• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Crescătorii de animale – o nouă victorie în procesele intentate ANZ și directorului Vaida Bela

  Roxana Dobre -

  Victorie după victorie pentru crescătorii de animale care au acționat în judecată Agenția Națională pentru Zootehnie și pe directorul ANZ, Vaida Bela. Numai în ultima perioadă, două organizații importante din sectorul de creștere a ovinelor au câștigat procese în care au cerut anulare unor acte și decizii emise și primite din partea ANZ și semnate de directorul general al instituției.

  Procesele intentate de crescătorii de animale ”curg” la adresa ANZ și a șefului acesteia iar fermierii câștigă ”pe bandă rulantă” dosarele trimise în judecată. Pe site-urile de profil, unde sunt afișate public dosarele aflate pe rolul instanței apar zilnic noi acțiuni ale fermierilor de a cere judecătorilor să anuleze acte, notificări și ordine emise de autoritatea competentă în zootehnie dar și deciziile judecătorilor care sunt în favoarea fermierilor.

  Cel mai recent dosar unde ANZ este citată ca ”pârâtă” este depus în instanță de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine/Caprine (AJCOC Miorița MOLDAVIS), și se cere ”suspendare executare act administrativ” (foto mai jos n.r). Judecătorii le-au dat câștig de cauză fermierilor și au decis prin horătâre publică ”suspendarea” notificării trimisă de ANZ crescătorilor din asocația menționată.

  ”Respinge ca neîntemeiate excepţiile inadmisibilităţii acţiunii şi lipsei de interes, invocate de pârâtă. Admite acţiunea. În baza art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 (modificată) dispune suspendarea executării Notificării nr.3898/9.04.2021, emisă de pârâtă, până la soluţionarea în primă instanţă a cauzei obiect al dosarului nr. 396/32/2021 al Curţii de Apel Bacău. Cu drept de recurs – depus la Curtea de Apel Bacău – în 5 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 25.08.2021, în condiţiile art.396 alin.2 Cod procedură civilă”, se arată în decizia publicată pe portalul online al Curții de Apel Bacău.

  Și Asociația Păstorul Crișana Arad a câștigat împotriva ANZ

  Oierii și-au câștigat dreptate încă o dată în Instanță. Crescătorii de ovine din Asociația Păstorul Crișana Arad au obținut o decizie favorabilă la Curtea de Apel Timișoara unde au depus o solicitare de anulare a unui ordin emis de ANZ care prevedea suspendarea unor certificate de origine pentru berbeci.

  ”Admite cererea promovată de reclamanta Asociația de Crescători de Ovine Păstorul Crișana, în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G. K. Constantinescu. Dispune suspendarea executării notificării nr.3890/09.04.2021, emisă de pârâtă, până la pronunțarea instanței de fond asupra acțiunii în anularea acestui act administrativ, înregistrată în dosar nr.1018/59/2021 al Curții de Apel Timișoara. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Timișoara”, se arată în decizia Instanței, comunicată luni, 12 iulie.

  Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie este din nou în centrul unui noi proces deschis de oieri. După ce Ordinul nr. 180/2020 a fost atacat în instanță, o altă decizie a autorității competente a fost contestată de o asociație de crescători de ovine. Este vorba despre decizia ANZ de a cere asociațiilor să inactiveze certificatele de origine la berbeci,  care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

  Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: ANZ a notificat asociațiile să inactivez e certificatele de origine ”neactualizate”

  Asociația Păstorul Crișana din județul Arad a chemat în instanță atât ANZ cât și pe directorul instituției, Bela Vaida.

  Pe larg despre procesul oierilor aici: ANZ și Bela Vaida – calitate de pârâți într-un nou proces deschis de oieri!

  Și crescătorii de vaci se pregătesc de un proces uriaș cu ANZ

  Nici în cazul crescătorilor de vaci procesele cu ANZ nu sunt o noutate. Fermierii i-au în calcul să deschidă un dosar major în instanță după ce autoritatea a lansatun priect de ordin de ministru privind acreditarea și recunoașterea societăților de ameliorare. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici:  Ultimul mare tun pe care îl pregătește Adrian Oros ca ministru: Liber la ”căpușarea” zootehniei!


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Apelul șefului APIA: 1 octombrie – termen limită pentru subvențiile pe hectar și animale! Anunțul făcut de RAR pentru proprietarii de tractoare și de combine!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!