• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANAF A DISPUS EXECUTAREA SILITĂ A FERMIERILOR!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii vor să păcălească APIA cu banii acordați pentru subvențiile agricole sau zootehnie. O situație prezentată la nivelul județului Iași arată că agricultorii din zona Moldovei trebuie să restituie sume importante către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) după ce au încasat necuvenit subvențiile pentru animale fictive și terenuri agricole neexploatate. Suma datorată de ieșeni este de câteva milioane de euro.

    Ilegalitățile făcute de așa-zișii fermierii îi afectează direct pe agricultorii care fac agricultură deoarece plafonul alocat anumitor scheme de plată se împarte la numărul de hectare sau animale eligibile și rezultată un cuantum acordat pe hectar sau cap de animal. Dacă aceste plafoane se împart la hectare de teren inexistente sau nelucrate și animale fictive automat fermierii primesc un cuantum mai mic în loc de cel corect.

    Potrivit www.bzi.ro, în ultimii ani, tot mai mulți fermieri din Iași au fost descoperiți la simple controale că au încercat să păcălească instituțiile care acordă subvenții. Unii dintre ei au încasat deja banii, însă ilegal. Inspectorii care au verificat în teren dacă ceea ce au declarat fermierii se regăsește și în gospodăriile lor, au descoperit că o parte dintre fermieri au vrut să păcălească legea și au primit mai mulți bani. Aceștia au fost notificați să returneze banii încasați ilegal, iar în unele situații ANAF a dispus executarea silită pentru neplata datoriilor.

    Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), instituția trebuie să recupereze de la fermieri aproximativ patru milioane de euro. Sumele au crescut anual, începând cu anul 2008. Cei mai mulți bani încasați în mod necuvenit sunt pentru animalele din gospodării sau terenuri agricole nelucrate de către fermieri. De asemenea, în mod necuvenit au încasat bani și cei care au declarat culturi ecologice și acestea nu erau înscrise în registrul ecologic.

    „Debitele au fost constatate din anul 2008, până în prezent fiind depistate nereguli reprezentând abateri de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și europene. Motivele se datorează nerespectării condițiilor de agromediu, supradeclarării, nerespectării dimensiunilor înscrise în titlurile de proprietate”, susțin reprezentanții APIA.

    Recuperările se vor face din sumele care ar urma să intre la plată în anii următori

    Neregulile au ieșit la iveală după ce inspectorii au verificat situația în teren și au constatat că realitatea nu corespunde cu declarațiile fermierilor. APIA trebuie să recupereze 15 milioane de lei de la fermieri care, din cauze necunoscute, au dat informații greșite sau eronate privind numărul de animale sau suprafețe de teren deținute. Recuperările financiare se vor face din sumele care ar urma să intre la plată în anii următori, dar și prin plăți directe efectuate de fermierii care au încasat banii în mod necuvenit.

    Aceștia reprezintă bani acordați celor care, în urma verificărilor inspectorilor APIA, s-a constatat că au declarat eronat în cererea de plată efectivul de animale sau au mărit efectivul de animale pentru a primi mai multe subvenții. De asemenea, culturile declarate ca fiind ecologice nu erau înregistrate astfel. Pentru culturile ecologice se acordă subvenții mai mari.

    Fermieri decedați au încasat subvenții agricole

    Inspectorii APIA au constatat, în urma verificărilor, că au existat situații în care beneficiari care erau decedați la data efectuării plății ajutorului de stat primiseră subvențiile. De asemenea, fermierii care au prezentat documente justificative neconforme/lipsă pentru a atesta dreptul la sprijinul acordat de APIA au fost puși pe lista neagră a datornicilor.

    Potrivit inspectorilor APIA, controalele în teren nu pot fi efectuate la toți fermierii în același an. La scurt timp după ce se finalizează campania de depunere a cererilor de plată, se stabilește un număr de fermieri ce va fi controlat. De aceea apar astfel de situații când se încasează ilegal sume de la APIA. Din cauza numărului mare de fermieri, a suprafețelor mari cu terenuri agricole, numărul inspectorilor este insuficient pentru ca toți fermierii să fie verificați anual.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC