VALI CUCU – o nouă REUȘITĂ: A obținut PLANTA CARE FACE ȘI CARTOFI, ȘI VINETE!

O nouă reușită în palmaresul pasionatului de legume Vali Cucu din județul Neamț.  Cultivatorul a obținut anul acesta o plantă de cartof care a rodit și vinete. Legumicultorul din Bălțătești a devenit cunoscut acum doi ani când pe aceeași plantă a obținut și tuberculi, dar și tomate.

Cea mai nouă realizare din grădina de legume a lui Vali Cucu a stârnit vâlvă mare pe Facebook, acolo unde cultivatorul a postat fotografii cu planta de la care a obținut atât tuberculi de cartof, cât și vinete. Astfel, după ce în anii trecuți, legumicultorul a altoit planta de cartof cu roșie, acum a aplicat aceeași tehnică și pentru vinete. Reușitele au fost asigurate de faptul că atât cartoful, cât și roșia sau vânăta provin din aceeași familie: solanacee.

Citiți și:

Lecția unui legumicultor român pentru cercetătorii britanici sau cum s-a născut roșia care face cartofi într-o gospodărie din Bălțătești

Toate încercările lui Vali Cucu în ale altoirii…altfel au început în 2015 când nemțeanul a citit pe site-ul Agrointeligența – www.agrointel.ro despre un britanic care a recoltat cartofi și roșii de pe aceeași plantă. Nu i-a trebuit mult lui Vali cucu să își dea seama care este tehnica aplicată și a reușit să aibă același rezultat impresionant.

“M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi și la suprafață roșii, trebuie să faci altoire. Am vazut pe internet câteva persoane care încercau să vândă semințe de roșii cartof. Din experiență vă spun că acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu, legumicultor și păstrător de semințe de legume tradiționale, din comuna Bălțătești, județul Neamț.

Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, legumicultorul nemțean a explicat și pentru cititorii Agrointeligența care este secretul plantei care produce două legume diferite.

“Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieșită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reușita culturii ai nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roșiile cherry. Este importantă alegera soiului, atât pentru cartof, cât și pentru roșii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienții din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, ne-a vorbit păstrătorul de soiuri vechi de legume despre importanța alegerii plantelor pentru altoire.

Cultivatorul de legume din Bălțătești a subliniat faptul că alegerea soirilor ce vor fi altoite se face în funcție de rezultatele pe care dorești să le obții. Dacă vrei o cantitate mai mare de cartofi alegi un soi mai productiv de cartof și unul mai puțin productiv de roșie sau de vânătă, în timp ce, dacă dorești să obții o cantitate mai mare de pătlăgele, alegi un soi de roșii mai productiv și un soi de cartofi mai puțin productiv. Totuși, pentru reușita culturii, Vali Cucu recomandă folosirea unor soiuri cu producții similare.

Citiți și:

Pomul care face roșii: Un soi aparte de tomate crește ca un arbore din care se culeg apoi fructele zemoase

Un legumicultor din Neamț păstrează vie tradiția semințelor românești: ”Cultiv roșii uriașe de peste 30 de ani. Cea mai mare a cântărit 1,4 kilograme”

Dovlecelul-gigant, leguma uitată a Botoșaniului revine la modă. Ajunge să aibă lungimi de doi metri!

Dovlecelul-gigant, leguma uitată a Botoșaniului revine la modă. Ajunge să aibă lungimi de doi metri!

3 Comentarii la VALI CUCU – o nouă REUȘITĂ: A obținut PLANTA CARE FACE ȘI CARTOFI, ȘI VINETE!

  1. Ideea e interesanta si am experimentat-o si eu cu rosii cherry. Tomatele sunt mult mai usor de altoit pe cartofi decat vinetele. Teoretic ar trebui sa functioneze chiar si cu ardei, toate 3 fiind, la fel ca si cartoful, din familia Solanaceelor. Problema e insa legata de productia de solanina, o substanta toxica produsa de legume si care e de obicei produsa in concentratie crescuta de radacina plantei de unde migreaza in restul plantei. In cazul tomatelor, vinetelor si ardeilor, selectia genetica a facut ca aceasta substanta sa fie produsa in concentratie suficient de mica pentru a nu fi toxica. Cartoful in schimb stim ca produce fructe adevarate toxice (acele mici bilute verzi care apar destul de rar dupa inflorire). Exista o posibilitate ca solanina care se acumula in acele fructe acum sa migreze in fructele de rosii sau vinete dupa altoire. Nu ar strica un studiu in acest sens inainte de a populariza prea mult aceasta tehnica, foarte interesanta de altfel.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*