• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Victorie a oierilor în fața lui Adrian Oros și Vaida Bela: Ordinul cu genotiparea berbecilor rămâne suspendat!

    Roxana Dobre -

    Decizie favorabilă în Instanță pentru oieri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” au pierdut, miercuri, 23 iunie, recursul înaintat în luna ianuarie la decizia Curții de Apel București privind suspendarea ordinului de ministru privind monta naturală. Astfel, în prezent ordinul este suspendat până la soluţionarea definitivă a cauzei care are ca următor termen la Curtea de Apel București data de 7 septembrie 2021.

    Oierii împlinesc în curând un an de când se ”războiesc” cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu în Instanță pentru anularea Ordinului nr.180/2020, privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate care fost publicat pe 3 august în Monitorul Oficial, dată la care a și intrat în vigoare. Cronologic, crescătorii de ovine/caprine din 11 asociații au deschis în luna august 2020 un proces la Curtea de Apel București în care au citat MADR și ANZ în Instanță pentru anularea acestui ordin.

    Prima victorie a oierilor a venit pe 12 decembrie când Instanța a decis să suspende ”executarea prevederilor art. 9 alin. 5 şi 6 şi art. 10 alin. 2 din Normele Tehnice privind organizarea şi desfăşurarea montei naturale autorizate aprobate prin Ordinul nr. 180/2020 emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până la soluţionarea definitivă a cauzei”, dând posiblitatea de recurs părților reclamate.

    În luna ianuarie, MADR și ANZ au înregistrat recursul care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție și unde ieri oierii au primit o decizie favorabilă. „Respinge recursurile declarate de pârâţii Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu împotriva încheierii din 22 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX – a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 23 iunie 2021”, este decizia comunicată ieri de Curte.

    Ordinul rămâne suspendat cel puțin până în luna septembrie

    După decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție ordinul rămâne suspendat până cel puțin în luna septembrie când dosarul are termen la Curtea de Apel București unde cauza se judecă pe fond. ”Termenul dat permite ca berbecii să fie autorizați la fel ca și până acum dacă ne gândim că reproducția începe de prin august”, ne-a precizat Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România ROMOVIS și președinte al Asociației Moldoovis Botoșani, care gestionează Registrul Genealogic pentru rasa Karakul.

    Șeful ANZ dă garanții că demisionează dacă ordinul dă chix

    Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), ing. Vaida Bela, a precizat într-o declarație pe care a făcut-0 pe 14 iulie 2020 pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că dacă ordinul privind monta naturală la da chix, el își va da demisia.

    ”Nu (ministrul nu i-a cerut demisia n.r). Și un act de demisie este un act de onoare. Dacă acest ordin dă chix, puteți să fiți sigură că o să-mi dau demisia. Eu cred mult în acest ordin și nu că vrea Vaida să facă chestiunea asta. Ordinul privind autorizarea la reproducție a animalelor pentru montă naturală a existat dintotdeauna, în ultimii 50 de ani așa a fost în România și așa a fost și în celelalte state membre. Nemulțumirea vine de la testul de filiație. Legea zootehniei scrie clar, cu subiect și predicat: toți reproducătorii folosiți la montă naturală trebuie să fie autorizați. Acum, într-adevăr recunosc că am intrat într-o criză de timp, pentru că noi am fi dorit foarte mult să facem și testul de filiație și testul de screpie înainte să înceapă campania de montă 2020, dar vă rog să mă credeți că nu din vina noastră nu s-a putut face această chestiune, ci mai degrabă a celor care verbal spuneau în permanență că sunt de acord, dar în realitate tot amânau procesul, tot mai găseau o virgulă sau un cuvânt din ordin și uite așa am ajuns că suntem în prag de campanie de începerea montelor  la ovine și încă nu avem aceste teste, dar toate trebuie să aibă un început”, ne-a mai precizat șeful ANZ.

    Declarația aici: Directorul ANZ, Vaida Bela: ”Dacă Ordinul privind genotiparea dă chix, sigur o să-mi dau demisia!”

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre procesul oierilor și ordinul privind monta naturală aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA