• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Richard Hutton, un Barilla al României. Povestea celui mai mare producător de tăiței din Ardeal

  agrointeligenta.ro -

  O afacere de familie, cu acționariat 100% românesc, concurează cu succes pe piața produselor din paste făinoase din România. Pastele Hutton au devenit cele mai vândute produse românești de gen din Transilvania, firma sătmăreană intrînd în top 10 al producătorilor de paste din România. Antreprenorul sătmărean Richard Hutton, un fel de Guido Barilla de Satu Mare, a luat reţeta de „tăiţei” şi a transpus-o într-un model de afacere de familie asemănător celor italieneşti recunoscute în lumea întreagă. Firma, care are 40 de angajaţi, a crescut în ultimii cinci ani de la circa şase milioane de lei în 2009, până la peste opt milioane de lei în 2012, capacitatea de producţie ajungând la 2.000 de tone de paste făinoase pe an.

  Afacerea Hutton, demarată în casa părintească

  În urmă cu mai bine de 20 de ani, în nord-vestul României, la Botiz, se năștea în casa părintească a familiei Hutton o mică afacere: producerea tăițeilor de casă. La început, într-o încăpere de doar 50 mp, cinci persoane, toți membrii familiei Hutton, două generații, produceau manual, în fiecare zi, circa 20-25 kg de tăiței în trei forme diferite, specifice zonei: romburi, frunzulițe și lăști. Comercializarea acestora se făcea preponderent în lanțul magazinelor Alimentara, cam singurele magazine de profil din acele vremuri.

  sita_pene_big

  Pe-atunci au apărut primele solicitări pentru tăițeii „de nuntă”: tăiței mărunți în formă de romburi pentru supă de pui. Aceștia, făcuți după metodele tradiționale, cu făină de calitate și ouă proaspete, fără apă. Doar nu vrei să le pui invitaților tăi orice pe masă. O dată-i nunta copiilor! Și așa le-a rămas numele: „tăiței de nuntă”, marcă înregistrată Hutton.

  Treptat, în anii următori, din dorința de a ușura munca și de a crește productivitatea, antreprenorul a inventat diverse dispozitive manuale ajutătoare. Câțiva ani mai târziu, au achiziționat un malaxor, o mașină de laminat aluatul, un uscător și mai apoi o presă nouă pentru aluat, italiană, care să le ușureze producția.
  Noua fabrică a fost inaugurată în 2003

  Richard-Hutton

  Cererea mare a dus la triplarea capacității

  Pe la sfârșitul anilor ’90, datorită solicitărilor tot mai mari venite din partea clienților, producția ajunsese la circa 1.000 kg pe zi, astfel se impunea nevoia trecerii la alt nivel. Spațiul disponibil în curtea casei părintești nu mai era de ajuns. Mizând totul pe o singură carte, cu mari eforturi financiare pentru acea vreme, Richard Hutton a optat pentru achiziția unui teren la periferia orașului Satu Mare, unde a demarat construcția unei hale mai mari. Noua fabrică a fost inaugurată în 2003. Era un salt important: cu linie nouă, de proveniență italiană, capacitatea de producție crescând la 3.500 kg pe zi. S-a început diversificarea ofertei de produse, lansându-se diverse modele de paste scurte precum cuș- cuș-ul, melcii, tuburile, spiralele, apoi paste medii, ca fideaua.

  Cererea tot mai mare venită de pe piața sătmăreană, dar treptat și din zonele adiacente, a dus la necesitatea achiziționării de noi utilaje pentru a crește din nou capacitatea de producție. Astfel, în 2006, ca urmare a noii investiții în utilaje, spații de producție și depozitare, s-a reușit triplarea capacității. În perioada 2006-2012 s-au demarat parteneriate cu diverse firme de distribuție din Ardeal, ajungându-se ca producția firmei să fie livrată în total în 15 județe.

  Tot treptat, inițial la nivel local, apoi regional, produsele Hutton au apărut pe rafturile unor rețele naționale și internaționale de magazine.

  ”Recent, ca urmare a cererilor venite din partea consumatorilor de paste Hutton, dar și a tendințelor pieței de profil în ceea ce privește pastele lungi, îndeosebi spaghetele, a fost construită o nouă hală de producție și s-a achiziționat o linie de fabricație de ultimă generație, tot italiană. Investiția a fost realizată din fonduri europene, fonduri proprii și credite bancare”, a precizat Richard Hutton, proprietarul companiei.

  auto_mici_big

  Printre primii producători din România

  În prezent, datorită pasiunii pentru lucrul bine făcut, Hutton a ajuns cel mai mare producător de paste din Ardeal, cu capital integral românesc, și printre primii 10 din România. Producătorul român de paste făinoase estimează că anul acesta îl va încheia cu afaceri cu 20% mai mari, prognoză bazată pe extinderea capacității de producție, respectiv lărgirea portofoliului de produse. În 2012, Hutton a înregistrat o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei, cu 7% mai mult decât în anul precedent.

  ”Anul trecut, s-au făcut investiții de 4,7 milioane de euro în construcția unei noi hale și a unei linii cu capacitate de producție paste lungi de 600 kg/oră, la care se adaugă și o linie de ambalare și cartonare”, a precizat proprietarul companiei. Această linie dublează capacitatea fabricii de la Satu Mare aparținând companiei și introduce în portofoliul Hutton un nou sortiment de paste.

  Sursă text și foto: transilvaniareporter.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

  Ultimele știri

  O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana