• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Plată maximă de 300.000 de euro/fermă – variantă în lucru la Bruxelles!

    Ramona Dascălu -

    România a mers la Bruxelles cu două variante de lucru privind modul în care se vor acorda subvențiile în noua Politică Agricolă Comună, a anunțat astăzi, joi – 6 februarie, ministrul Agriculturii Adrian Oros, prezent la Conferința Anuală a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă. Una dintre variantele pe care se lucrează este plafonarea subvențiilor APIA la 300.000 de euro pe fermă, după același model aplicat și de Polonia în prezent.

    ”Legat de un subiect sensibil, plafonarea, poziția oficial a Guvernului Roomâniei, a MADR este: avem două variante de negociere. În primul rând plafonarea voluntară – asta după o analiză socio-economică internă cuplată cu plata redistributivă, sau a doua variantă plafonarea la 300.000 de euro, sigur, în afara cheluielilor legate de forța de muncă”, a declarat Oros în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului.

    Ministrul Agriculturii a arătat că fermierii vor trebui să respecte rigori mult mai stricte privind protecția mediului, altfel vor pierde 40% din fonduri. ”Proiectul de regulament privind Planul Strategic 2021-2027 dar și planul Strategic Național pentru viitorul PAC trebuie să cuprindă standarde și cerințe sporite în privința obiectivelor legate de mediu și climă denumit generic noua arhitectură verde. Ni se cere ca minim 40% din totalul cheltuielilor PAC trebuie adresate acestor intervenții care vizează schimbările climatice.  Sigur această nouă provocare numită European Green Deal este asumată de majoritatea statelor și de către Comisie. Noi suntem de acord că noul PAC trebuie să fie pritenos cu mediul dar mulți miniștri sunt preocupați ca acest nou PAC să fie prietenos și cu fermierii și pentru acest lucru așteptăm încă multe clarificări și așteptăm bani în plus”, a explicat Oros.

    Cu informații noi de la Bruxelles a venit și europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European: ”Deocamdată a rămas neatins articolul care se referă la plafonarea voluntară din partea statelor membre, la 100.000 de euro sau alternativ, alocarea a minim 10% din cuantumul plăților directe către fermierii mici și mijlocii. Iar aici vreau să subliniez un lucru. Atât politicile naționale, cât și politicile europene trebuie să fie preocupate în vederea acordării sprijinului necesar dezvoltării tuturor fermelor, indiferent de dimensiunea acestora deoarece cu toții actionează în condiții specifice. De asemenea, m-am asigurat prin amendamentele depuse de mine că banii vor ajunge la adevărații fermieri astfel încât cei care beneficiază de plăți directe trebuie să desfășoare o activitate minimă din punct de vedere agricol sau să fie furnizori de bunuri publice. În acest fel, va fi eliminată posibilitatea ca proprietarii de terenuri, care de multe ori nici nu știu unde le sunt parcelele, să beneficieze de plăți directe.

    În același timp, perioada de tranziție propusă de Comisia Europeană este de un an de zile, dar în opinia mea, această perioadă se extinde la cel puțin doi ani de zile. În ceea ce privește ajutoarele naționale tranzitorii, chiar dacă nu au fost acceptate de Comisia Europeană, am reușit obținerea unei majorități în Parlamentul European astfel încât ele să poată să fie menținute cel puțin pe perioada duratei de tranziție și desigur, și pe perioada de programare 2021-2027. În final, salut coagularea fermierilor în cadrul acestui Club ca fiind mai mult decât necesară în vederea consolidării poziției fermierilor și a întăririi capacității de a fi furnizori de hrană!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare