Creșterea animalelorŞtiri agricole

SPRIJIN 100% pentru FERMELE ATACATE DE LUPI: BANII se plătesc inclusiv pentru GARDURI ELECTRICE ȘI CÂINI DE PAZĂ!

Comisia Europeană a luat decizia a sprijin total fermierii în obținerea despăgubirilor de tip compensații pentru pagubele provocate de animale salbatice, între care lupi sau urși. Investițiile pe care fermierii le fac pentru a preveni atacurile, inclusiv gardurile electrice sau achiziția de câini de pază, vor fi de asemenea rambursate prin UE.

Decizia are în vedere creșterea sprijinului pentru fermierii care dețin exploatații în zone unde carnivorii fac pagube însemnate. Măsura de sprijin financiar vine ca o soluție în conflictul dintre producătorii agricoli și fauna sălbatică, ajutând la protejarea animalelor ce se bucură de protecție la nivel european.

Ca urmare a deciziei de la nivel european, statele membre au responsabilitatea de a stabili normele după care se vor acorda despăgubirile, existând deja publicate o serie de reguli după care să fie creionată legislația națională.

Până în prezent, în procent de 80%, investițiile pentru prevenirea atacurilor animalelor sălbatice erau acoperite din fonduri europene, acum sprijinul devenind unul integral. În plus, statele membre vor avea posibilitate de a rambursa fermierilor 100% costurile indirecte precum cele legate de îngrijirile medical veterinare pentru animalele rănite sau pentru forța de muncă necesară găsirii animalelor domestice care se pierd/rătăcesc în urma atacurilor.

Sursa: Comisia Europeană


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!