• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Canibalism la găini: cauze și tratament pentru găinile care se ciupesc între ele

  agrointeligenta.ro -

  Canibalismul la găini și la puii de găină este o problemă serioasă pe care niciun crescător nu trebuie să o neglijeze. Este important de stabilit de ce se ciupesc între ei puii de găină sau găinile adulte, să eliminați factorul care cauzează comportamentul agresiv și să aplicați tratamente adecvate.

  Canibalism la găini – cauze. De ce se ciupesc găinile și puii de găină

  Canibalismul găinilor are de obicei cauze ușor de identificat și pe care dacă le depistați, este devine simplu să evitați situațiile în care mai găsiți păsări ciupite, cu pene lipsă și răni.

  Comportament agresiv

  Unele păsări sunt pur și simplu agresive. Urmăriți atent comportamentul găinilor, atât când acestea vă simt prezența, dar și de la distanță, când nu știu că sunt urmărite. Vezi putem identifica păsările care atacă și care manifestă agresivitate față de găinile sau puii din jur.

  Supraaglomerarea în adăpost sau în curte

  Dacă aveți prea multe găini într-un spațiu restrâns, acestea sunt nevoite să își facă loc ciupind păsările din jurul lor.

  Introducerea unor noi păsări în efectiv

  Dacă ați introdus noi păsări în curte, atunci este posibil ca agresivitatea să fie cauzată de noii veniți sau de prezența acestora. Aveți în vedere vârsta păsărilor, rasa, temperamentul lor și chiar diferența de greutate. Este foarte ușor pentru o găină care are un temperament mai autoritar să se impună și să atace alte păsări ce devin vulnerabile în fața ei.

  Plistiseala păsărilor

  Când păsările sunt plictisite, au tendința de a se ciupi una pe alta. Găinile sunt active și în permanentă căutare de hrană, astfel că este mai bine să le oferiți ceva de ciugulit decât să se ajungă la canibalism.

  Excesul de lumină și de căldură

  Comportamentul păsărilor este mult influențat de aportul de lumină și de căldură. Dacă nu se simt confortabil, găinile și puii de găină devin agresivi. Cel mai liniștitor efect este obținut prin montarea becurilor cu infraroșu în adăpost, dar și becurile de culoare roșie sunt de ajutor.

  Alimentația necorespunzătoare

  Păsările pot deveni nervoase și din cauza unor carențe în alimentație. Asigurați-vă că le oferiți hrană suficientă, că au acces la apă curată și un nivel optim de proteine.

  Canibalism la găini – tratament. Măsuri de aplicat la găinile care se ciupesc

  Canibalismul găinilor are tratament. Este unul preventiv, însă, reprezentat de o serie de măsuri ce trebuie luate pentru ca păsările să nu se mai ciupească între ele.

  Iată ce puteți face pentru a rezolva problema canibalismului la găini:

  Alocați păsărilor mai mult spațiu

  Dacă ați crescut efectivul de găini, acordați-le și spațiul de care au nevoie pentru a se mișca în voie. Dacă au libertatea și nu se simt înghesuite, păsările nici nu se vor ciupi între ele pentru a-și face loc. Posibilitatea ca păsările să se plimbe în voie, în spațiu liber, să aibă acces la iarbă, le oferă acea liniște, dar și ocupație care preîntâmpină ”incidentele” în efectiv.

  Măriți adăpostul găinilor și puilor de găină

  Și păsările înghesuite în coteț devin agresive. Aveți în vedere și mărirea adăpostului dacă vedeți că găinile stau grămadă și se rănesc între ele. Atât pentru mâncare, cât și pentru apă, culcuș sau loc în nisip/la soare, găinile sunt dispuse să se lupte cu rivalele care le vânează locul.

  Păstrați găinile cât mai ocupate

  Dacă au ceva de făcut sau sunt obosite, găinile nu se mai ciupesc între ele. O idee este să puneți în curte un balot de lucernă din care păsările să se înfrupte toată ziua sau să atârnați în adăpost o căpățână de varză din care păsările să ciugulească. Și pepenii tăiați pe jumătate le ține active.

  Calmați găinile cu lumina unui bec cu infraroșu

  Becul cu infraroșu are efect liniștitor asupra găinilor dacă este pus să lumineze în adăpost și are o intensitate slabă spre moderat.

  Oferiți păsărilor o alimentație echilibrată

  Suplimentați hrana lor cu minerale și vitamine care să le întărească imunitatea și să le calmeze sistemul nervos, prevenind nervozitatea și agresivitatea.

  Eliminați găinile-problemă

  Nu este exclus ca ciupiturile să fie cauzate de una sau două găini mai agresive. Fie că este vorba despre păsări adulte sau de pui, aceste exemplare trebuie izolate o perioadă, apoi reintroduse în colectivitatea din ogradă. Dacă se menține comportamenul agresiv, aceste păsări trebuie definitiv extrase din efectivul de păsări.

  Tratați rănile păsărilor

  Dacă găsiți păsările rănite, dezinfectați rănile acestora, aplicați albastru de metil și bandaje. Dacă vedeți că găinile sunt vulnerabile în urma rănilor suferite, separați-le de restul păsărilor până se recuperează complet.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

  Ultimele știri

  Bursă instituită de Rodbun în amintirea lui Irinel Sacu, directorul tehnic decedat tragic într-un accident rutier Hoții au furat din câmp pompele folosite pentru irigarea culturilor agricole Danone și-a vândut în pierdere activele din Rusia