• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții agricole: După dezbaterea de la Bruxelles, APPR își exprimă îngrijorarea!

    Oana Timar -

    Contradicții privind viitorul schemelor ”verzi” pentru subvențiile agricole ale fermierilor români, bani achitați prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Asociația Producătorilor de Porumb din România a participat vineri, 5 octombrie, la Bruxelles, la cea de-a doua și ultima reuniune a Grupului de Dialog Civil pentru plăți directe și înverzire, întâlnirea ridicând numeroase semne de întrebare prin discuțiile contradictorii.

    Dezbaterea decisivă a avut ca obiectiv prezentarea de către oficialii Comisiei a propunerilor privind planurile strategice pe care statele membre vor trebui să le elaboreze începând cu 2021. Un al doilea punct central al discuțiilor a fost consacrat noii “arhitecturi verzi” și legăturii acesteia cu plățile directe.

    În noua filosofie, sarcinile privind implementarea PAC vor fi împărțite între UE și statele membre.

    UE definește cadrul general, adică obiectivele de atins, acestea fiind nouă la număr:
    – asigurarea unui venit corect agricultorilor,
    – creșterea competitivității sectorului,
    – asigurarea echilibrului de putere de-a lungul filierei produselor,
    – acțiuni privind schimbările climatice,
    – grija față de mediu,
    – conservarea peisajelor și bodiversității,
    – asigurarea înnoirii generaționale,
    – asigurarea viabilității zonelor rurale
    – protejarea calității și siguranței hranei).

    Toți acești indicatori vor servi drept referință și vor reprezenta elemente prin care statele membre vor fi monitorizate în privința implementării și tipurile de măsuri (intervenții) posibile.

    Cristina Cionga APPR

    ”La rândul lor, guvernele naționale vor avea obligația elaborării planurilor strategice, rezultat al subsidiarității crescute a noii PAC, trebuind să identifice nevoile, să aleagă – din meniul pus la dispoziție – intervenții potrivite propriului sector agricol și să-și asume responsabilitatea implementării. Planurile strategice vor acoperi plățile directe, măsurile de dezvoltare rurală și noua condiționalitate verde (ce se referă la mediu și climă, bunăstarea animalelor, sănătatea publică, a animalelor și plantelor)”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Cristina Cionga, manager pentru afaceri europene în cadrul APPR.

    Conform reprezentantei APPR care a luat parte activ la reuniunea de la Bruxelles, pe tot parcursul dezbaterilor s-au confruntat două curente de opinie: pe de o parte, organizațiile non-guvernamentale de mediu, pe de cealaltă parte reprezentanții fermierilor. Astfel, ”verzii” doresc, elaborând pe marginea ambiției mai mari proclamate de Comisie drept deziderat privind protecția mediului si clima, condiționarea strictă a plăților directe de îndeplinirea unor indicatori specifici și direcționarea unui procent cât mai ridicat (de chiar 50-60%) din fondurile Pilonului II către măsuri de mediu și climă (în condițiile în care cifra avansată de CE pentru așa-numita îngădire – ring-fencing – este 30%).

    De cealaltă parte, confederațiile și asociațiile fermierilor europeni au arătat că odată cu scăderea anunțată de 5% în termeni nominali a sumelor alocate agriculturii, se pune în discuție o accentuare a dimensiunii climatice și de mediu a acesteia, care presupune resurse suplimentare pe care UE nu și le poate permite, deci ar trebui să-și propună ținte realiste care să permită fermierilor să continue să practice sustenabil agricultura, producând hrană pentru întreaga societate.

    Asociația Producătorilor de Porumb din România îsi exprimă îngrijorarea cu privire la contradicțiile inerente conținute de obiectivele noii PAC. Este dificil să vorbim despre ambiții crescute în ceea ce privește dimensiunea de mediu și climă a politicii agricole cu un buget în scădere. În același timp, fermierii europeni trebuie să facă față concurenței de pe piața mondială, dar accesul la inovație, la noi produse și tehnologii le este tot mai îngradit de reguli interne stabilite la nivelul blocului nostru counitar. Nu în ultimul rând, considerăm că primii gardieni ai mediului sunt fermierii înșiși, pentru că trebuie să asigure durabilitatea producției agricole pe termen mediu și lung. Avem speranța că toate aceste realități își vor găsi o reflectare adecvată în prevederile PAC ce se prefigurează la orizontului anului 2021”, a declarat Cristina Cionga, manager pentru afaceri europene.

    Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, comunicare economică și profesională pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare