Vaca 121 a luat ”caimacul” în ferma Agroserv Măriuța, cu o producție de 92 litri/zi!
Daniel Befu -Vacile cu cele mai mari producții din România au în spate genetică de vârf, dar și ceva al lor cu care reușesc să valorifice la maximum hrana și condițiile de creștere. În fiecare fermă există ”o șefă„ a producțiilor de lapte, iar noi, la Agrointeligența – AGROINTEL.RO continuăm să vi le prezentăm pe cele care se califică pentru un top la nivel național! În acest material: campioana producțiilor de lapte din ferma ialomițeană Agroserv Măriuța!
Nicușor Șerban nu mai are nevoie de prezentări. Sau, haideți, totuși, să îi facem una scurtă de tot: ”Lăptăria cu caimac”. Familia Șerban deține una din cele mai moderne și tehnologizate ferme de vaci de lapte din România. Ei i se adaugă expertiza fermierului Nicușor Șerban și genetica de vârf, o genetică Holstein. Așa că era previzibil că în ferma lui vor apărea și vaci recordmene. Cel mai recent astfel de ”incident” s-a petrecut anul trecut. ”S-a întâmplat anul trecut în mai. Țin minte și vaca. Era vaca 121. Am avut atunci o producție de 91 sau 92 l/zi de la ea. Îmi aduc aminte că nici nu eram în țară când mi-au dat băieții mesaj. Eram la un curs în Olanda undeva, alături de mai mulți fermieri și când le-am arătat SMS-ul se uitau, așa, la mine, fără să creadă că în România se poate întâmpla așa ceva”, își amintește zâmbind.
Ținta unui fermier: va ci cu producții de 50-60 l/zi
Anii de experiență în zootehnie i-au creionat un portret corect al subcategoriei supervacilor. ”Cam o dată la 2 luni apare în fermă o vacă care dă peste 80 l/zi. Se menține undeva de la 40-45 de zile de la fătare, până spre 100-120 zile maxim. Dacă lucrurile sunt bine manageriate cu vaca respectivă, sigur va da producții și anul viitor. Bine, poate nu va da 80 l/zi, dar va da sigur 75 sau 70 de l/zi. În general lucrurile cu 80 l/zi se petrec în lactațiile 3-4. Atunci o vacă poate să dea vârf de producție. La lactația 1-2 crește, pe urmă la 3-4 lactația se menține un an, doi, după care în lactațiile 5-6 în general descrește. Per total ciclu de viață o vacă performantă dă 80.000-90.000 l și chiar peste 100.000 l. În general, noi nu ne dorim vaci din acestea superproductive. Nici un fermier nu ar trebui să își dorească o vacă de 80 l/zi, pentru că e foarte sensibilă, e foarte greu. Ea merge ca gimnasta pe bârnă. Posibilitatea ca ea să cadă într-o parte sau alta este foarte mare. Ideal e să ai cât mai multe vaci care să îți dea 50 sau 60 l/zi. Dar să fie toate. Degeaba ai 3 vaci cu 80 l/zi și 50 de vaci cu 20 l/zi”, explică Nicușor Șerban.
Vacile campioane sunt foarte sensibile
Din punct de vedere metabolic, ca să poată genera producții atât de mari, supervacile au o serie de trăsături particulare care le diferențiază de suratele lor. ”Sensibilitatea lor este mai mare. Îți dai seama că organismul ei pe lângă proteină și grăsime scoate o grămadă de minerale și atunci ca să le pui la loc cu o rație, nu prea poți. Pentru că rația maximă să zicem că este undeva la 30, maxim 33 kg substanță uscată. Ori cu 33 kg de substanță uscată, după teorie se spune că poți să produci 66 l de lapte. Adică din 1 kg de substanță uscată obții 2 litri de lapte. Dar vacile acestea, pentru că în această perioadă de vârf de producție mănâncă și un pic mai mult de 33 kg, dar consumă și multe rezerve. Deci greutatea corporală le scade la un moment dat. Ele nu se epuizează, fiindcă ajung la un echilibru la un moment dat. La început mănâncă mai puțin decât produc, după aia cât produc atât mănâncă, după care mănâncă mai mult decât produc și se refac rezervele. Iar în perioada de repaus se reface glanda mamară și restul organismului, dar glanda mamară în special”, face clarificări fermierul.
În jurul supervacilor s-a creat mitul că au caracteristici mult inferioare ale laptelui, aspect care este clarificat de fondatorul Agroserv Măriuța. ”Este logic ca laptele să fie mai slab, și când zic slab, mă refer la 2 componente: la grăsime și la proteină. O vacă cu 80 l/zi nu poate să dea aceeași calitate ca o vacă care dă 30 l/zi. Sub nici o formă nu e posibil. Dar important este ca raportul grăsime-proteină să se mențină undeva la 1,2. Adică scade grăsimea de la 3,7 la 3,2 %, scade și proteina de la 3,2 la 2,8-2,9 %. Pentru că acest raport între grăsime-proteină de 1,2 indică o furajare corectă și un raport echilibrat între energie și proteină. Astea sunt componentele de bază în furajarea vacii de lapte. În plus, chiar dacă o vacă cu producții record are indicatori calitativi mai slabi, noi nu trebuie să tratăm vaca individual cu laptele ei, pentru că laptele acela se mulge într-un tanc unde mulgem vaci cu 30 l/zi, dintr-o grupă care se aproprie de înțărcare, dar și vaci cu o medie de 55 l/zi, între care e și vaca aceea cu 80 l/zi în vârf de lactație și atunci problema într-o fermă de vaci nu se pune cât are o vacă grăsimea și proteina. Problema care se pune e câtă grăsime și proteină ai în tanc”, concluzionează Nicușor Șerban.
Citiți și:
- ”Regina laptelui” de la Agroind Focșani dă 76 l lapte/zi, se odihnește pe un ”pat de pufarin” și ascultă muzică simfonică!
- Și rasele mixte au producții bune la lapte! Vaca Montbéliarde cu 55 litri de lapte pe zi în ”Ferma Baciu”!
- Super-vaca din județul Galați care a ajuns la o producție de 84 de litri de lapte pe zi!
- Super-vaca cu cea mai mare producție zilnică de lapte din România: 96,9 litri/zi!