• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul anunță oficial: Buget de 200 de milioane de lei pentru fermieri și ANSVSA

  Ramona Dascălu -

  Guvernul a anunțat astăzi, 5 septembrie, că va aloca 200 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor către fermierii afectați de Pesta Porcină Africană (PPA), dar și pentru achiziţia de dezinfectanţi, kituri de laborator şi alte materiale necesare ANSVSA.

  Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de astăzi că s-au luat măsuri privind acordarea sprijinului financiar pentru persoanele care au fost afectate de pesta porcină.

  „Am luat mai multe măsuri pentru a-i sprijini financiar pe toţi cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane, cât şi pentru combaterea răspândirii virusului’, a declarat prim-ministrul.

  Potrivit premierului, suplimentar faţă de sumele prevăzute în rectificarea bugetară pentru despăgubirea crescătorilor de porci, respectiv peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finanţelor a transferat ANSVSA încă 40 de milioane de lei.

  „Suplimentar de sumele dispuse la rectificare, 160 milioane lei, Ministerul Finanțelor a transferat încă 40 milioane lei către ANSVSA. Sunt disponibili 200 milioane de lei, în special pentru despăgubiri și achiziția de dezinfectanți și alte materiale necesare ANSVSA”, a spus Viorica Dăncilă.

  Nu se va înființa comisie de anchetă în Parlament

  Tot astăzi, 5 septembrie, plenul Camerei Deputaților a respins cu 123 de voturi „pentru”, 137 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

  „Considerăm un factor agravant modificarea, în data de 10 august, a anexei Deciziei Comisiei Europene 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE, prin introducerea a încă 5 judeţe în zona de restricţie atât a animalelor vii, a cărnii proaspete, cât şi a produselor din carne de porc, acest lucru evidenţiind faptul că oficialităţile Uniunii Europene nu mai au încredere că România mai poate stăvilii virusul. Menţionăm că 4 din aceste 5 judeţe intrate în zona de restricţie nu sunt în zona de focar”, se arată în proiectul de Hotărâre.

  Printre obiectivele Comisiei ar fi urmat să se numere verificarea tuturor aspectelor ce privesc respectarea Legii nr.571/2004 privind semnalarea unor măsuri, fapte sau acţiuni/inacţiuni care cauzează şi/sau vor cauza grave prejudicii materiale şi economice pentru bugetul de stat şi pentru capitalul autohton cu efecte incomensurabile pentru siguranţa şi securitatea alimentară, implicit asupra economiei naţionale, cu efecte de destabilizare a statului şi siguranţei naţionale pe următorii 15 ani în privinţa epidemiei de pestă porcină africană.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Măsura 21 OVINE ȘI CAPRINE: Ajutor de maxim 2.500 euro plătit oierilor! Cererile – la APIA din 25 septembrie!

  Ultimele știri

  Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Fermierii care sunt obligați să dea înapoi despăgubirile de secetă, plus dobânzi și penalități! Adrian Oros: ”După 30 de ani nu am titlu de proprietate după moștenirea de la bunici și părinți”

  Căutare în articole