Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ULTIMA ORĂ! SUBVENȚIILE FERMIERILOR, BLOCATE LA GUVERN!

Subvențiile fermierilor, în pericol să fie întârziate la început de 2019 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Crescătorii de animale și agricultorii așteaptă în luna ianuarie banii pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), sume ce se achită pentru Campania 2018 din bugetul de stat aprobat pentru 2019.

Potrivit presei generaliste însă se pare că Guvernul ”a uitat” să aprobe în ultima ședință din 2018 banii alocați pentru acest an. Această acțiune va duce implicit și la întârzierea plăților care se fac din bugetul național chiar dacă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este pregătită să dea drumul banilor!

APIA a anunțat, prin intermediul Ministerului Agriculturii, sumele ce vor fi alocate în Campania 2018 pentru crescătorii de animale și agricultorii care au cerut Ajutorul Național Tranzitoriu. Acești bani, ca și cei pentru motorină, se achită din bugetul de stat și nu vin de la Uniunea Europeană, precum restul sumelor care ajung la fermierii români. Plata schemelor este condiționată însă de aprobarea bugetului pentru anul 2019, decizie pe care Guvernul a omis-o însă la final de an.

Scăparea Guvernului a ajuns și în atenția președintelui României Klaus Iohannis care, într-o declarație recentă, a cerut Guvernului să prezinte de urgenţă bugetul de stat pentru 2019 şi să dea explicaţii privind existenţa unor probleme legate de alocarea banilor pentru acest an. În opinia şefului statului, întârzierea cu aproape două luni ridică semne de întrebare.

“Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget. Nu există, la momentul acesta, niciun proiect de buget. Ba dimpotrivă, în loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de bugetul pe anul în curs, pentru că deja este târziu, se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie să le explice de urgenţă PSD şi să vină cu un proiect de buget”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Opoziția și economiștii consideră că legea bugetului întârzie pentru că guvernnaţii nu au soluții pentru asigurarea banilor pentru creșterea salariilor și se tem că vor fi introduse noi taxe și impozite.

APIA este pregătită să dea drumul banilor

Potrivit informațiilor Agrointeligența-www.agrointel.ro, agenția de plăți este pregătită să dea drumul banilor pentru fermierilor dar plățile ”atârnă” de aprobarea bugetului pentru anul 2019.

Sumele alocate pentru schemele amintite mai sus au fost deja anunțate urmând ca acestea să fie probate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial urmând ca după aceste demersuri APIA să anunțe și cuantumurile pe cap de animal sau hectar.

Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a anunțat aici care sunt plafoanele alocate pentru ANT vegetal și ANT zootehnie:

Vin banii de la APIA! S-au stabilit sumele pentru ANT bovine și ovine

SUBVENȚII APIA. MADR anunță SUMA pentru Ajutorul Național Tranzitoriu!

Alte scheme care se plătesc din Bugetul Național sunt: subvenția pentru motorină, ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale și Programul Național Apicol (PNA) care se plătește 50 la sută din BN și 50 la sută din bani europeni.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Cum ? Daea nu a fost la sedinta de guvern ? nu a batut cu pumnul in masa ? nu si-a rupt hainele de pe el ? nu la luat de git pe Teodorovici? nu ia tras si 2-3 palme primului ministru? toate acestea pentru fermierii pentru care el se lauda ca lucreaza zi si noapte.?
  Hotii PSD-ALDE , fura banii, fura speranta , fura visele romanilor,fura increderea poporului ,fura pina si oul de sub closca , si manipuleaza, inventeaza,mint cu o nonsalanta dezarmanta , si culmea este ca mai sunt oameni care-i cred.
  Cat? ii mai rabda poporul acesta ?- numai bunul Dumnezeu stie.

 2. cei care lucra pamintul, tin animale sunt arsi cu controale de tot feluri si primesc subventia la anul, dar cei care stau in fotolii au dat pamintul in chirie si mai primesc si subventia la timp, Bravo agricultura

 3. chiar nu-i mai inteleg oare araturile le facem cu pluguri trase de boi? dar boii intrbam unde mai sint? asteptarea ca si lasarea a fost oameni slabi ,asteptam poate prindem postul pastilor sau chiar pastile si la toamna vom avea recolta mare la toate culturile.chiar de duceti cu zaharelul ca pe copii?

 4. Daea mincinosu își bat joc de fermieri sa bătut cu pumnu in piept ca din Ianuarie încep plățile și acum ce are de zis pe ce sa bazat Daea proiectul cu purcei teapa la fel Batavar Dumnezeu de țepari pesediști

 5. Bani in iunie mai vedem. Am vorbit la Apia.Nu mai sunt bani. Au uitat intenționat de ANT ca să vă blocheze. Controalele sunt finalizate pentru cei fara probleme dar ii baga in oala cu ceilalți. Trag de timp ca sunt in faliment. Restituiri Taxa auto au amanat pana vara.Țeapa marca Daea mincinosu Pinochio. Sa i ardem la vot pe golani, pe vagabonzi. Să o tragem pe Irina.

 6. Am fost la control clasic pe teren am avut control la oi Si au venit rapoartele de control în noiembrie..Am întrebat la Apia care este situația mea si daca am avut nereguli ( personal am mers la Apia) si ziceau ca nu si dupa data de 3 decembrie voi intra la plata..culmea ca am sunat Azi sa verific dacă am intrat la plata si mi-au zis că am fost blocată dar m-au deblocat dar depinde de cei de la București cand le dă ok sa intru la plată si pe deasupra au zis ca am si penalizări..Nu mai inteleg nimic..ba zic una ba alta..oricum si orice vom zice noi fermierii cei de la putere fac cum vor ei si nu cum ar fi corect..păcat ca muncim atât si avem rate si impozite si licitațiile pentru pășune și ne milogim la niste nemernici pentru banii nostri..Soluția? Schimbarea tuturor de la putere..

 7. Vreau sa il vad pe Daea ce are de zis acum…..ca se tot bătea cu pumnul in piept pe niste sume date de europa.nesimtitilor !!! O sa primim banii in 30 martie.

Scrie un comentariu