• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SURPRIZĂ ÎN CÂMP LA FINAL DE OCTOMBRIE! EMIL DUMITRU, FERMIER: ”NE-A RĂSĂRIT TOATĂ RAPIȚA!”

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Fermierii care s-au încumetat să însămânțeze toamna aceasta rapiță au parte de surprize! Chiar dacă ne aflăm în a doua jumătate a lunii octombrie, temperaturile ridicate și precipitațiile care au căzut în ultima perioada au favorizat răsărirea rapiței.

  În județul Călărași, la Chiselet, la ferma lui Emil Dumitru, zilele acestea a răsărit rapița semănată pe 42 de hectare. ”Ne-a răsărit rapița pe toată suprafața semănată în această toamnă. A reușit să răsară datorită precipitațiilor, am avut 15 litri/mp de precipitații acum două săptămâni, și cu aceste precipitații ne-a răsărit și ne bucurăm foarte mult pentru că rapița se recoltează printre primele culturi pe ce înseamnă cultura mare, și avem nevoie de bani ca să mergem mai departe. Cultura de rapiță anul acesta la noi în fermă a dat rezultate foarte bune”, a declarat Emil Dumitru pentru Agrointeligenta – AGROINTEL.RO.

  Acum, fermierul din Călărași speră ca temperaturile de afară să se mențină ridicate pentru ca rapița să ajungă în 6 frunze și astfel să fie pregătită să reziste peste iarnă. ”Sperăm ca în continuare să avem parte de temperaturi ridicate ca să ajungă în 6 frunze și astfel să poată fi rezistentă la temperaturi de – 15 grade. Dacă în următoarele trei săptămâni temperaturile vor fi constante cu plus, și ziua, în jurul prânzului, se vor atinge 25 de grade vom avea o șansă în plus să ne punem speranțe în cultura de rapiță la anul”, a spus Emil Dumitru.

  Cum miza cea mare este ca rapița să ajungă în 6 frunze, acesta a făcut și face în continuare face tot ceea ce ține de el pentru ca rapița să treacă cu bine de primele faze ale vegetației: „Lupta noastra mare este să ajungă în 6 frunze. Noi am făcut un tratament contra dăunătorilor, contra puricelui rapiței, care a apărut. Aplicăm și un îngrășământ foliar și erbicidăm împotriva samulastrei de grâu sau orz. Erbicidul îl vom aplica de acum încolo pentru că vrem să lăsăm un pic planta, să nu o stresăm în primele faze de vegetație. Dacă vor continua temperaturile mari, practic temperaturi de vară, avem o șansă să salvăm cultura de rapiță„.

  Un alt fermier căruia i-a răsărit rapița când nici nu se mai aștepta este Daniel Nica, administratorul fermei Bliss din județul Călărași. Agricultorul a semănat oleaginoasa pe 9 octombrie, iar pe data de 15 octombrie a și răsărit.

  S-a mai întâmplat să răsară după 1 octombrie rapița, dar mai demult, pe vremea când puneam soiuri, când nu fertilizam atât, când nu erbicidam. În ultimii ani nu s-a mai întâmplat lucrul acesta. Anul trecut am cumpărat sămânța și nu am mai semănat rapiță pentru că acum doi ani am semănat și am întors-o în primăvară. Iar anul ăsta am zis să semăn pentru că deja scăzuse germinația, și am zis că dacă o mai țin până la anul s-ar putea să nu mai aibă germinație aproape deloc. Și fiindcă a venit o ploaie și aveam și parcela pregătită, am zis să semăn. Am semănat 60 de hectare pe 8 și 9 octombrie. Am semănat-o superficial și a răsărit repede, în 6-7 zile a răsărit„, a declarat fermierul Daniel Nica, administratorul fermei Bliss din Călăraşi, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

  Fermierul călărășean crede însă că există destule riscuri ca și rapița semănată în această toamnă să fie întoarsă în primăvară: „Rapița nu degeră, cât ar fi de mică ea nu degeră, dar de obicei iarna apare fenomenul de îngheț-dezgheț și neavând înrădăcinare puternică, o scoate afară. Acum nu o să-i mai fac tratamente contra dăunătorilor pentru că nu or să mai fie dăunători. O să-i fac o erbicidare cu antigramineic. Nici nu vreau să bag mulți bani în ea pentru că riscurile sunt destul de mari să o întorc„.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii campioni la floarea-soarelui din județele Bacău și Vrancea VANTAGE și ISAGRI. Pentru fiecare fermă. Parteneriat în agricultura de precizie cu soluții complete pentru fermieri! MICHELIN ULTRAFLEX: Anvelopele care cresc productivitatea şi scad costurile

  Ultimele știri

  Necazul unei familii care a rămas fără solarii înainte de a planta răsadurile de legume! 9 MARTIE: ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0 LA BUCUREȘTI PE TEMA AGRICULTURII DIGITALE! Semințe gratuite Ecoruralis 2020: Comenzile pentru soiuri țărănești de legume se preiau începând de luni, 2 martie!

  Căutare în articole