• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DSVSA a început incinerarea porcilor în ferma de la Macea a lui Dimitrie Muscă!

    Roxana Dobre -

    Cea mai ”neagră” zi pentru fermierul Dimitrie Muscă! Veterinarii au început să incinereze cadavrele porcilor care au murit, spun ei din cauza Pestei Porcine Africane (PPA), la ferma din localitatea Macea, județul Arad, în cadrul Combinatului Agroindustrial Curtici, iar de luni, 8 martie, s-a demarat şi planificarea uciderii preventive a peste 21.000 de animale care vor trebui de asemenea incinerate. Potrivit autorităților, acțiunea de o asemenea amploare este o premieră în județ, fiind cea mai mare de acest fel desfăşurată în ultimele decenii!

    Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat luni, pentru www.agerpres.ro că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, unde au fost trimise probe biologice, a confirmat infectarea animalelor cu pestă porcină africană, după ce iniţial şi testele realizate la Arad au pus acelaşi diagnostic în cazul animalelor moarte sau care aveau simptome.

    ”Au murit deja în jur de 200 de porci la ferma din Macea, însă s-a decis uciderea preventivă a tuturor, adică în jur de 20.000 de animale. Este o provocare, o acţiune de o amploare atât de mare, încât în judeţul Arad nu ştiu să mai fi avut loc. Porcii vor fi ucişi treptat, în funcţie de capacitatea de neutralizare existentă, pentru că în acest moment se pot incinera cel mult 10 tone pe zi. Se caută soluţii pentru extinderea capacităţii la 40 de tone, pentru că ne dorim să finalizăm operaţiunea cât mai repede posibil”, a declarat Marcel Roşu pentru sursa citată.

    Conform acestuia, se pregătește și o soluție ”de urgență”, dacă se va înregistra o mortalitate mare cauzată de boală, care depăşeşte capacitatea de incinerare, se poate recurge la îngroparea cadavrelor. Pentru aceasta, autorităţile locale vor trebui să pună la dispoziţie terenuri, după ce obţin avize de mediu şi de la Apele Române. DSVSA Arad intenţionează ca uciderea celor 20.000 de porci şi neutralizarea cadavrelor să aibă loc în cel mult 30 de zile.

    Dimitrie Muscă spune că este vorba despre o ”mână criminală”

    Dimitri Muscă este convins că virusul a fost ”plantat” întrucât la nivelul exploatației au fost luat cele mai stricte măsuri de biosecuritate. Muscă a fost o voce puternică ce a tras în nenumărate rânduri semnale de alarmă cu privire la pasivitatea autorităților legată de Pesta Porcină Africană (PPA).

    ”Este cea mai mare fermă din județul Arad afectată. Cred că și printre cele mai mari exploatații afectate din România. Eu sunt convins că este o mână criminală la mijloc pentru că altfel nu îmi explic cum putea să ajungă pesta la noi, de unde putea să vină. E sigur mână criminală! Noi nu avem niciun focar în jur, iar atunci când am avut mai aproape, la noi nu a ajuns că avem măsuri de biosecuritate foarte stricte, cele mai stricte”, a declarat pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO ing. Dimitrie Muscă.

    Despre acest subiect citiți aici: Dimitrie Muscă: ”O mână criminală mi-a pus pestă porcină africană în ferma de la Macea!”

    Fermierul din Arad a mai fost la un pas de dezastru la o altă fermă care îi aparține, cea de la Complexul Agroindustrial de la Olari care în luna august 2019 a intrat în zona de supraveghere.

    Despre acest subiect citiți aici: Zi neagră la ferma lui Dimitrie Muscă: ”Daea e criminalul! Să vină el să omoare purceii! Eu le dau drumul pe poartă!”

    Epidemia de pestă porcină africană a început în judeţul Arad pe 4 august 2020, de când infecţia a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost ucişi preventiv 2.268 porci domestici. La mistreţi, în acest timp au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite este mai mare, multe neputând fi investigate din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau.

    În prezent, sunt active 48 de focare de pestă porcină africană.

    În urmă cu o săptămână, autorităţile judeţene au anunţat închiderea tuturor traseelor turistice din munţii Zărand, Codru-Moma şi Găina, din cauza pestei porcine africane.

    Vă recomandăm și: APOCALIPSA pentru ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ. DIMITRIE MUSCĂ, FERMIER: ”Vorbim despre O MÂNĂ CRIMINALĂ. Devenim PIAȚĂ DE CONSUM, EUROPA ȘI-A ATINS ȚELUL!”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!