• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCHIMBARE URIAȘĂ ÎN LEGE: ASISTAȚII SOCIAL, ANGAJAȚI CA ȘI ZILIERI!

    Roxana Dobre -

    Schimbare majoră în legislația prin care un număr seminificativ de români beneficiază de ajutor de stat. Se pare că asistații social au fost luați ”la ochi” de parlamentari!

    Un proiect de lege susține ca persoanele care primesc acest tip de ajutor de la stat să fie folosite la munci necalificate şi de societăţile comerciale, nu doar de primării. Măsura ar deveni de un real ajutor pentru fermieri și crescătorii de animale care se plâng că forța de muncă este tot mai greu de găsit în ultima vreme!

    Deputatul Partidului Mișcarea Populară, Ionuţ Simionca

    Unul dintre aleșii care au semnat propunerea pentru modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) de Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca, este convins că prin această inițiativă vor fi avantajate și persoanele care încasează ajutor social dar și societățile care au nevoie de forță de muncă.

    Listele cu asistați social, publicate pe site-urile primăriilor

    Principiul după care ar funcționa legea este destul de simplu: fiecare Primărie va publica online pe site-ul insituției o listă cu persoane disponibile iar firmele îşi vor putea alege muncitorul dorit, achitând contravaloarea muncii prestate de acesta.

    ”Cumularea veniturilor din ajutorul social cu cele potenţiale din munca sezonieră este o soluţie mult mai concretă decât obligarea unui astfel de solicitant de a participa, printre altele, la cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, care deși doresc o reorientare profesională nu înseamnă că aceasta este și efectiv atinsă. Trebuie să ţinem cont că ramurile de activitate economică participante la PIB-ul României presupun o forţă de muncă sezonieră fără de care nu îşi atinge rentabilitatea economică urmărită”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

    Privații pot căuta online persoanele pentru angajare

    Deputatul Ionuţ Simionca a precizat într-o conferință de presă că proiectul legislativ are rol de legătură între cei care primesc ajutor social, primărie şi mediul privat. ”Este vorba despre o nouă lege, care le dă celor din mediul privat posibilitatea să angajeze zilieri dintre asistaţii sociali. Pe scurt, primăria identifică toate persoanele care trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii le postează pe o platformă online, care va fi integrată, naţională şi pe ea poţi să mergi pe fiecare judeţ, pe fiecare comună, pe fiecare localitate în parte, iar privatul poate să intre pe acea platformă online şi să caute un om sau doi oameni”, a explicat Simionca.

    Ajutorul social și veniturile ca zilier se vor putea cumula

    Inițiativa legislativă mai prevede că în situaţia în care persoanele beneficiare ale unui ajutor social sub forma venitului minim garantat, optează pentru munca sezonieră reglementată de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, venitul minim garantat sub forma ajutorului social se cumulează cu veniturile obținute din munca de zilier.

    Majorare pentru familiile în care asistații social lucrează ca zilieri

    În cazul familiilor beneficiare de ajutor social, acestea ar urma să aibă dreptul la o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social în situaţia în care unul sau mai mulţi membri ai familiei realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente sau venituri din activităţi agricole.

    Momentan pe site-ul Camerei Deputaților proiectul se află la stadiul de primire avize din partea Comisiilor de specialitate. Ca să intre în vigoare legea trebuie aprobată de Parlamentul României, să fie apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește Mădălina Fofircă este noul CFO al Agrinvest Primă de angajare pentru tineri. Bonusul de la stat ajunge la 12.500 lei

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile