• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Apelul oierilor români: „Suntem sabotați de marii exportatori de carne de oaie! Nu mai loviți în producătorul român!

  agrointeligenta.ro -

  Crescătorii de oi iau atitudine! Liderii din sectorul ovinelor intră în defensivă după ce mai multe ONG-uri au pus într-o lumină proastă exportul de animale vii din țara noastră. Totul, spun președinții de asociații, ar sta la baza unei strategii pusă la punct de țările care au interes să facă exporturi în România!

  Trei președinți de asociații ale oierilor au trimis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO un comunicat în care trag public un semnal de alarmă în privința perircolului care paște viitorul exportului de animale, singura afacere care îi mai ajută pe oieri să supraviețuiească în acest sector.

  Textul, semnat de dr.ing. Ionică Nechifor, președinte ACOC MOLDOOVIS Botoșani, Nicolae Cioranu, președinte ACOC PĂSTORUL Arad și Nicolae Mitrea, președinte ACOC MIORITA Sibiu, atrage atenția că în cadrul Uniunii Europene, România ocupă o zonă geografica cu interes deosebit, exploatarea ovinelor cunoaște în ultimii ani creșteri ale efectivelor și implicit al producțiilor, cu preponderență producția de carne.

  Având în vedere interesul crescut al țărilor din Orientul Mijlociu privind carnea de oaie din România, competiția în piață (exportul) devine din ce în ce mai acerbă și cu mare atenție spre tara noastră din partea marilor exportatori Australia, Noua Zeelandă, alte țări din Europa”, se arată în comunicatul semnat de cei trei oieri.

  Aceștia subliniază că România prin tradiție este una din țările cu un potențial deosebit în oierit și pe acest considerent statele amenințate cu apariția încă a unui competitor (România) pe piața cărnii de oaie, încearcă în diferite forme să obstrucționeze relansarea exportului. ”Prin urmare, nu excludem din calculele actuale această formă de obstrucționare, folosind ONG-uri gen ”Organizația Animals Internațional”, ce are sediul în Australia, unul din principalele state exportatoare de carne de oaie”, se mai arată în comunicat făcându-se trimitere la recentele filmări apărute în spațiul public în care apar mai multe oi despre care se spune că sunt din România și care sunt transportate în condiții improprii.

  Exportul de animale se face în bune condiții, spun oierii

  România prin formele de organizare, a legislației naționale și Europene, respectă condițile de bunăstare privind exportul de animale în viu, de asemenea, prin noile măsuri, supraveghează îndeaproape toate transporturile de ovine către beneficiari, indiferent de perioada când se efectuează acestea, se mai arată în textul citat.

  Organizațiile Crescătorilor de Ovine din România sunt interesate de dezvoltarea si modernizarea sectorului ovin și care avem obligația să, solicităm în mod ferm, încetarea de urgență de astfel de practici (filmări, înregistrări, comunicate, manipulări, intervenții prin demnitari europeni și nu numai), de denigrare a României, a modului de a efectua export de ovine în perioada optimă de valorificare a animalelor de către producătorul român”, avertizează liderii din sector care mai subliniază că este în mod cert, o descurajare ce conduce în mod inevitabil la distrugerea oieritului din România, respectiv a producătorului român.

  Insistăm și avertizăm ONG-urile sau aparatul manipulator de obstrucționare privind oieritul din România,că nu vom ceda în fața acestor practici, totodată solicităm ca toți cei care astăzi încearcă să blocheze exportul de oi, să vină cu solutii pertinente și argumente solide în ceea ce susțin și nu folosind filmări manipulatoare. Implicarea autorităților române( Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) în colaborare cu Organizațiile Profesionale din domeniu, fac eforturi deosebite ca oieritul, exportul de animale, să se desfășoare în condiții de bunăstare la standardele cele mai ridicate. Statele dornice de achziții animale din România, anual participă la verificarea bunăstării animalelor și care își dau sau nu, acordul de parteneriat cu țara noastră. Prin urmare solicităm ca toți cei care încearcați practici neloiale să: NU MAI LOVIȚI ÎN PRODUCĂTORUL ROMÂN!!!”, se mai apreciază în comunicat.

  Reamintim că Organizația Animals International a anunțat pe 29 august, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Gabriel Păun, directorul pe Europa al Animals International, împreună cu deputatul PNL Adrian Oros, că cere infringement împotriva autorităților române care au trimis 66.000 de oi în miezul verii în țări de la Golful Persic, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România. Detalii aici: Animals International cere infringement împotriva autorităților române!

  Un crescător care a avut la acea vreme o primă reacție este Pavel Iovăneasa, președintele Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine Retezatul Hațeg, care a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că cel care cere sancțiuni împotriva țării sale trebuie să fie nebun sau să aibă alte interese la mijloc.
  Detalii despre declarația acestuia aici: Pavel Iovăneasa, oier: ”Cine cere interzicerea exportului de ovine este fie nebun, fie plătit de cineva cu interese în piață!”


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Apelul șefului APIA: 1 octombrie – termen limită pentru subvențiile pe hectar și animale! Anunțul făcut de RAR pentru proprietarii de tractoare și de combine!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!