acestor plăți sunt fermierii care dețin animale femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile prevăzute în PNDR, înscrise în Registrele genealogice ale raselor – secțiunea principală – condus de asociații acreditate de Agenția Națională pentru Zootehnie – ANZ.

Atenție însă! Nu toți fermierii pot cere plățile compensatorii de la APIA ci doar cei care dețin următoarele rase:

 • Taurine: Sura de stepă;
 • Bubaline: Bivolul românesc;
 • Ovine: Ţigaie – Varietatea ruginie, Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Palas, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Ţigaie cu cap negru de Teleorman;
 • Caprine: Albă de Banat, Carpatina; Ecvidee: Furioso North Star, Huţul, Gidran, Lipiţan, Shagya Arabă, Nonius, Semigreul românesc; Porcine: Bazna, Mangaliţa.

Spre exemplu la taurine, Sura de stepă se află și pe lista raselor care primesc sprijin cuplat zootehnie sau ajutor național tranzitoriu.

Ce bani puteți să primiți în plus

Sprijinul acordat în cadrul acestui pachet reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit suportate de beneficiari.

Prima compensație este plătită anual, ca sumă fixă pe unitate vită mare – UVM (calculat pentru femelele adulte de reproducție de rasă pură), astfel:

 • Bovine (taurine și bubaline) – 200 Euro/UVM;
 • Ovine – 87 Euro/UVM;
 • Caprine – 40 Euro/UVM;
 • Ecvidee – 200 Euro/UVM;
 • Porcine – 176 Euro/UVM.

Vă reamintim că cererile au început să fie depuse începând cu 1 martie și campania se încheie pe 15 mai.

18 comentarii

 1. Bună ziua. Pentru pachetul 8 animale în risc de abandon am și eu o întrebare. Eu am 120 femele car patine, pentru a accesa acest pachet trebuie depus un alt dosar? Mulțumesc, o zi bună!

 2. Bună ziua!
  Sunt din jud. Galati am si eu o întrebare dacă poate să-mi raspundă cineva:
  Ovinele din rasa Metiș pot fi înscrise în Registrul genealogic pentu a beneficia de SCZ?
  Și la ce asociatie trebuie înscrise?
  VA MULTUMESC!

  1. Bună ziua! Nu se pot înscrie in Registrul genealogic! Ele pot beneficia de SCZ daca aveti berbeci cu Origine! Trebuie să solicitati o adeverința de la ANZ făcând dovada ca aveti certificatele de origine ale berbecului si respectati raportul un berbec la 35 de femele!

  2. Bună seara, va multumesc!
   Mai am o întrebare dacă îmi puteți răspunde:
   În jud Galati sau înscris multi fermieri în RG neavînd ovine de rasă și nici berbeci cu origne si mai grav este ca au semnat contractele si nu au primit si nici nu stiu ce scrie în contract, ce este de făcut în cazul de față?
   VĂ MULȚUMESC!

 3. Del. Ministru va ro să luați la cunoștință.
  Dom.. Radu voi cei care ați adus rasa pura,din afara angus, limousine, charolaise, ați distruns rasa pura românească, bălțata (mentis)carne,lapte,voi aceste asoceatii ați distruns toate agricultura românească,si toți suferim de la mic la mare,ați dus în eruare toată conducere, de la miniștri, presa, fermier,cu rasa românească,nu rasa adusa din afara,del
  Ministru, dumneavoastră susțineți,rasele românești, sau rasele (…….)fă rugăm să susținem ce este Românesc. Dacă va simțiți romîn adevărat,si nu-ți trăda tara ta,Petru interesele altora.

  1. Baltata Romaneasca este Sura de Stepa ameliorata prin incrucisare de absortie cu tauri Simmental. Deci fara importuri de genetica, nu putem progresa. Asa can not nu am distrus nimic,inca.

 4. Dragi colegi, ați mai auzit de rasa locala? Si înscrise în rg.. Care sunt rasele locale? Vă zic eu tot cele de la scz, care au luat mii de euro,nu înțeleg nimica, va rog să ne spuneți concret care sunt?

  1. Nu mai este RG la Sura de Stepa!!! De asta banii astia sunt doar pe hartie… Articolul este bun,dar detaliile sunt mai importante

  2. Ciudat că spuneti asta pentru că Sura de Stepă se încadrează și pentru Sprijinul Cuplat Vegetal, deci ar trebui să existe interes.

  3. Doamna Roxana Dobre, situatia este de-a dreptul absurda, nu doar ciudata.
   ÎNCEPÂND CU DATA DE 01.02.2017 A.N.Z. NU VA MAI CONDUCE REGISTRUL GENEALOGIC LA NICI O RASĂ SPECIALIZATĂ PENTRU PRODUCȚIA DE CARNE CA URMARE A CONDIȚIILOR APLICABILE AMELIORARII ANIMALELOR IMPUSE DE REGULAMENTUL EUROPEAN 1012/2016. – anuntul este de pa pagina web a ANARZ.
   Ca urmare a acestui anunt, in afara de rasele Angus, Charolaise si Limousine, nici o alta rasa de carne nu se va califica la SCZ. De ce? Pentru ca ANZ nu mai conduce RG-ul la nici o rasa de carne, dar nici nu acrediteaza asociatii sa il conduca pe motiv ca numarul de animale din alte rase este prea mic.
   Asa ca, crescatorii de animale cu genetica de top din rasele Aubrac, Salers, Highland, Galloway, Hereford, si alte rase din lista care ar fi eligibile pentru SCZ, sunt exclusi de la plata SCZ-ului pe motiv de RG. ANARZ nu il mai conduce si nici nu vrea sa il dea asociatiilor. ( in afara de cele trei rase sus mentionate, RG-ul la Angus fiind condus de Sibiu si la Charolaise si Limousine de asociatia in Suceava.
   Situatia este dureroasa pentru noi, crescatorii de animale de rasa. Practic suntem pedepsiti pentru ca am adus in Romania animale cu genetica de top, din rase perfect adaptate unor zone din Romania. Sunt crescator de vaci Salers, si incerc sa razbesc prin birocratia absurda uneori din Romania.
   Poate ca la Sura de Stepa se va da acreditare pentru RG unei asociatii pentru rasa in conservare… dar noi, ceilalti cu animale rasa pura, o sa pierdem originea animalelor nascute de acum inainte in Romania.
   Ar fi extraordinar, daca dvs. ca si ziarist, cu experienta dvs. ati face un reportaj si despre situatia mai sus relatata.

 5. Din câte deduc trebuie îndeplinite aceleași condiții ca și pentru sprijinul cuplat, adică înscrierea animalelor în registrul Genealogic.Nu știu însă care sunt condițiile în cazul rasei Karakul de Botoșani.Daca am 50 de oi îmi trebuie certificat de origine al berbecilor pentru acest gen de sprijin? Sau trebuie​ să mă oblig să-mi procur berbecul în perioada prevăzută în angajament.Rog lămuriri sau trimiteri spre cei care sunt în temă!

  1. Pentru acest tip se subventie animalele trebuie sa fie in Registrul Genealogic al rasei in sectiunea principala! Si la oile Karakul de Botosani s-a facut un nucleu izolat reproductiv care era in sectiunea principala in ianuarie 2015! Deci luati-va gandul de la banii astia!

Scrie un comentariu