• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ea este super-văcuța BIO cu vârf de producție: 54 DE LITRI de lapte pe zi!

    Daniel Befu -

    Producția de lapte într-o fermă bio de vaci este, în medie, la fel ca și în cazul fermei vegetale, mai redusă. La fel însă ca și în orice fermă convențională, genetica, rețeta de furajare și mai ales îngrijirea animalelor fac ca vacile să aibă nu doar o productivitate ridicată, dar și vârfuri, vaci-campioane, care ”se bat” în producții cu ”suratele” ce nu sunt bio.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO continuă serialul celor mai productive vaci din România cu un exemplar de excepție: vaca bio cu cea mai mare producție de lapte. Din informațiile și datele pe care am reușit noi să le adunăm, aceasta se află în ferma lui Dacian Badea, fermierul bio care conduce și Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania.

    Ferma Tera Moiad din comuna Măeriște, este membră în Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania din județul Sălaj, organizație care operează ferme zootehnice în regim bio, populate atât cu Bălțată, cât și cu Holstein și care totodată dispune de un proces integrat între sectoarele vegetal bio și zootehnic bio, cu investiții importante în derulare pe partea de procesare vegetală și animală.

    Media fermei de lapte bio: 28 de litri/zi

    Ferma de la Măeriște are un efectiv de 315 vaci matcă, dintre care 265 sunt la muls și 295 capete de tineret, cu vârsta de la 0 la 27 de luni și 56 de tăurași la îngrășat. Producția medie de lapte bio pe cap de animal muls este de 28 l/zi. Spre deosebire de cealaltă fermă a cooperativei, Farm Ecolact, care e populată cu 600 de capete de Holstein bio, la Măeriște fermierul Dacian Badea a optat pentru bălțată. ”Avem bălțată de tip Simmental,  compusă din bălțată românescă, bălțată cehă și bălțată ungurească”, explică administratorul și asociatul unic al fermei Tera Moiad, care este și totodată președintele Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silvania.

    Vârful de producție a supervăcuței bio: 54 l de lapte/zi

    Cea mai productivă vacă din cadrul fermei Tera Moiad este exemplarul cu numărul  CZ318523971, care este o bălțată cehă (Fleckvieh) născută în 27 aprilie 2016, aflată în a 39-a zi din lactația a treia. În vârful ei de producție supervăcuța bio a dat 54 l de lapte într-o singură zi. În lactația a doua, vaca cu numărul CZ318523971 a avut o producție de 10.705 l, într-un interval de 305 zile. Președintele Cooperativei a ținut să precizeze că văcuța campioana din Tera Moiad nu e și cea mai productivă la nivel de cooperative. ”Avem productii si mai bune decât a ei pe Holstein bio în Farm Ecolact, dar acolo evidențele nu sunt ținute cu mare acuratețe și nu putem proba la fix”, explică Badea.

    Vaca recordmenă este ”un animal care din punct de vedere al conformației exterioare are musculatura bine dezvoltată, și membre puternice, aspecte caracteristice rasei și care în privința temperamentului este docil, domol, dar puternic, care în turmă este perceput ca un animal dominant”, conform lui Dacian Badea. Ca detaliu amuzant, menționăm că tatăl supervacii bio de la Măeriște provine din Cehia și are numele haios ”Namibia”.

    Ca președinte de structură asociativă ce are în componență două ferme zootehnice axate pe vaci de lapte crescute în regim bio, Dacian Badea a studiat cu atenție diferențele între rase. ”Mie îmi place mai mult Bălțata. Este mai robustă și mult mai adaptată la România. Are producție constantă, are preț bun la valorificare carne și preț mai bun la vânzare vițel. Holstein este mai pretențioasă în general și dacă nu o cunoști bine, nu aduce producțiile mult lăudate. În experiența practică eu văd o serie de avantaje la Bălțata românească. E o rasă robustă, ce se adaptează ușor condițiilor de furajare din agricultura ecologică. Are rezistență crescută la bolile specifice rumegătorelor crescute în sistem intensiv, precum cetoza, acidoza metabolică etc. și are picioare rezistente. Iar privind din perspectivă economică, am parte de o valorificare superioară a animaleleor reformă, exemplare a căror greutate 650-900 kg. În plus, masculii se pretează la îngrășare”, detaliază președintele Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silvania.

    Ce rețetă furajeră are văcuța-bio

    Vacile bio de la Tera Moiad primesc o alimentație ce conține ”siloz borceag, siloz secară, siloz porumb, fân gramine, furaj combinat ce conține porumb, grâu, șrot soia, șrot rapiță, șrot floare, premix vitamin-mineral, zeolit, drojdie, Inhibitor micotoxine, calciu, bicarbonat”, enumeră fermierul.

    Bălțata Românească se pretează cel mai bine la ferma bio de la noi

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă prezintă și specificul din punct de vedere al productivității și costurilor dintr-o fermă de lapte bio comparativ cu o unitate zootehnică convențională. Prețul unei vițele gestante bio este cu 30% mai mare decât al uneia convenționale, în timp ce costul laptelui ecologic este cu 33-40% mai mare decât al laptelui convențional. ”Vacile crescute în bio dau în general mai puțin lapte decât cele din conventional. În bio se folosește șrot bio care, din cauza procesului de obținere certificat bio, nu poate să dea un procent de grăsime sub 13% la șrotul de floare, sub 11% la șrotul de rapiță și sub 9% la șrotul de soia. Fiind vorba de șroturi grase, în rumen se formează o peliculă de grăsime care împiedică absorbția nutrienților. Fenomenul acesta nu există în convențional, unde șroturile au grăsimi sub 1%, datorită obținerii lor prin procedee chimizate. De asemenea, în convențional se folosesc suplimente by-pass care depășesc bariera ruminală și descarcă direct în intestinul subțire. Se folosește uree și multe alte substanțe interzise în bio, substanțe care forțează producția”, a mai spus fermierul.

    Costul actual pentru laptele bio: 1,8 lei/litru

    Furajele ecologice cuprind și alte plante crescute natural în cultura de bază, plante care nu au același gust plăcut pentru vaci și nici nu furnizează aceeași energie vacii, ca și planta de bază din cultură. ”Costul laptelui bio este spre 1,8 lei/l, iar al celui convențional, din câte știu, este pe la 1,2 lei/l. Deși e mai scump, trebuie însă ținut cont de aspectul fundamental care dă valoare laptelui bio. E un lapte care nu conține insecticide, nu conține pesticide, e obținut din producție naturală, neforțată, nu conține OMG-uri, provine din vaci furajate cu plante crescute doar cu îngrășământ natural, ca condiții de bunăstare, vacile bio au acces afară la pășune. Laptele bio salvează albinele, lasă solul și apa curate, păstrează aerul curat, deci per total păstrează natura curată. Și nu în ultimul rând, este mai sănătos pentru om și are cel mai bun efect dacă e consumat împreună cu alte alimente bio. Preferabil e să alegem să consumăm totul bio”, conchide producătorul Dacian Badea.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile