Imagini de groază cu oile exportate de România în Țările Arabe
agrointeligenta.ro -Organizația Animals International, ramura globală a Animals Australia, cea mai importantă organizație din Australia de advocacy pentru animale, reacționează în urma punctului de vedere transmis de Ministerul Agriculturii cu privire la exportul a circa 60.000 de ovine vii în țările arabe. În cadrul unui comunicat de presă în care demontează argumentele MADR, Animals International anunță că va depune o plângere oficială la Comisia Europeană în cazul Al Shuwaikh.
Cei de la Animals International susțin că ”România încalcă decizia Curții Europene de Justiție în privința bunăstării animalelor în timpul transportului și rezoluția Parlamentului European”. ”Atât MADR cât și ANSVSA au decis ca în urma avertismentelor repetate ale Comisiei Europene și ale Animals International să trimită animalele din România la tortura planificată. ”Animalele au fost expuse la un stres termic insuportabil, drept pentru care sute au murit pe vapor și alte sute la sosirea la fermele de destinație”, reclamă Gabriel Păun, Directorul UE al Animals International.
Potrivit ONG-ului menționat, ”oile au fost transportate din porturile țărilor din Golf până la destinația finală cu camioane cu podea și pereți din fier, dar fără acoperiș, ceea ce a amplificat temperatura resimțită de animale și a transformat camioanele în cuptoare, ceea ce probabil a cauzat moartea altor sute de animale. Astfel de camioane nu sunt conforme cu cerințele Regulamentului UE 1/2005”.
Organizația Animals International este îngrijorată că nici ANSVSA, nici MADR nu își asumă răspunderea pentru dezastrul ”Al Shuwaikh”. Vaporul a transportat potrivit celor două autorități 66.000 de oi din care potrivit unui interviu recent acordat de ministrul Daea, au murit 33 de oi, iar potrivit comunicatului ministerului pe care acesta îl conduce ar fi murit 330 de oi până la destinația finală, Oman, valoare ”care se încadrează în limita acceptată în astfel de situații, mortalitate tehnologic admisă.” (potrivit comunicatului MADR). ”Mă îndoiesc ferm că pe vapor au murit maxim 330 de oi. Investigatorii care au cules date de pe vaporul Awassi Express, al aceleiași firme de comerț care a venit în România, au dovedit că la bord au murit chiar și 2500 de oi pe ruta Australia – Golf, unde la plecare era iarna, iar în Golf vară. Dar în cazul Al Shuwaikh a fost vară din România până în Golf, durata croazierei fiind similară pe ambele rute”.
MADR susține în comunicatul de presă din 30 august 2019 că ”a primit raportări zilnice privind starea de sănătate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum şi un raport final întocmit de căpitanul navei.”. Păun cere MADR să publice rapoartele zilnice. ”Aceste rapoarte nu pot fi adevărate. Vaporul Al Shuwaikh este o vechitură cu standarde atât de proaste încât i-a fost interzis a mai exporta animale din Australia după sfârșitul acestui an, pentru că accesul la animale este anevoios și ventilația proastă. Mai mult, chiar dacă minstrul Daea ar merge personal cu o singură oaie pe o punte, aceștia ar suferi de stres termic odată ce temperatura și umiditatea cresc pe vapor și cel mai probabil ar muri”.
MADR susține că ”temperatura a fost monitorizată zilnic, în toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicând faptul că pe nicio punte nu a fost depăşit pragul de 35 de grade Celsius.”
În realitate, sistemele de ventilație de pe vapoare nu sunt capable să reducă temperatura și umiditatea sub temperatura ambientală. De fapt, pe vapor este mereu cu 2 până la 6 grade mai cald decât afară. Ori potrivit măsurătorilor oficiale, temperaturile nu au scăzut nici măcar noaptea sub valorile maxime admise de Regulamentul UE 1/2005. Iată care au fost temperaturile oficale măsurate la umbra în cele 5 opriri în Golful Persic unde au fost descărcate animalele din România:
1. Portul Jeddah, Arabia Saudită: 21 iulie 2019, 20:54 (UTC)
Ziua: 40°C. Noaptea: 33°C
2. Portul Jebel Ali, Dubai / Emiratele Arabe Unite: 29 Iulie 2019, 13:36 (UTC)
Ziua: 44°C. Noaptea: 36°C
3. Kuwait City, Kuwait: 1 Aug 2019
Ziua: 43 °C. Noaptea: 35 °C
4. Al Wakrah, Qatar: 3 Aug 2019
Ziua: 42°C. Noaptea: 32°C
5. Muscat, Oman: 6 Aug 2019
Ziua: 36°C. Noaptea: 30°C
Nu în ultimul rând, MADR admite că ultima destinație a oilor din România a fost Oman, țară pentru care România nu ar fi emis certificat veterinar de sănătate: http://www.ansvsa.ro/industrie-si-afaceri/import-export/certificate-veterinare-de-sanatate-pentru-exportul-animalelor-vii-in-tarile-terte-uniunii-europene/
Având în vedere reacția MADR, Animals International va depune o plângere oficială la Comisia Europeană în cazul Al Shuwaikh.
Citiți și:
- Animals International cere infringement împotriva autorităților române
- Pavel Iovăneasa, oier: ”Cine cere interzicerea exportului de ovine este fie nebun, fie plătit de cineva cu interese în piață!”
- MADR reacționează în scandalul exportului de ovine: ”S-au respectat toate normele. ANSVSA a avut medic veterinar la bordul vasului!”