• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri agricole
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LOVITURĂ PUTERNICĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE: DECIZIA luată ASTĂZI DE VETERINARI!

    Roxana Dobre Roxana Dobre -

    Lovitură pentru crescătorii de animale! O decizie a Direcției Sanitar-veterinare îi nemulțumește pe fermierii care cresc animale iar acum se văd nevoiți să rămână cu acestea în exploatații sau gospodării din cauză că li s-a interzis să participe la vânzări în târguri. Decizia a fost comunicată astăzi de Direcțiile Sanitar-Vetrinare către mai multe Primării din țară din cauza Virusului Pestei Porcine Africane, chiar dacă în județele respective nu au fost confirmate focare ale bolii!

    ”DSV Argeș a emis un comunicat către toate primăriile din județ, prin care se solicită suspendarea activitatea târgurilor de animale si interzice aglomerarea de animale. Măsurile se vor aplica imediat din cauza extinderii Pestei porcine africane pe teritoriul României”, se arată în mesajul primit astăzi de Primăriile din județ.

    Și DSVSA Alba anunţă că de astăzi se închid târgurile de animale din judeţ, din cauza pestei porcine africane, pe perioadă nedeterminată. Reaminteşte că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar.

    „Având în vedere contextul epidemiologic actual privind, evolutia și exdinderea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei începând cu data de 12.07.2018 se suspendă pentru o perioadă nedeterminată organizarea tuturor târgurilor de animale de pe raza județului Alba. D.S.V.S.A. Alba solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestei măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice”, se arată într-un comunicat al instituției.

    În ultimile săptămâni boala a fost confirmată la porcii domestici şi porcii mistreţi din județele Tulcea, Brăila, Constanța, Satu Mare și Bihor. Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

    Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor:

    -nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
    -creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
    -nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
    dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
    -nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
    -nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
    -nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

    Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA județene despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

    Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA judeţeană.

    Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Abonare gratuită la știri

    Te-ar mai putea interesa

    Funcționarii APIA pot începe plata subvențiilor! Cuantumurile, publicate în Monitorul Oficial! Gripa aviară în România: primele semne, căi de transmitere și cum vă protejați de virus SUBVENȚII APIA: Cuantumul ANT – 13,3202 de euro pe hectar, la plată către fermieri!

    Ultimele știri

    CRUISER 350 FS, produsul Syngenta recomandat pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă de zahăr Mână criminală la stână! Cioban disperat: ”Mi-au otrăvit caprele și oile pe izlazul comunal” Fermierii germani, protest în din cauza măsurilor anunțate de Guvernul de la Berlin

    Căutare în articole